ifjúságaktív állampolgárságnemformális tanulás

A Messzelátó Alapítvány Erasmus+ ifjúsági projektjében szakmai kiadványt készítettek a méhészetről, ezzel együtt pedig érzékenyítették a fiatalokat a társadalmi és környezeti témák iránt. A projekt jól mutatja, hogy egy speciális témán keresztül is megvalósulhat az aktív állampolgárságra nevelés.

Oktatási anyag a városi méhészkedéshez

A vegyes méhészcsoportokat támogató civil szervezet, a Messzelátó Alapítvány Learning active citizenship through urban beekeeping - Let's learn deep and flavorful democracy from bees címmel megvalósult projektje nem csupán a méhészkedés rejtelmeibe engedett betekintést, de kifejezetten a városi méhészetre, az ifjúsági munka és a demokrácia kapcsolatára fókuszált.

A projekt keretében a városi méhészkedéshez kapcsolódó oktatási anyagot dolgoztak ki, melynek segítségével fiatalokból álló tanulócsoportokban erősítették az aktív állampolgárságot, illetve részvételt, felhívva a résztvevők figyelmét annak fontosságára, hogy tudják, honnan érkezik az ételük. A városi méhészet így egy eszközzé válhatott arra, hogy érzékenyítsék a fiatalokat a társadalmi és környezeti témák iránt; a méhek társadalmának bemutatásával a kollektív döntéshozatalról, jó kommunikációról és a társadalom működéséről egyaránt tanulhattak.

Az oktatási anyagot egy kiadványban tették elérhetővé, és olyan szakmai témákról olvashatunk benne, mint a különböző méhfajták, a méhészet kezdő lépései és szükséges eszközei. Emellett a Belgiumban és Spanyolországban alkalmazott különböző méhészeti módszerekről is tájékozódhatunk.

Projekt honlap >>
Az oktatási anyag ide kattintva elérhető >>

Utolsó módosítás: 2020.10.19.