Erasmousse

2017.08.31.

Hír | Szakképzés

Újabb Erasmus+ sikerek a Magyarország tortája versenyen.

A 2017-es Magyarország tortája verseny két nyertese (sőt, több versenyző is) Erasmus+ mobilitási program résztvevője volt. A szervező Cukrász Ipartestület ezáltal visszaigazolva látja azt a törekvését, hogy a minőségi megújulás egyik fő lehetősége a külföldi tapasztalatszerzés. „Projektjeink fogadópartnerei mindig ezen szempontok alapján lettek kiválasztva, és az idő azt igazolja, hogy jól választottunk. Jól választottunk akkor is, mikor a jelentkezők rostálását végeztük, hiszen olyan mérhető eredményeket mutatnak fel a résztvevők, ami a minőségi megújulást jelzi” – írta Vojtek Éva projektfelelős a Tempus Közalapítványhoz eljuttatott összefoglalójában, amelyet az alábbiakban olvashatnak.

Díjnyertes cukrászok

2017-ben a Magyarország tortája nyertese Vaslóczki Orsolya, a Magyarország cukormentes tortája kategória győztese pedig Varga Margit.

Vaslóczki Orsolya eddigi szakmai munkásságában végigkövethető, hogy a mobilitási program adta tapasztalatok révén milyen eredményeket lehet elérni. 2006-ban vett részt először Leonardo programban, Németországban. Ott lehetőséget kapott, hogy felkészülhessen a luxemburgi Gastroexpo-ra, ahol a cukrászati artisztikájával bronzérmet nyert. 2009-ben Franciaországban volt többhetes mobilitási program résztvevője, és hazatértekor a Horváth Cukrászda termelő-üzemének vezetője lett. 2012-ben Olaszországban ismerkedhetett meg a cukrászat egy másik világával. A külföldi tapasztalatait folyamatosan építi be a napi munkája során, így készítve el számos finomságot, amelyek hamar a vevők kedvenceivé válnak. Így jutunk el az idei tortához, amely a Balatoni habos mogyoró. Ebben a tortában benne van a Franciaországban megtanult innováció, az Olaszországban megtapasztalt regionális szemlélet és a német precizitás. És még valami: a szakma iránti tisztelet és szeretet.

A Balatoni habos mogyoró, Vaslóczki Orsolya, a budapesti Horváth Cukrászda Kft. alatt futó SUGAR! Design Cukrászda cukrászának alkotása. Az idei nyertes torta mogyorós habtészta alapú, melyen mogyorós roppanós réteg, fekete ribiszke zselé, tejcsokoládés karamell, mogyoró hab rétegződik, és mogyoróolajos áthúzóval lett bevonva. A „Balatoni” jelző, a dél-balatoni régió jellegzetes és ízletes csonthéjas gyümölcsére, a mogyoróra hívja fel a figyelmet, a régióban jelenleg is találhatóak remek zamatú gyümölcsöt termő ültetvények. A nyertes torta készítője is dél-balatoni termelőtől származó mogyoróolajat használt a tortához.

                    

Varga Margit életútja nem szokványos cukrászút. Az olasz-francia bölcsész végzettségű hölgy ötvenévesen gondolt arra, hogy pályát módosítson, így beiratkozott egy szakiskolába, hogy megszerezze a cukrászképesítést. Szabadidejében nyelvtudását felhasználva járta a híres francia cukrászdákat és tanfolyamokat. Zazzi Cukrászdája pár évvel ezelőtt robbant be a cukrászvilágba. Szakítva a hagyományos kínálattal, a francia dizájn adta meg a választékot, mely csak megjelenésében, textúráiban emlékeztet a francia példákra, ízvilágában a kreatív gondolkodás az úr.

Az Ipartestület munkájába is akkor csatlakozott, amikor a francia kapcsolatok felelőse lett. Csoportvezetőként vett részt mobilitási programokban, ahol a saját kompetenciájának fejlesztésén felül a kollégák segítségére volt. Ezeknek az ismereteknek a megszerzése után idén először vett részt a megmérettetésen a Pöttyös Panni nevet viselő tortájával, és rögtön az első díjat kapta.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Idén a budapesti Zazzi Cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült édessége, a Pöttyös Panni fantázianevű kreáció nyert. Az üde málna mousse kellemes savanykásságát finoman kiegészíti a szilva réteg édessége. A piskótában a mák intenzív ízét a mandulaliszt teszi selymesebbé. Varga Margit cukrász tortája cukorbetegek számára is jó választás lehet.

                    

Szakmai innovációk népszerűsítése

Az Ipartestület 11 éve rendezi meg a Magyarország tortája versenyt, amihez hat éve csatlakozott a Magyarország cukormentes tortája verseny. Az előző években is előfordult, hogy a versenyre benevezett torták nyertesei Leonardo, illetve Erasmus+ programok résztvevői voltak. Az első fecske a Milotai mézes grillázstorta (2013 - Kiss Károlyné, Major cukrászda), őt követte a cukormentes kategóriában a Buborékos baracktorta (2015 - Vaslóczki Orsolya) majd Szó Gellért, aki két egymás követő évben lett országtorta nyertes. A Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamell torta 2015-ben, az Őrség zöld aranya 2016-ban vitte el a pálmát. Gellértet a 30 éves évforduló kapcsán az Erasmus+ program arcai közé is beválasztották.

Eredmény

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete büszke arra, hogy a mobilitási program támogatottjai segítségével forradalmi változás zajlik a cukrászvilágban, amelynek mindannyian haszonélvezői vagyunk.

… és ami mögötte van
Stratégiai terv fejlesztése

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 10. jubileumi évét ünnepelte a Leonardo és Erasmus+ mobilitási pályázatok kapcsán. Ez idő alatt szervezetünk jelentős változáson ment keresztül. Kialakítottuk az Ipartestület stratégiai tervét, megfogalmaztuk a missziónkat, és kiszélesítettük hazai, nemzetközi kapcsolatainkat. Szervezünk szakmai rendezvényeket, amelyeknek célja a jelenkori cukrászat bemutatása. Ilyen a három éve elindított Kortárs Cukrászat szalon, ahol meghívott cukrászok munkásságát ismerhetik meg a hallgatók. A rendezvény házigazdája a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, ahol az előadás előtt a múzeum munkatársai egy tárlatvezetéssel kedveskednek a vendégeknek. Itt említhetjük meg a Café Gourmand rendezvénysorozatunkat, melynek segítségével a francia cukrászat egy különlegességével ismerkedett meg az édesszájú, és újdonságokra kíváncsi vevőkör.

Kapcsolati háló építése, nemzetköziesítés

A mobilitási programok jelentős eredménye, hogy befogadó partnerekké is váltunk. Az olasz IPSSEOA - Istituto Professionale di Stato per i Servizi Enogastronomici e dell’Ospitalità Alberghiera “D. Rea” Nocera Inferiore-ben található szakiskola tavaly fogadta a kis csapatunkat.

A közös együttműködés keretében ebben az évben fogadópartnere lett az Ipartestület ennek az iskolának. Ennek első ütemében egy 8 fős szakoktatói delegáció érkezett Budapestre. A második csoportot 10 fős diákcsoport képviselte, akiknek segítettünk a háromhetes szakmai gyakorlati hely biztosításában és a folyamatos mentorálásban. A franciaországi Chalons-en-Champagne városából, az ALFOR oktatási központból érkezett 5 cukrásztanuló, akik szintén háromhetes szakmai gyakorlatukat töltötték el magyar cukrásztermelő üzemekben. Szeptemberben Baden-Württemberg tartományból 21 fős delegáció érkezik meghívásunkra, hogy megismerkedjenek a magyar tradicionális süteményekkel és a jelenkor cukrászati trendjeivel. Ezek a mérhető, értékelhető mérföldkövek megmutatják, hogy a mobilitás hogyan gazdagíthatja egy szervezet munkáját és ezáltal hogyan válhat a folyamatos fenntarthatóság valósággá.

Egyéni fejődés

A mobilitási programokban résztvevők számos új, naprakész tudással gazdagodtak, és mindenki felhasználja a napi munkája során a külföldön megtanult újdonságokat. A célcsoportunk szakoktatásban dolgozóit továbbtanulásra, tankönyvírásra, szakmai tanulmányok kidolgozására sarkallta. A cukrászok a kapott inspirációk segítségével új technológiákat használnak, a gyártási folyamatok racionalizálódtak, jobb munkaszervezéssel dolgoznak – bár ebből a vevők keveset látnak. A megújult süteményválaszték, az új ízek bevezetése, a szortiment átalakítása azonban olyan változás, ami látható, tapasztalható, kóstolható.

Vojtek Éva
projektfelelős

A fotókat a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete bocsátotta rendelkezésre.

Utolsó módosítás: 2017.08.31.