Óvónők a világ körül

2018.02.20.

Projekttükör | Köznevelés

Románia, Lettország és Anglia: a perkátai Szivárvány Óvoda pedagógusai alaposan körülnéztek a világban, vajon hogyan nevelik a gyermekeket tőlünk kicsit messzebb. Az élmények mellett arról is beszélgettünk, hogyan hasznosítják az Erasmus+ program tapasztalatait itthon.

Néhány perkátai óvónő hirtelen Bournemouth-ban terem: ugye, nem gyakori eset? Pár ezer fős községek óvodapedagógusai általában nem a világjárásról híresek. De mindjárt más a helyzet, ha kreatív, szakmailag igényes és folyamatos tanulásra vágyó szakemberekről van szó. Az ilyen emberek ugyanis addig mennek, amíg meg nem találják a fejlődés lehetőségét – mindegy, hol élik a mindennapokat. Legyen az egy világváros, vagy egy Fejér megyei nagyközség.

A pályázat megírását még a korábbi intézményvezető kezdte el. Azóta történt egy vezetőváltás, de az önképző tapasztalatcsere-programokat folyamatos egyeztetésben viszik tovább. „Barangoltam a neten, és megláttam a lehetőséget” – meséli Kovács Tiborné, aki korábban igazgatta az óvodát. Az intézmény dolgozói már többször részt vettek Erasmus+ programban, jártak már így Marosvásárhelyen, Csíkszentdomokoson és Érsekújváron is.

Nagyon sok hazai óvodának lehetősége lenne részt venni nemzetközi programokban, sokan mégis ódzkodnak attól, hogy pályázzanak. „Pedig nem is annyira bonyolult!” – mondja az igazgató. „Igaz, hogy kis falu vagyunk, de 2010 óta több mint ötven sikeres pályázatot írtunk mi magunk! A mai világban mindig kevés az állami keret. Így ahhoz, hogy fejlődni tudjunk, be kell hozni a proaktív szemléletet az óvodákba is. A vezetőnek kell ebben utat mutatni! Volt olyan eset, hogy éjfélig bent maradtunk, és írtuk a pályázatot. De ez nem jelentett problémát senkinek, hiszen együtt dolgoztunk egy közös célért. Az egész kollektíva nagyon innovatív itt.”

Olvassa tovább az interjút!

További sikeres projektekről is szívesen olvasna? 
Ide kattintva böngészheti projektbemutatókból készült szűrhető adatbázisunkat.

 

 

 

 

Utolsó módosítás: 2018.02.26.