ifjúságdigitális oktatásművészeti nevelésnemformális tanulás

A színházi nevelés módszerei hatásosan hozzák felszínre a fiatal közösségek rejtett ügyeit, és képessé teszik a fiatalokat arra, hogy szót emeljenek a zaklatás témájában. Az Erasmus+ ifjúsági projekt keretében kutatási anyag, blog és online applikáció készült, melyek hosszú távon segíthetik a témakör megértését és a bullying megelőzését.

Benne vagy? – Színházpedagógia a bullying megelőzésére

A Nyitott Kör Egyesület R.U.IN? - Drama methods' innovation for inclusive youth communities című húszhónapos stratégiai partnerség projektjének keretében megvalósult kutatás megmutatta, hogy a bullying és a cyberbullying égető problémák a fiatalok körében. A témák feldolgozása és megelőzése azonban lehetséges olyan nemformális módszerekkel, mint a színházi nevelés.

A részt vevő partnerek a zaklatás helyi megnyilvánulásait térképezték fel, és belefoglalták kutatási anyagaikba, amelyek bárki számára elérhetőek. Minden részt vevő szervezet a hozzájuk leginkább passzoló módszerekkel dolgozott, így a kutatási eredmények is egy olyan sokszínű képet tükröznek, amilyennek a partnerek a társadalmat szeretnék látni.

A projekt keretében létrehozott Android applikáció segítségével a partnerek feltérképezték a digitális generáció nyelvét és a hozzájuk való kapcsolódást, hiszen a bullying leginkább a fiatalok mindennapi életében megjelenő probléma. A partnerségben az applikáció fejlesztése is egy volt a számos módszer közül, melyekkel a megvalósítók a zaklatás témakörét kutatták.

Projekt honlap és blog >>
A projekt dokumentációja és a létrehozott applikáció itt megtalálhatók >> 

Utolsó módosítás: 2020.10.19.