20 éve az oktatás és képzés fejlesztéséért

Az Erasmus kétségtelenül a legismertebb ösztöndíjprogram, de ezen kívül is számtalan lehetőséget kínál diákoknak, tanároknak, szakértőknek és civileknek az idén 20 éves Tempus Közalapítvány. Az elmúlt két évtizedben 15.000 projekt megvalósításához, illetve 165.000 ember nemzetközi tapasztalatszerzéséhez járultunk hozzá. Jövőre az uniós támogatású programok költségvetése terén 15%-os növekedés várható, ami a pályázatok számának további emelkedésében is megmutatkozik majd.

Közös európai színtér – így jellemezte Tordai Péter, a Tempus Közalapítvány igazgatója azt a nemzetközi platformot, ahol az intézmények, a tanárok és a diákok egyenrangú felekként tanulhatnak egymástól az együttműködések, illetve a megvalósított projektek segítségével. A közalapítvány által kezelt programok ehhez strukturált formában biztosítanak uniós és hazai forrásokat, az elmúlt húsz év alatt összesen 310 millió eurót.

A közalapítvány nem egyszerű adminisztratív szerepet tölt be a pályáztatás terén, hanem olyan tevékenységeket végez, amelyben a pályázók proaktív szakmai támogatása is kiemelten fontos – a külföldi partnerek megtalálásától, a projekt ötletek kidolgozásán át, a szakmai monitoringig és az eredmények terjesztéséig. Ezáltal tudjuk biztosítani a források magas kihasználtságán túl a kiemelkedő színvonalat is a projektekben.

Emellett képzések szervezésével, uniós szakpolitikai kérdésekkel kapcsolatos információátadással és új oktatási módszerek, trendek bemutatásával segítjük az oktatás területén a tudásmegosztást.

Tordai Péter hangsúlyozta, hogy a nemzetközi együttműködések valójában csak eszközt jelentenek: a közalapítvány elsődleges célja az elmúlt 20 évben  az oktatás és képzés minőségének fejlesztése volt. A projektek ugyanis nem csak egy-egy pályázat sikeres megvalósításáról szólnak, hanem hozzájárulnak a diákok készség- és kompetenciafejlesztéséhez, a tanári szakma megújulásához, a pedagógusok motiváltságának növeléséhez és az intézmények nemzetköziesítéséhez egyaránt.

„Ezt a folyamatot segítette az a 15.000 projekt és 165.000 mobilitás, amelyet általunk valósítottak meg az oktatással és képzéssel foglalkozó hazai intézmények és szervezetek az elmúlt húsz évben” – mondta az igazgató. Hozzátette, hogy a jelenleg több mint tízezer fő nemzetközi tapasztalatszerzését támogató Erasmus+ program tekintetében további emelkedés várható. A program költségvetése jövőre 15%-kal nő, ami a pályázatok számában is bizonyára megmutatkozik majd.

A közalapítvány új kihívások előtt áll, hiszen az utóbbi években elindult programoknak köszönhetően továbbléptünk az európai színtérről a globális együttműködések területére. Ezt támogatja az uniós Erasmus+ mellett a Campus Mundi és a Stipendium Hungaricum program is.

Az eredetileg a Phare uniós felzár­kóztatási program felsőoktatási komponensének (Tempus) hazai koordinálására létrehozott programiroda 1996-ban kapott jogi önállóságot. A feladatkör rohamosan bővült, először a közép-európai felsőoktatási csereprogrammal (CEEPUS), illetve az európai uniós Erasmus programmal. Majd 1998-ban az EU közoktatást támogató Comenius, egy évvel később pedig a szakképzési Leonardo program is a közalapítványhoz került. Így hamar kialakult az oktatás minden szintjét és alágazatát lefedő tevékenységkör.

Mára az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményeként működő Tempus Közalapítvány koordinálja a legnagyobb volumenű ösztöndíjprogramok – Erasmus+, Campus Mundi, Stipendium Hungaricum – megvalósítását is.

 

Utolsó módosítás: 2016.09.22.