Már több, mint egy hónap eltelt úgy, hogy ha csak lehet, otthon maradunk. Az életterünk és lehetőségeink ilyen fokú beszűkülése lesújtó hatással lehet pszichés egészségünkre. De mit tehetünk ez ellen?

Bezártan is szabadon: hogyan nyissunk ki a bezártságban?

Már csak a gondolat, hogy tág környezetünkben nem mozoghatunk szabadon bénító, dühítő lehet. Azon kívül, hogy a bezártság negatívan hathat ránk érzelmileg, ez lehet egy lehetőség arra, hogy másféleképpen kapcsolódjunk magunkhoz és a külvilághoz. Most nagyobb teret kaphat a szellemi, érzelmi és spirituális energiával való feltöltődés.

A szellemileg feltöltő tevékenységek között kiemelkedő szerepe lehet most az olvasásnak. Miközben olvasunk, az elménk továbbra is szabadon barangolhat és ez kiutat jelenthet az egész lényünk számára. Egy érdekes könyvbe feledkezve lehetséges a nehézségek elfelejtése akár csak egy kis időre is. Abban is segíthet, hogy a mentális beszűkültségünket tágítsa, hiszen most lehet, hogy csak a járványhelyzeten „kattog az agyunk”. Olvashatunk akár habkönnyű, szórakoztató irodalmat is, ami megajándékozhat minket a nevetés gyógyító erejével.

Megtévesztő a „szociális távolságtartás” kifejezése. Bár fizikailag távolságot kell tartanunk, de szociálisan közeledhetünk egymáshoz. Sőt, ebben a helyzetben kiemelten fontos, hogy kapcsolódjunk egymáshoz minél változatosabban, kihasználva a virtuális világ adta lehetőségeket, hogy ezáltal feltöltődjünk érzelmi energiával. A kapcsolódás által megtapasztalhatjuk azt is, hogy ezek a stresszhelyzetek arra is képesek, hogy összehozzanak és nagyobb összefogásra sarkalljanak minket. Akár kombinálhatjuk is a szellemi feltöltődést az érzelmivel, és az olvasás tevékenységét párosíthatjuk a kapcsolódás örömével. Kérhetünk könyvajánlót a hozzánk közelállóktól. Kérdezzük meg, van-e olyan könyv, ami nekik segített átvészelni nehéz időket vagy kikapcsolódni viharos körülmények között is? Akár csatlakozhatunk online könyvklubhoz is.

Fogadjuk el nehéz érzéseinket a bezártsággal kapcsolatban, de tudatosítsuk magunkban, hogy miért vagyunk hálásak mindent összevetve és távolabbról rátekintve a helyzetünkre. Spirituális energiánkat „csapolhatjuk meg” a hálánk kifejezésével. Bár ez egy nehéz időszak, sok ember számára hozott váratlan pozitív fejleményeket. Ilyen lehet, hogy az utazás megspórolásával tovább alhatunk vagy készülődhetünk reggel. Esetleg több időt tudunk együtt tölteni szeretteinkkel, vagy akár csak több időnk van magunkra, és hogy egy kicsit befelé tekintsünk.

Végül pedig emlékeztessük magunkat arra, hogy ez egy átmeneti időszak. Valóban nem tudjuk, hogy meddig tart, és ez a bizonytalanság frusztráló lehet. Ez most egy különös létezési mód számunkra, ami merőben más, mint amit megszoktunk. Mi most mind tanuljuk, hogyan „találjuk meg az egyenest” a jelenlegi helyzetben. Rendben van, ha nem vagyunk „saját magunk legjobb változatai” a karanténban.

>>HA KÍVÁNCSI VAGY TOVÁBBI PSZICHOLÓGUS CIKKEKRE, KATTINTS IDE!<<

Szerző: Langer Viola

Pszichológus
Lélekkel az Egészségért Alapítvány

lelekkel.hu

Utolsó módosítás: 2020.05.08.