Édes Kiegyezés - Sütemény kollekció

2017.10.30.

Hír | Szakképzés

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Kiegyezés 150 éves évfordulójára különleges sütemény kollekcióval készült. Az alapanyagok? Erasmus+ szakmai gyakorlat, csapatmunka és elhivatottság.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének életében jelentős minőségi változásokat indított el az Erasmus+ mobilitási programban résztvevők külföldi tapasztalatszerzése. Új, izgalmas eseményeket és eredményeket generált a cukrászat területén, erre példa az Édes Kiegyezés süteménykollekció létrejötte.

A Kiegyezés időszaka fontos a cukrászat történelmében. Ez az időszak hozta el a fejlődést, megnyíltak Európa kapui a magyar céhlegények előtt, akik külföldi tapasztalatszerzés céljából vándorútra indultak. A Belle Époque, vagyis a bolog békeidők ízeit zárták egy dobozba napjaink legkiválóbb magyar cukrászai. Az Édes Kiegyezés kollekció 6 darab desszertből áll, 3 magyar, 3 osztrák korabeli sütemény receptjeit aktualizálva, modern köntösbe öltöztetve.

 

 A sütemények:

  • Anna szelet - készítője Mészáros Gábor, Mészáros cukrászda, Szombathely
  • Arisztokrata kuglóf - készítője Ipacs Balázs Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
  • Blaha Lujza szelet - készítője Erdélyi Balázs FRER Cukrászda, Budapest
  • Esterhazy szelet - készítője Szó Gellért G&D Kézműves Cukrászat, Salgótarján
  • Indianerkrapfen (indiáner) - készítője Csuta Zsolt, Csákvár
  • Rigó Jancsi és Clara Ward - készítője Varga Ádám Mészáros Cukrászda, Szombathely 

 

Vojtek Éva, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének projektfelelőse szerint ez az összefogás nem jött volna létre az Erasmus+ mobilitási program nélkül. Ennek a kollekciónak a megalkotása egy baráti-szakmai kör összefogásának köszönhető, melynek tagjai -egy kivételével- mind részt vettek Erasmus+ mobilitási programon. A kollekció hozzáadott értéke, hogy több cukrász fogott össze egy termék létrehozása érdekében. Az elkészített finomságokban megjelennek a külföldön megtapasztalt innovációk és egy új szemléletmód, melyet a külföldi szakmai gyakorlatuk alatt szereztek. 

 

A projekt még egy különleges elemet tartalmaz: a résztvevő cukrászok előadásokat szerveznek a pályaválasztás előtt álló fiataloknak, egy-egy érdekességet ismerhetve meg velük a kiegyezés koráról. Az előadás után a sütemény kollekció kóstolójára kerül sor. A rendezvény célja a non-informális oktatás segítségével a történelmi ismeretek színesítése, a pályaválasztási perspektíva bemutatása és a minőségi magyar cukrászat megjelenítése. Ezt az együtt gondolkodás és tenni akarás szemléletet azok a mobilitási programok szellemisége adta, amelyeken a cukrászok részt vettek, és amelyek egy összetartó közösséggé formálták őket.

 

Utolsó módosítás: 2017.11.02.