szakképzésegészségmegőrzés

A Semmelweis Egyetem MAP4E projektjének legfőbb célja a betegbiztonság előtérbe helyezése volt, hiszen statisztikai adatok szerint minden tizedik beteget ér valamilyen nem várt egészségügyi kár a kórházban való tartózkodása alatt. A projekt kiemelt eredménye, hogy az egységesen kidolgozott módszertani anyagok pozitív változást hoztak az egészségügyben, s biztonságosabbá tették a klinikai gyakorlatokat.

Módszertani segédanyagok a betegbiztonság oktatásának fejlesztéséhez

Methodology development and impact Assessment in Patient safety education for improving Effectiveness (MAP4E) projekt fő fókuszában a betegbiztonság oktatásának fejlesztése állt, valamint a téma népszerűsítése az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján. Jelenleg csak néhány olyan kurzus érhető el Európa-szerte, amely kifejezetten betegbiztonsággal foglalkozik, s ezek tartalmukat és módszertanukat tekintve nagyon eltérőek. A projekt erre a hiányra kívánt reflektálni az egységesen kialakított, mégis helyi igényekhez alkalmazkodó tartalmainak létrehozásával. A projekt során kidolgozott módszertani segédanyagokat hatékony oktatási kurzusok által jutottak el az egészségügyi szakemberekhez.

A projektben résztvevő szakemberek három különféle módszertannal dolgozták ki a betegbiztosítási képzés tartalmát, hogy minél inkább a helyi igényekhez igazodó képzéseket lehessen tartani. A kidolgozott módszertani segédletek három csoportba oszthatóak:

  1. Oktatóanyagok az egészségügyi szakemberek számára (elérhetőek angol, magyar és lengyel nyelven)
  2. Betegbiztonsági ismeretek fejlesztése és szervezeti kultúra-felmérési kérdőívek kialakítása (szintén angol, magyar, lengyel nyelven érhető el)
  3. Módszertani javaslat és útmutató a betegbiztonsági oktatási kurzusok szervezéséhez és lebonyolításához az alábbi témakörök mentén (angol, magyar és lengyel nyelven elérhető)
    • oktatási módszertan fejlesztése
    • a betegbiztonsági ismeretek és a szervezeti kultúra értékelése a kidolgozott felmérésekkel
    • a kifejlesztett módszertan tesztelési eredményeinek alapján módszertani javaslat és útmutató kidolgozása a betegbiztonsági oktatási kurzusok/programok számára

Módszertani segédletek >> 

Projekt honlapja >>

Utolsó módosítás: 2020.10.19.