Így lehet kimaxolni az Erasmust

Az Erasmus+ program arcai kihozták a maximumot a külföldi ösztöndíjas időszakukból. Felejthetetlen élményekről, jól kamatoztatható tudásról, életre szóló kapcsolatokról meséltek az Erasmus+30 Szabadegyetem előadói, akik között volt startup vállalkozó, televíziós műsorvezető és ifjúsági olimpiai bajnok is.

Volt, akinek új irányt vett az élete, másnak az Erasmus indította be a karrierjét, és volt, aki a külföldi ösztöndíja alatt jött rá, hogy képes megvalósítani az álmait. Az Erasmus+ program 30. születésnapja alkalmából megrendezett esemény egyik tanulsága, hogy bár az első lépéseket sokszor nehéz megtenni, megéri pályázni az Európai Unió legnépszerűbb programjában.

Glaser Katalin animációs filmrendező például görögországi ösztöndíja alatt fotók helyett folyamatosan rajzokat készített. Ezekből állt össze később FIN című diplomafilmje, amellyel a világ számos fesztiválján nyert díjat. Az Erasmus „mágikus élmény” volt számára, mert az ott kapott visszajelzéseknek köszönhetően hitte el magáról, hogy képes filmet csinálni.

Galán Angéla televíziós műsorvezető saját identitását találta meg a soknemzetiségű Londonban, ahol nem számított, hogy ő szlovákiai magyar vagy magyarországi szlovák. Mióta el tudja magát helyezni a világban, bárhol képes otthon érezni magát. Az identitáskeresésről szóló dokumentumfilmje több díjat is nyert, munkájában pedig nap mint nap hasznát veszi az erasmusos tapasztalatoknak.

Jentetics Kinga svájci Erasmus ösztöndíja alatt tanulta meg az üzleti életben elengedhetetlen pontosságot, magas szintre emelte a német nyelvtudását és elsajátította azt a fajta globális világnézetet, ami PublishDrive nevű vállalkozása sikeréhez is hozzájárult. Startup cége íróknak segít e-könyveket publikálni, és mára 44 ország 1000 kiadójával áll kapcsolatban. Sikereinek köszönhetően a Forbes magazin legtehetségesebb európai fiataljainak listáján is szerepel.

Földi Barbara a vállalkozói lét egy másik oldalát mutatta be. Könyvek nélkül, a gyakorlatban tanulta meg, hogyan tud működtetni egy céget. Mára a hobbijából lett a hivatása, társadalmi vállalkozás keretei között hulladékokból készít különféle használati tárgyakat, és az Erasmus+ program támogatásával nemzetközi projekteket valósít meg, valamint Európa-szerte képzéseket tart a témában.

Holicza Péter sportolóként vált ismertté: ifjúsági olimpiai bajnok kajakos. Egyetemi évei alatt négyszer nyert el Erasmus tanulmányi, illetve szakmai gyakorlati ösztöndíjat, ennek köszönheti nyelvtudását, számtalan barátját és későbbi munkáját is. A nemzetközi mobilitás iránti elkötelezettsége a mai napig megmaradt, jelenleg doktoranduszként ezen a területen kutat és pubikál.

Vigh Bori, a backpacker.hu szerzője az álmait valósította meg azzal, hogy elkezdett utazni. Egyik első nagy útját spanyolországi Erasmus ösztöndíja jelentette, azóta pedig a világjárás az élete: utazásairól blogot vezet, előadásokat tart és nemrég jelent meg első könyve. Szerinte, ha az álmokat célokká, a kifogásokat pedig feladatokká alakítjuk át, bármit elérhetünk az életben.

Szó Gellért cukrász két egymást követő évben is megnyerte a Magyarország tortája versenyt, idén pedig zsűritagként vesz részt a megmérettetésen. Saját bevallása szerint sikeréhez a Franciaországban töltött Erasmus szakmai gyakorlata is hozzájárult, hiszen ott ismerte meg azt a mentalitást, amely a mai napig meghatározza a munkáját: a folyamatos fejlődés és fejlesztés fontosságát. Desszertjei izgalmas ízvilágot képviselnek, amit a rendezvényre készített exkluzív Erasmus+30 tortája is bizonyított.

Erasmus kiállítás - volt ösztöndíjasok emléktárgyaiból és a hozzájuk kapcsolódó történetekből.                    

Erasmus kiállítás - volt ösztöndíjasok emléktárgyaiból és a hozzájuk kapcsolódó történetekből - Holicza Péter, Szó Gellért és Vigh Bori felvágják a születésnapi Erasmus tortát - Fényfestés és Erasmus party zárta a programot

További információ az Erasmus+ program 30. születésnapja alkalmából kiválasztott arcokról

30 éves az Erasmus

A program továbbra is az EU egyik legnépszerűbb kezdeményezése, és hogy még több felsőoktatási hallgató pályázhasson, szeptembertől 200 euróra emelkedik az igényelhető szociális támogatás összege.

Az 1998-as hazai induláskor 856 egyetemista kóstolhatott bele, hogy milyen egy másik országban tanulni, mostanra pedig a magyar Erasmus hallgatók száma évi 4700-ra nőtt, és eddig már több mint 60.000 egyetemista vett részt a programban. A magyar fiatalok Németországba, Franciaországba és Olaszországba utaztak legtöbben.
Az évek során Magyarország is egyre népszerűbbé vált az Erasmus ösztöndíjasok körében. 2012 óta több külföldi diák érkezik hazai felsőoktatási intézményekbe Erasmus támogatással, mint ahányan tőlünk kiutaznak. A legutóbbi statisztikák szerint évente több mint 5.000 külföldi hallgató tanul a program keretében Magyarországon. Legtöbben az ELTE-t, a Budapesti Corvinus Egyetemet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet vagy a Szegedi Tudományegyetemet választják, és Németrországból, Franciaországból, valamint Spanyolországból érkeznek hozzánk.
2014-ben a program átalakult. Az Erasmus+ az oktatás, képzés, ifjúság és sport területén megvalósuló nemzetközi együttműködéseket támogatja a közneveléstől a felnőttoktatásig.
Az Erasmus+ ugyanakkor az egyetemisták számára is kínál újdonságokat: a fiatalok most már Európán túli országokba is utazhatnak, és jelenleg 22 magyar egyetem kínál ilyen lehetőségeket a hallgatóinak. Emellett átdolgozták az ösztöndíjazás rendszerét, így jelenleg a magyar Erasmus+ hallgatók célországtól függően 400 és 600 euró közötti havi ösztöndíjat kapnak. Ezen túl pedig a rászoruló diákok szociális alapon kiegészítő támogatást is igényelhetnek, amelynek összege szeptembertől havi 200 euróra emelkedik.

 

Utolsó módosítás: 2017.05.11.