Campus Mundi

Lilla Campus Mundi ösztöndíjjal tanult Kölnben, az International School of Design-on, ahol rengeteg gyakorlati tapasztalatot szerzett. A közös projekteken való munka alkalmával egy nagyon jó közösség részéve vált, akikkel szakmailag is fejlődni tudtak.

Gute Stube és design órák - Köln, ahol repül az idő

Miért a Campus Mundi ösztöndíjra pályáztál és kitől hallottál róla?

A MOME-n részt vettem egy tájékoztatón, ott értesültem először a Campus Mundiról. Mindenképp külföldön, leginkább Németországban szerettem volna egy félévet eltölteni, és a Campus Mundival kedvezőbb anyagi támogatásban részesültem, mintha csak az Erasmus ösztöndíjat vettem volna igénybe.

Voltál már a célországban az ösztöndíjas időszak előtt? Érdeklődtél volt ösztöndíjasoktól a kinti helyzetről?

Kölnben még soha, de Németországban már sokszor jártam, ezért nagyjából tudtam mire számíthatok. Persze kikérdeztem olyan szaktársaimat, akik a kölni egyetemen töltöttek egy félévet, hogy jól érezték-e magukat, milyen tanácsaik vannak.

Mesélnél a kinti körülményeidről? Milyen volt a szálláskeresés és a campus?

A szálláskeresés mindenképp emlékezetes marad, mert hosszú hetekig tartott. Semmiképp nem szabad az utolsó pillanatra hagyni, mint ahogy én tettem. Egy héttel a beiratkozás előtt szeptember végén kezdtem el keresni lakásokat, és november elején tudtam csak beköltözni egy olyan szobába, ahonnan már nem kellett a következő hétvégén tovább állnom. Ez volt talán az egyetlen komolyabb nehézség a félév alatt. Az egyetem nagyon felszerelt. Sok időt töltöttünk bent, de szinte minden percét élvezettel tettük.

Sikerült barátokra lelned? Hogyan sikerült beilleszkedni? 

Az egyetem alsó szintjén van az iskola kávézója, amit Gute Stube-nak neveznek. Ezt diákok üzemeltetik, heti négy órát dolgozhatnak ott, és kreditet kapnak érte. Én is dolgoztam itt, ami a legjobb döntés volt, mert mindenkit megismerhettem, akinek kávéra vagy egy üdítőre volt szüksége a szünetekben. Emellett a közös munkánál, izgulásnál és szenvedésnél semmi nem hoz közelebb egymáshoz. Minden projekt leadás előtt éjszakába nyúlóan maradtunk a campuson. Amikor már nagyon fáradtak voltunk, egy-egy ping pong vagy csocsó meccsel próbáltuk felrázni magunkat.

Szakmailag mit adott az ösztöndíjas időszak?

Egyetlen alapszak az integrated design működik az egyetemen, ez pedig azért nagyon más, mint a MOME, mert az elsőéves diákok nem animációra, vagy formatervezésre mennek az egyetemre, hanem mindent kipróbálnak, és csak később döntik el, hogy melyik ágazatban szeretnének jobban kiteljesedni. Számomra nagyon érdekes volt a design központúság, hiszen itthon leginkább művészetről tanultam, és elméleti síkon. Kölnben csak designnal kapcsolatos óráim voltak, és kizárólag gyakorlatban.

Mit üzennél a többi hallgatónak, miért vágjon bele a külföldi ösztöndíjba? Te tervezed még, hogy pályázol?

Ha nem a tanulmányaim végén utaztam volna ki, mindenképp több időre mentem volna. Egy szemeszter ugyanis nagyon gyorsan elrepül, épp ezért sem kell nagyon aggódni miatta, inkább csak belevágni.

 

Fotók: Kalmár Lilla

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide

Utolsó módosítás: 2019.06.20.