Campus MundiSzakmai gyakorlat

Marco Rómába már hazajár: másfél év tanulmányi ösztöndíj után most szakmai gyakorlatát végezte az olasz fővárosban.

Minden ösztöndíj Rómába vezet

Miért a Campus Mundi ösztöndíjra pályáztál és kitől hallottál róla?

Az ösztöndíj program által nyújtott lehetőségekről a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodajától kaptam meg a megfelelő információkat. A Campus Mundiban elérhető magasabb ösztöndíj biztosította, hogy a kitűzött célokat magabiztosan, plusz terhek nélkül tudjam megvalósítani.

Hogyan készültél az ösztöndíjas időszakra?

Az ösztöndíjas időszak előtt másfél évet töltöttem Rómában, Erasmus+ és Campus Mundi részképzés keretében, így a körülmények adottak voltak. Az első kiutazásomat megelőzően egy rendkívül átfogó kutatómunkát végeztem – különös tekintettel a szálláslehetőségekre – melynek keretében felkutattam a releváns forrásokat – egyetemi honlapok, szállás oldalak stb. – illetve kapcsolatba léptem a RomaTre néhány hallgatójával, hogy tőlük is tudjak tanácsokat kérni.

Mesélnél a kinti körülményeidről?

A jelenlegi félévet szakmai gyakorlati ösztöndíj keretében a Római Magyar Akadémián töltöttem. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy Magyarország legértékesebb és legimpozánsabb külföldi ingatlanában kerültem elszállásolásra, mely egy nemzetközi szinten is méltán híres barokk palota, név szerint a Palazzo Falconieri.

 

A római életet szinte lehetetlen szavakba önteni. A városnak nincs olyan utcája, szeglete, amely ne hordozná magában európai kultúránk történelmét. Ha az ember nyitott szemmel jár, lépten-nyomon olyan épületekre, szobrokra bukkanhat, amelyek megidézik régebbi korok világát. A város a maga kaotikusságával, színességével és nyitottságával egy életre az ember részévé válik.

Sikerült barátokra lelned?

Sikerült. Az első másfél évben - mint ahogy azt említettem - részképzésben vettem részt a RomaTre állam- és jogtudományi karán. A hallgatótársaim rendkívüli nyitottsággal és érdeklődéssel fogadtak, már pár hét alatt is az egyetemi körforgás részévé válhattam.

Szakmailag mit adott az ösztöndíjas időszak?

A kitűzött céljaimat – szakmai és idegennyelvi tudás fejlesztése – maradéktalanul sikerült elérnem. Ugyanakkor rájöttem arra, hogy a hosszútávú terveim megvalósítása érdekében nem állhatok meg a jelenlegi szintemen, folyamatos és kemény munkával kell tovább fejlesztenem magamat, hogy elérhessem a szakma legmagasabb szintjét.

Mit üzennél a többi hallgatónak, miért vágjon bele a külföldi ösztöndíjba? 

Ahhoz, hogy tényleges fejlődésen menj keresztül, elengedhetetlen, hogy kiszakadj a komfortzónádból, új és ismeretlen kihívások elé állítsd magad. Ily módon képes leszel egy teljesen új oldalad megismerni, a saját gyengeségeidet és erősségeidet feltárni. Nem utolsó sorban egy olyan élménnyel gazdagodhatsz, melyet egy életen át magaddal viszel és akár a jövődet is jelentősen befolyásolhatja. 

 

 Fotók: Pesci Marco

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide

 

Utolsó módosítás: 2019.06.20.