A járvány kitörésekor sokan döntöttek úgy, nem térnek haza Erasmus+ ösztöndíjas időszakukról. De mi segíthet nekik most a mindennapokban?

Karanténban külföldön: elképzeléseink és a valóság ütközése

Ez a mindannyiunkat érintő helyzet vitathatatlanul nagyon sok nehézséget hozott még azoknak is, akik szülőországukban, otthonukban vannak szeretteikkel. Ám azok számára, akik ezt a válsághelyzetet külföldön, idegen kultúrában élik meg, többszörösen nehéz lehet ez az időszak. Távol lenni biztonságos, megszokott környezetünktől, főleg szeretteinktől ilyen válságos helyzetben megterhelő lehet, hiszen ilyenkor „haza húz a szívünk”. Továbbá hazautazó társaitokkal együtt a távoktatással is meg kell barátkoznotok.

Bár lemondani is nagyon fájdalmas az Erasmus+ élményről, de vajon mi van azokkal, akik mégis kint maradtak, ám egyáltalán nem úgy zajlik a külföldi félévük, mint az elképzelték? Neked most korábbi elképzeléseidről, vágyaidról kellett lemondanod. Elfogadni, hogy teljesen mást kapsz, mint amire készültél fejben. Kihívás lehet úgy próbálni megismerni a fogadó országodat, hogy ők maguk is országos szinten egy válsághelyzetet élnek meg. A járvány előtt arról álmodoztál, hogy milyen jó lesz a kintiekkel beszélgetni, ismerkedni, élményeket szerezni. Ám könnyen elképzelhető, hogy most nem is nyitottak a közeledésedre (nem csak fizikailag), hiszen krízisben hajlamosabbak vagyunk bezárni az új emberek, élmények előtt, és a hozzánk közelállókra koncentrálni. Ez most nem rólad, nem a személyedről szól.

A helyzet, amiben vagy, nagy részben számos váratlan, külső történés következménye. Érdemes azonban megnézni, hogy azok a döntések, amelyeket meghozhattál még ebben a helyzetben is, hogyan szólnak a te vágyaidról, céljaidról. Minden felnőtt döntésben választásunkkal valami mellett kiállunk, valamiről pedig lemondunk. Amikor jelentkeztél, akkor lemondtál az otthoni ismerős arcokról helyekről, ízekről. Milyen érték mellett álltál ki, amikor a maradás mellett döntöttél? Kitartás, szolidaritás, szokatlan kaland? Saját belső értékeidet mutathatja meg a döntés. Segíthet, ha ezeket tudatosítod.

Bár lehet, egyedül érzed magad, ez a helyzet sokakat érint Európában. Többen vagytok most Erasmus-os diákként idegen országban karanténban, és mind hasonló nehézségeket éltek meg: bezártságot, pedig a nyitás vágyával mentetek ki. Kapcsolódj az érintettekkel! Ők érthetik meg legjobban, min mész keresztül most.

Ebben a megváltozott helyzetben lehet, érdemes a magad felé és a Erasmus+ élmény felé támasztott elvárásaidat, elképzeléseidet is megváltoztatni. Mit szeretnél ebben a pár hónapban elérni? Szeretnél többet beszélgetni a barátaiddal telefonon? Többet olvasni? Elmélyülni az adott nyelv országában? Vagy egyszerűen csak pihenni, filmezni? Lehet, hogy most a legtöbb, amit kihozhatsz a helyzetből, hogy több én-időt kaptál.

>>HA KÍVÁNCSI VAGY TOVÁBBI PSZICHOLÓGUS CIKKEKRE, KATTINTS IDE!<<

 

Szerző: Langer Viola

Pszichológus
Lélekkel az Egészségért Alapítvány

lelekkel.hu

Utolsó módosítás: 2020.05.14.