Oroszországban mutatkozott be a magyar felsőoktatás

2017.03.02.

Hír | Felsőoktatás

Az orosz-magyar oktatási kapcsolatok további bővülése várható a közeljövőben.

Első alkalommal rendeztek Moszkvában Orosz—Magyar Felsőoktatási Fórumot, melynek fókuszában a két ország közötti együttműködési lehetőségek álltak. Magyarország kiemelt vendégként szerepelt az ezt követő Nemzetközi Oktatási Vásáron is, ahol a Tempus Közalapítvány koordinálásával tizenkét hazai egyetem mutathatta be képzési kínálatát. Az oroszországi megjelenések célja az volt, hogy minél több külföldi hallgatót vonzzanak a magyar felsőoktatási intézményekbe, ezzel is hozzájárulva nemzetközi versenyképességük növeléséhez.

Az Orosz—Magyar Felsőoktatási Fórumot Balla János moszkvai magyar nagykövet nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy a Stipendium Hungaricum program egyedülálló lehetőséget kínál az orosz fiatalok számára, és közös érdek, hogy az ösztöndíj keretek a lehető legnagyobb mértékben kerüljenek kihasználásra.

A magyar kormány által 2013-ban elindított Stipendium Hungaricum program támogatásával jelenleg a világ 57 országából érkező hallgatók tanulhatnak magyar felsőoktatási intézményekben. A program keretében orosz fiatalok alap-, mester- vagy doktori képzésre, illetve magyarországi részképzésre pályázhatnak a lehető legkülönfélébb tudományterületeken.

A moszkvai rendezvény kiváló alkalmat biztosított a program népszerűsítésére, a már meglévő intézményi kapcsolatok elmélyítésére és bővítésére, valamint új együttműködések kialakítására.

A megjelenés szorosan kapcsolódott a Tempus Közalapítvány egyik legfontosabb célkitűzéséhez: hogy a hazai felsőoktatás az európai és Európán kívüli oktatási színtéren is láthatóvá, vonzóvá és versenyképessé váljon. A hasonló külföldi megjelenéseknek és a nemzetköziesítési folyamatok elősegítését támogató programoknak köszönhetően – mint az Erasmus+, a Campus Mundi vagy a Stipendium Hungaricum program – elmondható, hogy az elmúlt években folyamatosan emelkedett a Magyarországon tanulmányokat folytató, illetve hazánkban diplomát szerző külföldi diákok száma.

A magyar felsőoktatás népszerűsítése és orosz hallgatók toborzása volt a célja a Moszkvában, illetve Szentpéterváron rendezett ICIEP Nemzetközi Oktatási Vásárnak is, ahol a magyar standoknál tizenkét olyan egyetem kapott bemutatkozási lehetőséget, amelyek már jelentős eredményeket értek el a nemzetköziesítés terén: szélesítették idegen nyelvű képzéseik kínálatát, valamint a külföldi hallgatók számára elérhető szolgáltatásaik palettáját, emellett törekedtek a minőségi és hosszú távú kapcsolatok kialakítására külföldi partnereikkel.

A magyar delegáció tagjai ezen a téren további jelentős eredményekről számolhatnak be, hiszen az oroszországi tárgyalások számos konkrét együttműködési kezdeményezést eredményeztek partnerkapcsolatok kiépítése és mobilitási programok elindítása terén.

Idén az esemény kiemelt szereplője volt Magyarország, és a vásárt követő szakmai rendezvényen is hazánk mutatkozhatott be a jelen lévő közel harminc orosz felsőoktatási intézmény képviselőinek, így a hagyományosan is erős orosz-magyar oktatási kapcsolatok további bővülése várható a közeljövőben.

A programsorozatot a Tempus Közalapítvány a Moszkvai Magyar Nagykövetséggel, a moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központtal, a szentpétervári Magyar Főkonzulátussal, valamint a Magyar—Orosz Felsőoktatási Munkacsoporttal együttműködésben valósította mega Campus Mundi EFOP-3.4.2-VEKOP-15-2015-00001 azonosítószámú projekt és a Stipendium Hungaricum program keretében.

 

Utolsó módosítás: 2017.03.02.