Erasmus+Szakmai gyakorlat

Az Erasmus programban résztvevők száma elérte a hárommilliót. Ennek megünneplésére az Európai Bizottság minden országból kiválasztott egy-egy diákot – Magyarországon a Corvinus Egyetemen tanuló Nyisalovits Lilla képviseli a hárommilliomodik Erasmus hallgatót. A 25 éves lány Belgiumban vett részt hét hónapos szakmai gyakorlaton.

Hogy kerültél kapcsolatba az Erasmus programmal?

A Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy szakán, befektetés-elemző szakirányon diplomáztam. A mesterképzés alatt szerettem volna külföldi szakmai tapasztalatot szerezni és sikerült 3 hónapot töltenem Lengyelországban a Pricewaterhouse Coopersnél, majd utolsó egyetemi évem alatt 7 hónapot a Bosch-nál Brüsszelben, Erasmus ösztöndíjjal.

Miért épp Belgiumba mentél?

Brüsszel nagyon jó hely a nyelvtanulás szempontjából. A kinti barátaim nagyon sok nyelven beszéltek. Az angol és a német mellett franciául és hollandul is elkezdtem tanulni, és igyekeztem minél többször használni a munkán kívül is ezeket. A másik fontos szempont az volt, hogy diplomamunkámat az euro sorsáról írtam, a dél-európai államháztartás fenntarthatóságáról. A témámhoz rengeteg értékes forrásanyagot dolgozhattam fel Európa központjában. Az is motivált, hogy jobban megismerjem az európai intézményrendszert és bővítsem a közgazdasági ismereteimet.

Miért választottad a Bosch-t?

Már azelőtt elkezdtem keresni magamnak a fogadó helyet, mielőtt elnyertem az ösztöndíjat. A háromfordulós kiválasztási procedúra nem volt könnyű, és az átfutási ideje három hónapba telt. Márciusban indult a kiválasztási folyamat, és június elején véglegesedett, hogy augusztus 1-től Brüsszelben fogok dolgozni 7 hónapot. A vállalat, és a szakterület, ahol tevékenykedtem, a profilomnak, és érdeklődési területemnek is megfelelt. A kontrollingon dolgoztam, és elsősorban riportolásért voltam felelős. Németországnak, Párizsnak készítettem havi jelentést az eredményességről, sokszor személyesen a felsővezetőknek. Emellett három nagy projektem volt, s végül nagy örömömre igazán hasznos referencialevelet kaptam a cégtől.

Vajon minek köszönhető, hogy Magyarországról Téged választott ki az Európai Bizottság?

A hárommilliomodik Erasmus hallgató cím elnyeréséhez nagyban hozzájárulhatott, hogy a szakmai fejlődés mellett igyekeztem egyéb személyes célokat is kitűzni magam elé. Például lefutottam a félmaratont Brüsszelben, karácsonykor pedig meglátogattam egy árvaházat. A személyes fejlődés ugyanolyan fontos volt számomra, mint a szakmai, és ebben nagyon sokat köszönhetek az Erasmus programnak.

Mi a legpozitívabb számodra utólag az Erasmus ösztöndíjprogramból?

Összességében nagyon értékes szakmai tapasztalatot szereztem, a külföldi barátaimnak köszönhetően pedig nagyon sokban változott az életszemléletem. Soha nem felejtem el ezt a csodálatos hét hónapot, amit Brüsszelben tölthettem. Életem legjobb időszaka volt, ez biztos! Jó lenne, ha mindenki megtapasztalhatná ezt az életében. Mindannyiunkat, akik részt vettünk benne, közelebb hozott egymáshoz.

Mivel foglalkozol most?

Jelenleg a GE Capital pénzügyi vezetőképző programját kezdtem, melynek keretében kétéves külföldi képzésben veszek részt.

 

 

Utolsó módosítás: 2016.01.26.