felnőtt tanulásfenntarthatósághátrányos helyzetű fiatalok és felnőttekmezőgazdaság

Az ökológiai gazdálkodás alapjairól készítettek tananyagot az ECOMotive elnevezésű projektben. Ezzel elsősorban a hátrányos helyzetű, alacsonyan képzett emberek foglalkoztatását szeretnék elősegíteni. A képzési anyag jól alkalmazható a szak- és felnőttképzés területén, de önkormányzatok és civil szervezetek számára is érdekes és hasznos lehet.

Biogazdálkodásról mindenkinek

A projekt a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának koordinálásával valósult meg – képzők felkészítésével, tanmenet és oktatási segédanyag kidolgozásával, mintakertek létrehozásával. A négy ország együttműködésében létrejött tananyagot
többek között kistelepülések agrárszakemberei, helyi tapasztalt gazdálkodói is eredményesen tudják használni az alacsony iskolai végzettségű, hátrányos helyzetű emberek képzésében.

A projekt hosszú távú célja az volt, hogy a képzést elvégzők szakmai tudást szerezzenek az ökológiai zöldség- és gyümölcstermesztés, a kisállattartás, valamint az értékesítés területén, és ezeket az ismereteket eredményesen kamatoztassák a saját kertjükben, a helyi önkormányzat által működtetett közösségi vagy szociális kertekben, vagy akár biogazda vállalkozónál dolgozva.

A projektben született egy módszertani példatárral egybekötött oktatási segédanyag képzők részére, valamint elkészült egy öt füzetből álló, közérthető, gazdagon illusztrált tanulási segédanyag hátrányos helyzetű, alacsony iskolai végzettségű személyek, illetve hobbikertészek részére.

A példatár megtekinthető a linken: www.eco-motive.gak.hu/ft/pdf_view 

Utolsó módosítás: 2020.10.19.