felnőtt tanulásművészeti nevelésnemformális tanulás

Az Integrált Kifejezés- és Táncterápiás Egyesület Erasmus+ felnőtt tanulási projektje során olyan projekttermékeket dolgozott ki, amelyek a művészetterápiában rejlő lehetőségekre alapoznak.

Művészetterápiás módszerek és kiadványok a segítő szakmákban

The artist within – ez volt a címe annak az Erasmus+ felnőtt tanulási projektnek, amely során az Integrált Kifejezés- és Táncterápiás Egyesület (IKTE) kidolgozta kézikönyveit. A projekt alatt a szervezet azt vizsgálta a partnereivel, hogy milyen lehetőségek rejlenek a művészetek, a művészetterápia és a nemformális és formális tanulás összekapcsolásában.

A projekt során létrehoztak egy kézikönyvet, amely az A creative handbook – Toolkit – methodolgy and ideas címet kapta. A kreatív kézikönyv kifejezés- és táncterápián, valamint történetmesélésen és clowningon (a belső „bohócunk” vagyis „gyermeki” énünk megtalálásán, és így a tökéletlenség elfogadásán) alapuló módszereket tartalmaz, amelyek oktatási, rekreációs és inspirációs célokra is használhatók.

A másik könyv az eMotion in the Mirror címet kapta. A kiadvány a projekt hatátásra tapasztaltakat foglalja össze, valamint azt vizsgálja, hogy a különböző művészeti ágaknak, és a művészeti önkifejezésnek milyen lehetőségei vannak a segítő, szociális szférában. A könyv nemcsak a kliensekre vonatkoztatott lehetőségekről szól: a szakemberek támogatása, a kiégés megelőzése is téma. Kutatások és a konkrét Erasmus+ projekt eredményei is olvashatók a kiadványban.

A kiadványokon túl rajzolt Dixit kártyák is készültek a projekt során.

További részletek a projekt honlapján olvashatók >>

Utolsó módosítás: 2020.10.19.