felnőtt tanulásdigitális oktatásfoglalkoztatás és pályaorientációfogyatékossággal élők

A SWING projekt fő célja egy olyan applikáció, a „Képes Szómagyarázat” fejlesztése, amely a hallássérültek elhelyezkedését segíti a gazdaság három szektorában: gasztronómia, turizmus és bútorgyártás. Az Együttműködés az újításért és a jó gyakorlati változásért Erasmus+ innovációs programban négy partnerország vesz részt (Olaszország, Spanyolország, Németország, Magyarország), hazánkat a Munka-Kör Alapítvány képviseli.

Kéziszótár, ami a hallássérültek elhelyezkedését segíti

A projekt egyik mérföldkövéhez érkezve elkészült az a – nem csak hallássérülteknek szóló – kéziszótár, ami az idegenforgalomban, turizmusban, gasztronómiában vagy a bútorgyártásban elhelyezkedni vágyóknak jelent segítséget.

Az összesítés a munkavégzéshez szükséges legfontosabb 150 szót tartalmazza a szót megjelenítő képpel együtt, négy nyelven, a szó magyarázatával, és további szinonimákkal. A munka következő fontos állomásához érkezve, 2019 decemberéig a szavakat videókkal jelelve és feliratozva mutatják be.

A videók jelelése már zajlik, ami nem könnyű feladat, mivel minden országban másként kommunikálnak a hallássérültek. Az országok többségében térségenként, sőt, családonként is különböző jeleket használnak, attól függően, hogy egy többgenerációs siket család gyermekei siket vagy halló szülők mellett nőnek-e fel, integrált iskolába járnak-e.

A projekt 2020-ban záródik, amikor is szeptemberre már mindenki számára elérhető lesz az applikáció.

A projekt elérhetősége: munkakoralap.hu » Projektek » Nemzetközi projektek » SWING: újítások és együttműködés a hallássérültek képzésében – innovációs projekt

Utolsó módosítás: 2020.10.19.