Campus Mundi

„Az új környezet már önmagában is egy hatalmas motiváló erő, ami új lendületet adhat a tanulmányoknak.” – vélekedett András, aki a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatója, és az előző szemesztert Salzburgban töltötte Campus Mundi ösztöndíjjal.

A hely, ami Mozartnak is kedves volt

Miért a Campus Mundi ösztöndíjra pályáztál és kitől hallottál róla?

Budapesten születtem, ott jártam iskolába, gimnáziumba, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémiát is ott kezdtem el. Nagyszerű tanáraim és osztálytársaim voltak, és a várost is szerettem. A kiutazás gondolata akkor fogalmazódott meg bennem, amikor az alapképzést követő nyáron egy kéthetes mesterkurzus résztvevője lehettem Hollandiában. Akkor vettem észre, hogy még mennyi, addig számomra ismeretlen lehetőség van a láthatáron, ami csak a megszokott környezetből való kimozdulással válik elérhetővé.

A Campus Mundi ösztöndíjat az egyetemen kihelyezett szórólapokon láttam először, majd a Tempus Közalapítvány információs napján is hallottam róla, ami az Erasmus+ programmal kombinálva tökéletes feltételeket biztosít külföldi részképzéshez.

Hogyan készültél az ösztöndíjas időszakra?

A legnagyobb segítséget egy előző évben kint tartózkodó barátom útmutatásai jelentették. Ő mindent elmondott az utazással, szállással, egyetemi és egyetemen kívüli élettel kapcsolatban. Amit ehhez én hozzátehettem, az leginkább a kiutazás utáni első hetekben történő nyitott és motivált hozzáállás volt: minden lehetséges egyetemi és kollégiumi szórólapot, illetve programfüzetet átolvastam, felfedeztem a várost, és érdeklődtem a már régebb óta ott tanuló társaimtól. Ezzel megalapozhattam egy értékesen és vidáman elöltött külföldi szemesztert.

Mesélnél a kinti körülményeidről?

A szállásom Salzburg belvárosában volt egy kollégiumban, két percre a Mozarteumtól. Ez a gyors elérhetőség nagyon fontos volt számomra, mert az itthoni 40-50 perces otthon–egyetem utazási időhöz képest sokkal rugalmasabb, ezáltal hatékonyabb időbeosztást tett lehetővé.

Salzburg barátságos hely, komoly történelmi és kulturális múlttal rendelkezik. Jó biciklizni és sétálni a városban, illetve a városon belül található hegyekben.

Egész évben számos rendezvénynek örvendhetnek az éppen arra járók. Jórészüknek központi motívuma Mozart – legyen szó koncertről vagy kiállításról –, de a salzburgi karácsonyi vásár, és az ahhoz kapcsolódó megannyi program is híres világszerte.

Az egyetemisták rengeteg kedvezményesen elérhető sport közül választhatnak. A belvárosban tavaly októberben nyílt meg egy uszoda, ahol a második emeleten lévő úszó- és meleg vizes medencékből rálátni a környékbeli parkra, templomra és házakra.

Sikerült barátokra lelned?

A kollégiumban sok más diák megismerésére nyílt lehetőségem, akik közül többekkel jóban lettem. A szobatársammal hamar összebarátkoztam, aki más egyetemre járt, de kölcsönösen érdeklődtünk egymás szakjai iránt. Több szabadon választható kurzust is igyekeztem felvenni, ahol szintén új tanulókat ismerhettem meg. Az egyetemisták alapvetően nyitottak, így a beilleszkedés nem jelentett problémát az új közegben.

Szakmailag mit adott az ösztöndíjas időszak?

Új tanároktól új aspektusokat kaptam, és egy olyan alkotó területen, mint az előadó-művészet, a sokféle értelmezési és megvalósítási út ismerete nagyon sokat jelent. A tárgyi tudás mellett egy szempontrendszer befogadása mindig túlmutat önmagán, és nagyban segíti a későbbi, önálló fejlődést, ami az egyetemről kikerülve sokat jelenthet.

Az új környezet már önmagában is egy hatalmas motiváló erő, ami új lendületet adhat a tanulmányoknak. Emellett pedig olyan kapcsolatokra tehettem szert, amik legalább a következő néhány év szempontjából meghatározók lehetnek. Már csak azért is, mert könnyen lehet, hogy ugyanide megpróbálkozom év végén egy felvételivel.

Mit üzennél a többi hallgatónak, miért vágjon bele a külföldi ösztöndíjba?

A válasz a fentiekben leírtakban már többé-kevésbé benne rejlik, de az új környezetet, mint a fejlődés motorját még egyszer megemlíteném. A kreativitás és az innovativitás a 21. században a legtöbb foglalkozási területen elvárt dolog, s ezen készségek kibontakoztatására egy külföldi út mindennél alkalmasabb lehet.

Új társakra és barátokra lelni, más országokat, kultúrákat megismerni és felfedezni pedig életre szóló élmény. És azt, hogy az út az intézmények közötti hatékony szervezés és egy ösztöndíj által támogatva jöhet létre, egészen egyedülálló lehetőség egyetemisták számára, amivel szerintem mindenképpen élni érdemes.

 

Fotók: Moldoványi András

 

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide!

 

 

Utolsó módosítás: 2020.05.14.