Ha kimegyünk az utcára és szétnézünk, azt tapasztaljuk, hogy kezd hasonlítani az élet a három hónappal ezelőtti önmagára. De hogyan készüljünk fel arra, ami ez után jön? A pszichológus válaszol!

Mit hoz a visszatérés? Felkészülés az új fejezetre

Hétről-hétre nyerjük vissza a járvány előtti szabadságunkat, lehetőségeinket. Ez nagy megkönnyebbüléssel és örömmel tölthet el minket, hiszen sok nehézséggel, lemondással járó időszaknak intünk búcsút.

Ugyanakkor számos negatív érzést is kelthet bennünk „a visszatérés”. Bár nehéz volt alkalmazkodni a korlátozásokhoz, de már egyre jobban sikerült! Lehet bennünk most frusztráció azzal kapcsolatban, hogy a három hónapja tartó tanulási folyamat eredményeként épp, hogy elkezdtük volna élvezni az új létformát, most ez az időszak véget érni látszik. Ismét igazodnunk kell egy új helyzethez, és ez az újbóli alkalmazkodás lehet stresszes és kimerítő. Sok energiával járó folyamat, akkor is, ha ezúttal egy jobb körülményekhez kell alkalmazkodnunk.

Továbbá különös érzést válthat ki belőlünk, hogy a világ, ahova visszatérünk, ismerős, de mégis nagyon más. Visszatérve az utcai jelenethez, mintha minden a régi lenne. A sétáló emberek csevegnek, nevetnek, a teraszokon ülők esznek-isznak, mintha nem történt volna semmi az elmúlt három hónapban. Ám az orvosi maszkok és a bódék előtt messze egymástól sorban álló emberek emlékeztetnek minket a közelmúlt eseményeire, arra, hogy még koránt sem múlt el a veszély. Eddig otthonunkban egy olyan létformát kellett megszoknunk rövid távon, ami számunkra új volt. Most azt kell megtanulnunk, hogyan létezzünk a megszokott világunkban új játékszabályokkal hosszú távon. Bár a visszatérésben van egy fajta biztonságérzet, továbbra is bizonytalansággal tölthet el minket, hogy nem tudjuk, mennyi ideig és milyen körülmények között élünk még együtt a járvánnyal.

Továbbá arról is beszéltünk már, hogy számos váratlan, pozitív hozománya volt az elmúlt időszaknak. Apró dolgok, mint például az utazási idő megspórolása, és nagy dolgok is, mint például a több idő vagy nagyobb összetartás szeretteinkkel. Lehet bennünk félelem, hogy ezeket elveszítjük az új időszak kezdetével.

Egy valami biztos: már nagyon jók vagyunk alkalmazkodásban. Sőt, az alkalmazkodás bajnokai vagyunk. Nézzük vissza fejünkben az elmúlt időszak kisfilmjét! Korábban talán el se hittük volna, hogy képesek vagyunk ennyi nehézséget átvészelni, sőt, még a jót is megtalálni a helyzetben. Ismerjük el önmagunknak az elmúlt időszak kisebb és nagyobb sikereit! Nézzük meg, mi segített az elmúlt időszakhoz való alkalmazkodásban? Mik segítettek minket abban, hogy magunkévá tegyünk egy új működést? Bár a körülmények változtak, ezekre a tényezőkre ismét számíthatunk.

>>HA KÍVÁNCSI VAGY TOVÁBBI PSZICHOLÓGUS CIKKEKRE, KATTINTS IDE!<<

 

Szerző: Langer Viola

Pszichológus
Lélekkel az Egészségért Alapítvány

lelekkel.hu

Utolsó módosítás: 2020.05.28.