felnőtt tanulásművészeti nevelésnemformális tanulás

Legyen elérhető az utcaszínház a földrajzilag hátrányos helyzetű településeken! Ez volt a Control Stúdió és partnerei célja, amikor megálmodták stratégiai partnerségüket az Erasmus+ program felnőtt tanulás szektorában.

Szabadtéri színház a vidéki felnőtt tanulásért

A projekt során két alapvető kérdésre keresték a választ:

  • A színháznevelési módszerek hogyan tudják fejleszteni a felnőtt tanulást a vidéki területeken?
  • Hogyan lehet az izolált, vidéki területeken fenntartható színházi vidékjáró hálózatot kiépíteni?

Ezek megválaszolására két kézikönyv és egy dokumentumfilm jött létre:

  1. Miért nem az utcán csináljuk – Kézikönyv az interaktív utcai színházhoz
  2. Vidékjáró kézikönyv európai kulturális szervezetek és vállalkozások számára
  3. Háromrészes dokumentumfilm a szabadtéri színházról

Miért nem az utcán csináljuk

„A Miért nem az utcán csináljuk mindenkihez szól:
…aki szívesen készít szabadtéri előadásokat,
…aki szeretne tanulni róla,
…akit érdekelnek a nem látható törvényszerűségei,
…és mindenkihez, aki… hát csak úgy általában kíváncsi természetű.”

A kézikönyv olvasmányosan és játékos vizuális megoldásokkal enged bepillantást nyerni a szabadtéri színházba és annak kultúrateremtő, bevonó erejébe.

Vidékjáró kézikönyv

„…a vidékjáró modell, amelyet Nagy-Britanniában az 1980-as évektől kezdve alkalmaznak, valami más (volt), mert talán először adta a közönség kezébe a döntés jogát, hogy megválassza, milyen újdonságokat, izgalmakat és vitát stimuláló produkciókat akarnak látni.”

A Vidékjáró kézikönyv ezt a modellt mutatja be. A kézikönyv célja, hogy a már meglévő angol vidékjáró szektor működését segítse, és hasznos gyakorlatokat mutasson be azoknak a szervezeteknek, amelyek vidékjáró modellt szeretnének létrehozni saját országukban. A kézikönyv magyarra fordított verziója a vidékjárás lehetőségeit magyarországi és romániai kontextusban mutatja be. Segítségével hosszú távon olyan hálózat épülhet ki, amelyen keresztül rendszeres párbeszéd alakulhat ki a színházi emberek és a helyi lakosok között.

Az angol modell művészekből/társulatokból, helyi közönségszervezőkből és egy központi koordinátorból áll. A koordinátor ajánlja ki a helyi közönségszervezőknek azt az előadáscsomagot, amelyet a társulatok biztosítanak. A közönségszervező így különböző előadások közül válogathat, és megjelenési lehetőséget biztosíthat nekik a helyi játszóhelyen, a kulturális élményeket eljuttatva akár olyan vidéki területekre is, ahol nem feltétlenül van színház.

Dokumentumfilm a szabadtéri színházról

A háromrészes film három színházi csoport (Kud Ljud, Teatro tascabile di Bergamo és Broken Spectacles) munkamódszereit bemutatja be. Interjúk, archív dokumentumok és az Erasmus+ együttműködés során készített felvételek révén ismerhetjük meg a szabadtéri színház világát.

A projekt honlapja >>

A Control Stúdió honlapja >>

Utolsó módosítás: 2020.10.19.