11 tanács a szakképzési mobilitásban résztvevők sikeres felkészítéséhez

2017.09.12.

Hír | Szakképzés

Erasmus+ szakképzési mobilitási pályázatot megvalósító koordinátoroknak gyűjtöttünk össze pár hasznos tanácsot.

A külföldi szakmai gyakorlat/tanulmányút legjobb hasznosulása érdekében nagy jelentőséggel bír a kiutazó résztvevők megfelelő szintű felkészítése. A benyújtott Erasmus+ szakképzési mobilitási pályázatban részletesen be kellett mutatni a felkészítés módját, terjedelmét, formáját. Támogatott pályázóként nyilván Önök is rendelkeznek már egy kidolgozott felkészítési menetrenddel. Az alábbi jó tanácsokkal szeretnénk segíteni, hogy felkészítésük még átgondoltabb és sikeresebb lehessen.

1. A felkészítés során „készítsék elő” a kitűzött tanulási eredményeket
Legyen szó akár szakmai, akár nyelvi tanulási eredményekről, a felkészítés során ajánlott azokat előkészíteni, a tanulási eredményeket megalapozni.

2. A felkészítést időtartamában és jellegében igazítsák a résztvevők igényeihez
A felkészítést mindig igazítsák az adott kiutazói kör igényeihez, próbálják meg minél jobban személyre szabni a tartalmat és formákat, akár előzetes felmérések alapján.

3. Használják bátran korábbi tapasztalataikat
Meglévő tapasztalataikat építsék be a felkészítésbe. Ha valami korábban nem működött, vagy nem vezetett eredményre, próbáljanak ki valami más módszert.

4. A felkészítésbe vonják be a fogadó intézmény képviselőit
A bevonás a passzívabb részvételi formáktól (pl. részvétel a felkészítés tematika összeállításában), egészen az aktívabb formákig terjedhet (pl. skype videóhívás keretében személyes bemutatkozás, interjúk, stb.).

5. A különböző szereplők értékeljék a felkészítés eredményességét
Fontos értékelni a felkészítés eredményességét, kudarcok esetén levonni a megfelelő következtetéseket. Adja magát a nyelvi felkészítés esetén a nyelvtudás be- és kimenetét mérni, de ezen túl értékelhetik a szaktanárok a diákok szakmai felkészültséget, de akár a diákok is értékelhetik és visszajelezhetnek a projekt végén a felkészítés hasznosságáról, stb.

6. Tudatosítsák a kiutazókban az elérendő tanulási eredményeket, a gyakorlat célját
A kitűzött tanulási eredmények sikeres elérése érdekében hasznos lehet tisztázni a résztvevőkkel a kitűzött célokat, a szakmai gyakorlatot, mint tanulási folyamatot felvázolni. Az elérhető eredmények fényében a diákok motivációja is növelhető.

7. Vonják be a szülőket is a felkészítésbe
Különösen a hosszabb időtartamú diák mobilitások esetén a szülőkkel történő megfelelő kommunikáció elengedhetetlen, mind a kiutazás előtt, mind a kiutazás közben. Lássák el a szülőket megfelelő információkkal és tájékoztassák őket a szakmai gyakorlat céljairól, várható eredményeiről.

8. Adjanak segítséget a munkanaplók elkészítéséhez
Fogják fel a munkanaplókat a tanulási folyamatot támogató eszközként. Dolgozzák ki formátumát, amit megismertetnek a diákokkal. A munkanaplók formájára honlapunkon találnak segítséget.

9. Adjanak önálló feladatokat a résztvevőknek
A résztvevők a felkészítés során egyes témákat (fogadó ország/város történelme, időjárása, jellemző ételei, látnivalói stb.) akár önállóan is feldolgozhatnak és ismertethetik társaikkal, ezzel is felkeltve a személyes érdeklődést, növelve a motivációt.

10. Jutalmazzák a felkészített, de otthon maradó résztvevőket
A lemorzsolódások és váratlan események miatt elengedhetetlen a ténylegesen kiutazói létszámnál több résztvevőt felkészíteni, azaz tartaléklistát képezni. Ne feledkezzenek el azon résztvevők kompenzálásáról, akik bár elvégezték a felkészítést, kiutazni sajnos nem tudtak. A kompenzálás egészen eltérő formákat ölthet, pl. szakmai/nyelvi tárgyból érdemjegy, következő turnusba automatikusan bekerül a résztvevő, stb.

+1. Ne csak a diákokat készítsék fel!
A felkészítés/felkészülés indokolt lehet a munkatársak mobilitása esetében is. Számukra is van lehetőség szakmai, szaknyelvi felkészítés megvalósítására. Sőt fokozottan ajánlott a célország oktatási rendszeréről, az alkalmazott oktatási módszerekről előzetesen itthon tájékozódni, hogy a tanulmányút viszonylag rövid, intenzív időszaka minél hasznosabban és leginkább a helyszínen megszerezhető konkrét tapasztalatok szerzésével telhessen.

 

A projektek megvalósításához kapcsolódó további tudnivalókat és hasznos tippeket Projektmenedzsment kézikönyvünkben találnak.

Sikeres felkészítést, a kiutazóknak jó utat kívánunk!

 

Fotók: fortepan.hu

Utolsó módosítás: 2017.09.28.