ifjúságdigitális oktatásönkéntesség

Az eszköz használata során a leendő önkéntesek elsajátíthatják a legfontosabb tudnivalókat és gondolkodhatnak az önkéntességgel kapcsolatos témákon. Az iPrepare az Erasmus+ támogatásával jött létre.

Az önkéntesek felkészülését könnyíti meg az iPrepare

Külföldi önkéntességbe vágni nagy kaland, amire készülni is kell. A felkészülés megkönnyítése és teljesebbé tétele érdekében hozta létre az iPrepare nevű ingyenesen elérhető online toolt a magyar Egyesek Ifjúsági Egyesület, az olasz Xena Centro Scambi e Dinamiche Interculturali és a cseh Čia Čekija Erasmus+ ifjúság stratégiai partnerségük keretében.

Az Európai Szolidaritási Testülettel évente több száz fiatal megy külföldre, hogy önkéntesként társadalmi törekvéseket segítsen. A projekt során nemcsak egy szervezet vagy intézmény munkájába csatlakoznak be, de azt is megtapasztalják, milyen egy idegen országban egyedül helytállni, idegen nyelven kommunikálni és interkulturális közegben barátokat szerezni. Az iPrepare ezeket a fiatalokat és az őket támogató szervezeteket segíti a felkészülésben, hozzájárulva a nemzetközi önkéntes projektek minőségének fejlesztéséhez. 

Az iPrepare egy kiegészítő eszköz, ami hozzájárul a felkészítési folyamat sikerességéhez, de nem helyettesíti a személyes találkozókat. Ez egy olyan interaktív webes felület, amely a digitális tanulás lehetőségét nyújtja az önkénteseknek és a küldő szervezeteknek, különböző támogató anyagokkal, melyek megkönnyítik az önkéntes hosszú távú nemzetközi projektre való felkészülését a kiutazás előtt. A felület kifejlesztésének célja az önkéntesek felkészítésének minőségbeli javítása volt, és annak biztosítása, hogy minden szükséges információval rendelkezzenek utazás előtt. A küldő szervezetek számára lehetővé teszi, hogy egyszerűbben és költséghatékonyan szervezzék felkészítő tevékenységeiket, egy digitális, könnyen elérhető eszközzel kiegészítve.

Az iPrepare anyagai közt többféle témában találunk feladatokat, kvízeket, videókat modulokba szervezve, melyek megoldásával az önkéntesek rendszerben tudják átgondolni az utazás előtti teendőiket, motivációikat, céljaikat. A modulokat kombinálva a küldő szervezetek áttekinthetik a szükséges felkészítő tevékenységeket, melyeket minden önkéntes egyéni szükségleteire formálhatnak. Az eszköz mobilapplikációként is elérhető, és ingyen hozzáférhető az érdeklődők számára. Emellett pedig fontos, hogy kiegészíti, de nem helyettesíti a támogató szervezetek által nyújtott felkészítést.

Az iPrepare magyarul, angolul, olaszul és csehül is használható.

Magyarul itt érhető el: https://www.iprepare.eu/hu/

 

 

Utolsó módosítás: 2020.10.19.