Előzetes tájékozódás

Mielőtt nekivágsz a nagy kalandnak, jó, ha előre tájékozódsz, mire számíthatsz a fogadó helyeden. Ezért olvasgass élménybeszámolókat, blogokat, és látogass el az egyetemed nemzetközi irodája által szervezett mobilitási napokra.

Összegyűjtöttünk neked rengeteg érdekes hallgatói beszámolót, de a saját egyetemed honlapján is nagy valószínűséggel találsz az előző évekből élménybeszámolókat.

Informálódj a célországod aktuális járványhelyzetéről!

A mostani bizonytalan időkben még nagyobb körültekintést igényel egy-egy utazás szervezése. Ez fokozottan igaz a külföldi szemeszterre vagy szakmai gyakorlatra való felkészülésre. Ne felejts el alaposan tájékozódni a kiválasztott célországod és fogadóegyetemed járványügyi intézkedéseivel kapcsolatban! Nézz utána, indul-e offline képzés az adott egyetemen a külföldi hallgatók számára, illetve milyen szabályok vonatkoznak rád a kiválasztott országba való belépéskor! Ebben több honlap is a segítségedre lesz:

  • Kövesd figyelemmel az Erasmus+ Covid-19 Mobility Status felületen, hogy milyen feltételekkel utazhatsz az egyes európai egyetemekre a járványhelyzet tükrében! 
  • Tájékozódj a Re-Open EU weboldal segítségével, hogy naprakész információhoz juthatss az EU országaiba történő utazásról és arról, hogy mire kell odafigyelni a tervezés és szervezés során!
  • A Konzuli Szolgálat honlapján is elérhetőek az utazáshoz hasznos információk a különböző országok aktuális járványhelyzetével kapcsolatban.

Ezeken kívül érdemes a következő helyekről tájékozódni:

  • Korábbi ösztöndíjasaitól sok praktikus információhoz juthatsz. Az egyetemed nemzetközi koordinátora össze tud titeket kötni.
  • Az egyetemeden tanuló külföldi hallgatóktól, akik abból az országból származnak, ahol a külföldi féléved töltöd. Velük szintén a Nemzetközi Iroda tud összekötni, valamint a Hallgatói Önkormányzat, esetleg az egyetemeden megtalálható más, külföldi hallgatókkal foglalkozó szervezet, például az ESN vagy az AIESEC.
  • A kinti intézmény honlapjáról is érdekes információkat lehet megtudni (például: orientációs nap/hét programjai, tanításon kívüli programok),
  • A közösségi oldalakon található csoportokban is találhatóak hasznos információk.

További Tippek:

  • Alkalmazkodj a helyi szokásokhoz, például öltözködj úgy, ahogy a helyiek, mert ez megkönnyíti a beilleszkedést;
  • Ha olyan helyre utazol, ahol előfordulhatnak áramszünetek, készülj föl erre, és vigyél magaddal zsebtöltőt a telefonodhoz!

Miért fontos előre tájékozódni?

  • Az esetleges kulturális különbségek megismerése miatt, amivel sok kellemetlen/kínos szituáció elkerülhető,
  • Megtudhatod, mire számíthatsz az adott országban (éghajlat, ételek, nemzeti ünnepek, közlekedés stb.),
  • Megismerheted, hogy hova, vagy kihez tudsz fordulni segítségért (nagykövetség, koordinátor, mentor stb).

További weboldalak:

Ha már kint vagy, jó, ha tudod, hol találod a magyar konzulátust. Mivel a magyar állampolgárok érdekeinek külföldön történő védelmét a konzuli szolgálat látja el, legyen meg a számuk a telefonodban arra az esetre, ha bajba keverednél.
IDE KATTINTVA tudod megkeresni az elérhetőségüket

Szerző: Siklósi Enikő

Utolsó módosítás: 2020.10.13.