ifjúságkompetencia- és készségfejlesztésnemformális tanulás

Módszertani kézikönyvet készített a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány a fiatalok problémamegoldó és kreatív tervezési készségeinek fejlesztéséhez. A kiadványt tanulássegítő céllal alkották meg, és konkrét óravázlatokat is készítettek, hogy a probléma alapú tanítást a pedagógusok beépíthessék az óráikba.

Kis könyv nagy ötletekhez

„A kreatív problémamegoldás egy izgalmas, kihívásokkal teli alkotó folyamat, amelynek során sok-sok tanulás, próbálkozás, gondolkodás, tévedés és felismerés árán születik meg egy új ötlet… Ez a kiadvány a kreatív megoldáskereső folyamat lépéseit mutatja be, és segítséget nyújt pedagógusok, fiatalokkal foglalkozó szakemberek, trénerek számára” – áll a mindenki által elérhető kézikönyv előszavában.

A kiadvány a Helyben vagy! című ifjúsági projekt keretében nyerte el végleges formáját, sok év tapasztalatát felhasználva. Módszertani
ajánlások, konkrét gyakorlatok, példák segítségével mutatja be azt az eszköztárat, ami a 14-18 éves korosztállyal foglalkozók rendelkezésére áll a témában.

„A kreatív problémamegoldás fejlesztése változatos eszközökkel történhet (a rejtvényfejtéstől a modellépítésen át a programozásig), ám ebben a könyvben mi egyetlen problématípusra koncentrálunk: a közösségi problémákra” – írják. „Az elhanyagolt parkokra, a közösségi terek hiányára, a közösség tagjai közti konfliktusokra. Azt gondoljuk, hogy ezeken az összetett, sokszereplős, nyitott végű problémákon keresztül a fiatalok megtapasztalhatják, hogy képesek változásokat kezdeményezni a világban, hatással tudnak lenni mások életére, és felismerik, hogy ők is egy közösség tagjai, amelynek jövőjét illetően felelősséggel és feladatokkal bírnak.”

A Kis könyv nagy ötletekhez itt érhető el: www.i-dia.org  ›› Kiadványok

Utolsó módosítás: 2020.10.19.