ifjúságkompetencia- és készségfejlesztés

Trénerek, tanárok, szülők és fiatalok egyaránt használhatják azt a vitajátékot, amelyet a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány Párbeszéd helyben érted című Erasmus+ ifjúsági projektje keretében készítettek.

Vox Pop: a vita (nem) játék

A projektben a párbeszéd és vita lefolytatásának egy olyan speciális forgatókönyvét dolgozták ki, amelynek szabályai és alapelvei megteremtik a kiegyensúlyozott és demokratikus vita alaphelyzetét. A résztvevők így egy olyan kommunikációs helyzetben találják magukat, ahol megtapasztalhatják, hogy komplex közösségi dilemmákról és érzékeny témákról is lehet érdemi módon, egymást meghallgatva, valódi érvek mentén beszélgetni.

„Egy hajóban evezünk. Lehet, hogy másképp gondolkodunk. Másban hiszünk. Lehet, hogy nem értünk egyet. De együtt kell működnünk, hogy haladni tudjunk.”  (i-dia.org)

Erre épül az elkészült Vox Pop Vitajáték, amely azért jött létre, hogy az általában heves vitákat kiváltó témák köré tartalmas beszélgetések alakulhassanak ki, és több szempontból, érveket használva járják körül az adott témakört. A játék egy fejlesztő eszköz, mely segít új tudást szerezni illetve erősíti a kommunikációs és vitakészségeket. Alkalmazása kiválóan kapcsolódott a projekt célkitűzéséhez, ami a hazai párbeszéd-kultúra fejlesztése volt.

A projektben a 14 és 18 év közötti fiatalok párbeszéd-események kezdeményezőiként és facilitátoraiként működtek közre, ezzel elősegítve egy együttműködő partneri viszony létrehozását a fiatalok és helyi döntéshozók között. A vitajáték színesítette a projektben megtartott eseményeket, fejlesztette a résztvevők vitakészségét, valamint elősegítette, hogy a fiatalok és döntéshozók egyenrangú félként jelenjenek meg.

A játék ide kattintva érhető el, és akár angol vagy német nyelven is hozzáférhető >>

Utolsó módosítás: 2020.10.19.