ifjúságfenntarthatóságmobilitás

Hogyan alkossunk maradandót egy ifjúsági cserével? Hogyan hozzunk létre fenntartható értéket és fejlesszük a helyi közösséget is egyben? A Vidéken Jó! Alapítvány Water Watcher című ifjúsági cseréje választ ad ezekre a kérdésekre.

Vidéken Jó! Alapítvány –  Ifjúsági csere vizeink fenntarthatóságáért

Öt ország fiataljai gyűltek össze Szaporcán, 2019 nyarán, hogy a vízkincs megőrzését, vizeinkkel kapcsolatos lokális problémákat, a vízhasználat fenntartható és takarékos módjainak témáit dolgozzák fel, egyértelműen reflektálva a környezet és klímaváltozás, a társadalmi párbeszéd és az energia és erőforrások eloszlásának globális témaköreire. A portugál, olasz, észt, erdélyi és magyar fiatalok két hét alatt különböző gyakorlati tevékenységekben vettek részt, melyek alatt megismerkedtek a környék vízellátásának módjával, valamint megtudták, hogyan kell vízminőséget mérni. Emellett számos helyi szintű megoldási lehetőséget kínáltak a fenntartható vízhasználat globális problémájára, mint például a kis gravitációs kerti csöpögtető rendszer megalkotása és a kerti zuhany megépítése. Ez utóbbi napenergiával melegít vizet, és lehetőséget ad, hogy a használó mérje, egy zuhanyzás alkalmával mennyi vizet használ el, és ez alapján átgondolhassa, a használt mennyiséget hogyan lehet csökkenteni. A fiatalok több alkalommal spontán és szervezetten is kapcsolatba kerültek a helyi közösséggel: egy régi kútházat is helyreállítottak, amelyből ettől kezdve újra lehet vizet felhúzni.

A vizeinkkel kapcsolatos problémákat a csere résztvevői kreatív módokon is illusztrálták; a környék vizeinek partján összegyűjtött szemétből készített szoborral, óriási textilképpel és közösen készített festménnyel. Minden, a program során létrejött anyagot kiállítottak az Ős-Dráva Látogatóközpontban, ezzel is tovább erősítve a projekt fenntarthatóságát, és hozzájárulva az eredmények széles körű megismertetéséhez.

A Vidéken Jó! Alapítvány Facebook oldala >>
Képek a Water Watcher ifjúsági cseréről >>

Utolsó módosítás: 2023.04.20.