Campus MundiSzakmai gyakorlat

Zsófi minimális spanyol nyelvtudással vágott neki szakmai gyakorlatának Spanyolországban. Munkájáról, kinti élményeiről és legyőzött akadályairól mesél beszámolójában - mindezeket kiegészítve néhány hasznos tanáccsal.

Fél év spanyol álom - szakmai gyakorlat Madridban

A gyakornoki hely megtalálása

Az egyetem mellett több cégnél is dolgoztam, ám szerettem volna relevánsabb tapasztalatra is szert tenni, annak ellenére, hogy a szakomon nincs kötelezően előírt szakmai gyakorlat. Régebben hostessként dolgoztam két szakmai rendezvényen is egy világszerte jelen lévő bilaterális gazdasági szervezetnél, amivel közös platformon van egy szintén nemzetközi turisztikai szervezet magyarországi képviselete.

Nagyon szimpatikus volt a munkakörnyezet, ezért szakmai gyakorlatra pályáztam hozzájuk. Három hónapot töltöttem ott, a feladatok változatossága, a szakmai fejlődés, és az, hogy nagyon jól éreztem magam a munkatársaimmal, meggyőzött arról, hogy nem szeretném, ha ez véget érne, és megpályáztam a spanyolországi külképviseleten egy fél éves gyakornoki helyet (azt a tippet kaptam ugyanis, hogy nagyon jó lesz nekem náluk – és tényleg!). Ebben nagy segítségemre volt a korábbi főnököm, aki minden félelmemet igyekezett eloszlatni (például, hogy nem beszélek spanyolul, „sebaj, addig megtanulsz, elég lesz egy alaptudás”).

A szakmai gyakorlati helyszín kiválasztásánál számomra a legfontosabb az volt, hogy ennél a cégnél szeretnék dolgozni, Németország és Spanyolország között vacilláltam. A biztatások, a spanyoltanulás lehetősége, és az ország iránt érzett lelkesedésem miatt végül csak Spanyolországba pályáztam.

A nyelv(nem)tudásról

Ősszel kezdtem el spanyolul tanulni és néhány hónap alatt sikerült elsajátítanom az alapokat. Azt mondanom sem kell, hogy már az első napokban spanyolul kellett telefonálnom az irodából.

Mondanám, hogy nem voltam kétségbeesve minden telefon előtt… A kezdeti izgalmak ellenére is hamar szereztem rutint a telefonon való kommunikálásban, illetve a spanyolom is napról napra fejlődött, később már személyesen kellett érdeklődőkkel beszélnem, ma már nem okoz gondot, de el kellett jutni idáig.

Ha valaki nem olyan vakmerő, hogy egy teljesen új nyelvvel vág neki az ismeretlennek, akkor persze némi izgalomtól megkímélheti magát. Azt hozzá kell tennem, hogy a fő nyelv a német volt, 70-30%-os megoszlásban, ezért kezelték lazán a pályázás során, hogy még csak készülök nekiállni a spanyolnak, illetve pluszt jelentett, hogy már ismertem a szervezet munkáját.

A munkámról bővebben

Főbb feladataim közé tartozott szakmai rendezvények támogatása, az egyik, már sikeresen lezajlott eseménynek én voltam a kapcsolattartója, ami egyből mélyvíz volt a spanyol miatt, de adott is egy adag önbizalmat, mert boldogultam vele.

Kellett sajtóutakat szerveznem, benchmarking elemzéseket írnom, prezentációkat készítenem németül, angolul és spanyolul egyaránt, workshopokhoz helyszíneket keresnem és ajánlatokat kérnem, szakmai utakat szerveznem, érdeklődőket informálnom, turisztikai kampányokat koordinálnom, kiadványokat és a weboldalt szerkesztenem. Minden futó projektbe bevontak, ennek köszönhetően egyre több területen mozgok rutinosan. Egy német lánnyal ketten voltunk gyakornokok, így nagy figyelmet tudtak ránk fordítani. Bármilyen kérdés, kérés esetén nyitottak voltak, és bármikor lehetett fordulni a vezetőhöz is.

Egy kis spanyol-német közegben dolgoztam, ahol megtanultam, hogy hogyan lépjek fel határozottan, és hogy a sok szakmai partnerrel szemben hogyan álljak ki magamért.

Érdemes a pályázást egy évvel a tervezett költözés előtt megkezdeni, mert sok cégnél hamar betelnek a helyek!

Távol az otthon melegétől... 

Mivel otthon bejárós voltam az egyetemre, eddig csak egy németországi nyári egyetem ideje alatt laktam a családom nélkül, ez is kihívást jelentett. Spanyolországi „főzőkarrierem” leégett és elrontott ételek nélkül kezdődött (kezdők szerencséje), mostanra pedig már kísérletezem is, és teljesen kikapcsol.
Nagyon élveztem, hogy saját háztartást vezetek, a szemeszter végével kiköltöztek a lakótársaim is, így a maradék időre, augusztus végéig egy teljes lakást kezelhettem sajátomként.

Lakást érdemes már a pályázás folyamata alatt, akár egy évvel a költözés előtt keresgélni, mert megfizethető szobát nem könnyű találni, pláne a drágább (fő)városokban. Én a külvárosban laktam egy olcsóbb lakásban, és utazásokra költöttem a fennmaradó ösztöndíjamat.

Munka után

Nagyon szeretek utazni, a 39 órás munkahetek mellett is volt lehetőségem 16 spanyol várost, 1 szigetet és további 2 országot meglátogatni (illetve egy körút még hátra van, az utolsó munkanapom után indulok Portugáliába, ahonnan tovább Marokkóba, vissza Spanyolországba, és onnan haza). A Húsvétot Barcelonában töltöttem, a május elsejei hosszúhétvégét Valenciában.

Gyönyörű helyeken jártam, amik egy fél éves spanyolországi ösztöndíjprogram nélkül az egyetemi éveim alatt biztosan nem valósultak volna meg, sőt, talán ennyi spanyol kisvárosba sosem jutok el. Sok város csak nehezen lenne elérhető Magyarországról, ám innen minden nagyobb város és sziget átszállás nélkül megközelíthető, ráadásul 26 éves korig van kedvezmény meghatározott buszjáratokra és vonatokra is, sok helyen pedig nem kell belépőt fizetni a múzeumokban. Itt jegyzem meg, hogy mindezt szülői támogatás nélkül, pusztán az ösztöndíjam és a munkahelyem lakhatási támogatásának felhasználásával sikerült megvalósítanom, úgyhogy aki azért nem mer jelentkezni, mert anyagilag megterhelőnek gondolja, pályázzon nyugodtan!

Visszatekintés, összegzés

Nekem a legjobbkor jött ez a lehetőség, mert az egyetem és a munka körforgásában kicsit elvesztettem a lelkesedésemet a szakdolgozatom iránt, és már csak kötelező „essünk túl rajta” feladatnak tekintettem, de azt is tudtam, hogy szeretnék olyasmit kiadni majd a kezemből, amire büszke vagyok. Ez a fél év környezetváltozás tökéletes volt arra, hogy újult erővel álljak neki, és már ne féljek tőle, tekintve hogy annyi kihívás ért, ezzel is boldogulni fogok.

Egyébként júniusban letettem az utolsó vizsgámat is. Azoknak, akik nem szeretnék megszakítani az egyetemi éveiket egy szakmai gyakorlattal, azoknak a diplomázást követő egy éven belül is lehetőségük van rá, csak még abszolválás előtt kell pályázniuk.
 
Bármikor újra nekivágnék egy ilyen félévnek
(már gondolkozom a következőn, mert 12 hónapot lehet a Campus Mundinál megpályázni), életre szóló élmény barátságokkal, és értékes tapasztalatokkal. Egy olyan országban is boldogulni lehet, amelynek nyelvét az elején még csak alapszinten beszéli az ember, használjátok ki ezt a vissza nem térő lehetőséget egyetemi éveitek alatt!

 

Fotók: Bujka Zsófia

 

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide!

Utolsó módosítás: 2019.01.17.