ifjúságaktív állampolgársághelyi ifjúsági munka fejlesztéseközösség építés

A Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság (GYIÖT) közel 40 települést és 455 résztvevőt vont be RÉszreVétel című Erasmus+ ifjúsági párbeszéd projektjébe. A projekt célja az volt, hogy a részt vevő fiatalok megismerjék a fenntartható településfejlesztés szempontjait, felmérjék saját közösségük igényeit, és ezek alapján fogalmazzák meg ötleteiket a döntéshozókkal történő párbeszédben. A projekt keretében elkészült kiadvány hiánypótló összefoglalása a települési ifjúsági munka módszertanának.

Települési ifjúsági munka a gyakorlatban

A Helyben hogyan? – a települési ifjúsági munka gyakorlati kiindulópontjai címet viselő gyakorlatorientált kézikönyv minden ifjúsági szakembernek segítséget nyújthat munkája során. Lépésről lépésre vázolja fel az ifjúsági munka kialakításának lehetőségeit önkormányzatok számára, valamint lehetővé teszi más településeken is a fiatalok részvételének erősítését a települési döntéshozatal előkészítésében. A kiadvány hiánypótló gyakorlati nézőpontot ad azoknak az útkereső önkormányzatoknak, ahol az ifjúsági referensnek még nincsenek tapasztalatai, vagy a helyi ifjúsági munkának nincsenek még előzményei, hagyományai.

Ezen kívül a projekt keretében a fenntartható közösségi tervezés programjához kapcsolódó képzési tematika készült, amely bárki számára elérhető a projekt online felületein.

Projekt honlap >>
Módszertani kézikönyv >>
Képzési tematika >>

A RÉszreVétel projekt 2019-ben Erasmus+ Nívódíjban részesült.

A projektkoordinátorral interjút és videót is készítettünk.

Utolsó módosítás: 2020.10.19.