ifjúságiskolai lemorzsolódás

A Firka Ifjúsági Egyesület Erasmus+ projektje a lemorzsolódás megelőzésére és a veszélyeztetett fiatalok megerősítésére fókuszált. Ifjúsági szakembereknek szóló tréningjük során olyan módszereket és eszközöket sajátíthattak el a résztvevők, melyekkel hatékonyan tudják felvenni a küzdelmet a lemorzsolódás problémájával. Az On the spot – How to stop youth dropout című projektben készült kiadványt iskolák is jól tudják hasznosítani.

Kézikönyv az iskolai lemorzsolódás ellen

A tréning során feltárták a lemorzsolódás mögötti fő mozgatórugókat, motívumokat és problémákat, megismertek jó gyakorlatokat, és a közös tudásmegosztás eredményeként új módszereket dolgoztak ki. A résztvevők így egy teljes kompetencia csomag birtokába kerültek, hogy ezzel támogassák azokat a fiatalokat, akiket a lemorzsolódás veszélye fenyeget.

A tréning alapján kiadvány is készült, amelyet bármilyen, fiatalokkal foglalkozó szakember hasznosan tud forgatni. A kézikönyvben található gyakorlatok iskolai környezetben is jól használhatók, hiszen az iskolai lemorzsolódás megelőzésének egyik terepe maga az iskola, és több résztvevő is érkezett a képzésre az oktatási szektorból.

A kiadvány szakmai alapját a tréningen megismert módszerek, jó gyakorlatok és tereplátogatások adták, de a résztvevői munkacsoportok is színesítették a kézikönyvet statisztikákkal és háttérinformációk felkutatásával. A kiadvány talán legértékesebb része az utolsó fejezet, amely az ifjúsági szakmára adaptálja a különböző szakterületeken (coaching, szociális munka, önismeretfejlesztés) bevált módszereket, kifejezetten az iskolai lemorzsolódás megelőzésére fókuszálva.

Az angol nyelvű kiadvány itt elérhető: firkaegyesulet.hu/mobility-of-youth-workers/ 

Utolsó módosítás: 2020.10.19.