Erasmus+

A Forbes magazin magyar kiadásának főszerkesztője Németországban volt Erasmus diák. Galambos Márton egy lány miatt pályázott, de az egy éves ösztöndíj alatt ő is megtapasztalta, hogy az Erasmusnak óriási jelentősége van a személyiségfejlődés és a nyelvtanulás szempontjából.

Berlin nagy hatással volt rám - Az aktív újságolvasástól a főszerkesztői székig

Miért pályázott, mi volt a célja az Erasmus ösztöndíjjal?

Valójában szerettem volna minél több időt tölteni a barátnőmmel, aki félig német, félig magyar lány volt és Berlinben tanult. Németül szinte egyáltalán nem beszéltem, pedig a pályázásnak feltétele volt a középfokú nyelvvizsga, amit az erős motiváció miatt sikerült kilenc hónap alatt megszereznem. Így nyertem el egy fél éves Erasmus ösztöndíjat, amit szüleim finanszírozásából meghosszabbítottam egy évre.

Milyen tapasztalatokkal tért haza?

Nem az volt a célom, hogy felcsipegessek a Humboldt Egyetem szociológia tanszékén olyan információkat, amik itthon nem hozzáférhetőek. Sokkal fontosabb volt, hogy megismerjem a német kultúrát és belelássak a mindennapi életbe. Számomra a legnagyobb tanulsága az volt annak az évnek, hogy láttam, egy ország működését milyen nagyban befolyásolja a piac mérete. Rá kellett jönnöm, hogy az egész magyar médiapiac egy német tartományénak felel meg, így egy akkora országban sokkal több a lehetőség minden téren.

Már akkor is foglalkozott újságírással?

Akkor már kezdett körvonalazódni, hogy média vagy kommunikációs területen fogok dolgozni. Aktív újságolvasó voltam és nagyon érdekelt, amit magam körül tapasztaltam. Berlin nagy hatással volt rám és kialakult bennem egy erős kötődés az országhoz. Ezért később, már újságíróként, visszamentem egy újabb évre, hogy tanulmányozzam az ottani médiapiacot, és arról írtam tanulmányt, hogy a német kiadók magyarországi jelenléte mennyiben befolyásolta az itthoni újságírói kultúrát.

Ezek szerint, bár nem úgy indult, mégis hatással volt a karrierjére az Erasmus ösztöndíj. Esetleg az elhelyezkedését is segítette?

Önmagában az is sokat jelentett, hogy az angol mellett beszélek egy másik nyelvet. Például több olyan szerkesztőségben dolgoztam, ahol szinte egyedül én értettem németül. A másik oldalról viszont most, hogy magam is vezetek állásinterjúkat, nagyra értékelem, ha valaki élt vagy dolgozott külföldön, mert annak az embernek valószínűleg más a hozzáállása a munkához, az ügyfelekhez, a minőséghez, és bizonyos, hogy van benne törekvés és ambíció.

Ön szerint mi lehet a legfontosabb hozadéka egy Erasmus ösztöndíjnak?

Aki tudatosan szervezi az életét, annak szakmailag is sokat tud jelenteni egy ilyen ösztöndíj, de szerintem az Erasmusnak abban van óriási jelentősége, hogy tömegesen ismerik meg a magyar fiatalok, hogy milyen a nagyvilágban élni, és közelről láthatják, hogy mi történik más országokban. Ezeknek a tapasztalatoknak a személyiségfejlődés szempontjából is fontos szerepük van, a megszerzett magabiztos nyelvtudás pedig óriási extrát ad mindehhez.

Utolsó módosítás: 2019.06.20.