köznevelésfogyatékossággal élőktársadalmi befogadás

A Rejtett Kincsek Down Egyesület projektjének célja a kora gyermekkori intervenció és iskolai együttnevelés integrált gyakorlati protokollja a fogyatékkal élőkért.

Mindenkinek becsengettek! – Útikönyv eltérő fejlődésű gyermeket nevelő családoknak

A Mindenkinek becsengettek! projekt keretében három hónapon keresztül tartottak közös foglalkozásokat tipikus fejlődésű, valamint fogyatékossággal élő és sajátos nevelési igényű gyerekeknek Magyarországon, Romániában és Szlovákiában. Az inkluzív nevelés pozitív üzenetét szerették volna a lehető legtöbb általános iskolába eljuttatni, hogy az együttnevelésre épülő oktatás lehetőségét minél többen megtapasztalhassák.

Újszerűvé teszi a projektet az elkészült szellemi termékek közérthetősége, valamint az, hogy már az érintett szülők gyermekeinek korai életszakaszában elkezdték a családok és a szakemberek felkészítését az inkluzív nevelésre. Az elkészült (módszertani) anyagok az oktatás, az egészségügy és a szociális szakma számára is közös nyelven íródtak, hasznos szakmai tartalmakat, útmutatást nyújtanak, ugyanakkor az érintettek, azaz a sajátos nevelési igényű családok számára is közérthetőek. A közös fogalmi keret kialakítása a kora gyermekkori intervenció és az inkluzív nevelés területén mindhárom partnerországban nagy előrelépést jelent.

Az Útikönyv eltérő fejlődésű gyereket nevelő családoknak kiadványra a legbüszkébb a projekt koordinátora, Kisari Károly. Ez a szakmai anyag nem tervezett eredménye a projektnek: a munka során vált világossá a projektcsapat számára, hogy hiány van az olyan kiadványokból, amelyek fogyatékossággal élő szülőkhöz szólnak, közérthetően, a diagnózis közlésének időszakában.

„Sorsfordító pillanat ez a családok életében, amikor jó, ha elérhető számukra egy olyan gyakorlatias, ingyenesen hozzáférhető, közérthető anyag, ami segíti őket abban, hogy miként tudják a fogyatékossággal élő vagy speciális nevelési igényű – akár látássérült, diszlexiás vagy ADHD-s – gyermeküket minél inkább egy tipikus fejlődésű gyerekhez hasonlóan, integráltan nevelni.” – mondta/összegezte Kisari Károly.

A Rejtett Kincsek Down Egyesület a módszertani anyag kifejlesztéséért és gyakorlati kipróbálásáért részesült Erasmus+ Nívódíjban 2018-ban.

A Mindenkinek becsengettek! projekt honlapja >>

Utolsó módosítás: 2020.11.23.