Hogyan találhatsz Erasmus+ szakmai gyakorlati helyet?

Ki pályázhat Erasmus+ szakmai gyakorlatra?

Nagyon fontos, hogy aktív hallgatói jogviszonnyal kell rendelkezned a pályázat beadásakor, viszont a megvalósításkor már nem feltétlenül, ha a tanulmányaid befejezését követő évben szeretnél Erasmus+ ösztöndíjjal menni szakmai gyakorlatra. Ehhez mindenképpen a végzésed előtt kell elnyerned a támogatást. A részletekről kérdezd az intézményi koordinátorodat!

Az első lépések

Miután felvetted a kapcsolatot az intézményi koordinátoroddal, és végiggondoltad, hogy mivel foglalkoznál szívesen a szakmai gyakorlati időszakod alatt, válaszd ki, hogy melyik országban szeretnél gyakornok lenni: a programban az Európai Unió tagállamai, valamint Észak-Macedónia, Izland, Liechtenstein,  Norvégia és Törökország vesznek részt. Az egyes országokban a hétköznapi élet költségei eltérőek, ehhez igazodva az ösztöndíj havi összege 570 - 620 euró lehet.

Nézz utána a szakmai gyakorlati mobilitással kapcsolatos aktuális pályázati információknak!

Az alapvető információk összegyűjtése során sokakat meglepetésként ér, hogy – ellentétben a részképzéssel – a szakmai gyakorlati mobilitás megpályázásakor nem egy előre meghatározott listából kell kiválasztani a gyakorlati helyet. A program ugyanis „csak” a támogatást biztosítja, a gyakorlat megvalósításához kapcsolódó szervezési feladatok teljes mértékben a pályázóra hárulnak, beleértve a gyakorlati hely megtalálását és a szakmai program egyeztetését. Ez elsőre nehéz feladatnak tűnhet, cserébe viszont lehetővé teszi, hogy az igényeidnek leginkább megfelelő gyakorlaton vehess részt: szinte bármilyen céget, szervezetet választhatsz, amelynél a képzésedhez illeszkedő gyakorlatot tudsz elvégezni. (Kivételt jelentenek az uniós intézmények és szervek, illetve az EU-s programokat koordináló ügynökségek, nemzeti irodák.)

Hol találhatsz fogadó intézményeket?

A tökéletes gyakorlati hely megtalálásához több úton is elindulhatsz: először is érdemes az intézményi koordinátorodnál érdeklődnöd arról, van-e együttműködés az egyetem és olyan cégek, szervezetek között, amelyek gyakornokként fogadnának. Ha nincs ilyen, a korábban kiutazók tapasztalatairól is kérdezheted a koordinátort, és nem árt, ha te magad is kapcsolatba lépsz olyan hallgatókkal, akik már éltek a lehetőséggel. Az egyetemed honlapjáról se feledkezz meg: jellemző, hogy a koordinátorok az Erasmus+ szakmai gyakorlatot bemutató oldalon feltüntetik az általuk ismert lehetőségeket.

Gyakornokkereső adatbázisból rengeteget lehet találni, fontos azonban szem előtt tartanod, hogy ezek többsége nem ellenőrzött, ezért nem biztos, hogy a megadott információk megfelelnek a valóságnak, vagy hogy a pozíció még mindig betöltetlen. Az adatbázisok tagadhatatlan előnye viszont, hogy könnyen és gyorsan tudsz hasonló felhívások között keresni, egyszerre nagyon sok lehetőségről értesülsz. A legjobb stratégia az, ha a legszimpatikusabbakat te magad ellenőrzöd: mindig próbálj meg közvetlen kapcsolatba kerülni a munkaadóval!

 

Néhány tipp:

 Az Erasmus Student Network adatbázisa

 Az Europlacement adatbázisa

 A Europe Internship adatbázisa

További szakmai gyakorlati adatbázisokért kattints ide!

 

Egyéb hasznos információk

Sok transznacionális cég, illetve nemzetközi intézmény rendelkezik évek óta futó gyakornoki programmal, amelyről folyamatosan találhatsz információt a honlapjukon. Előfordulhat az is, hogy véletlenül bukkansz rá a neten böngészve arra a cégre vagy szervezetre, amelynél szívesen dolgoznál, épp csak nincs betölthető gyakornoki pozíciójuk. Ilyenkor ahelyett, hogy elkedvetlenednél, írj nekik egy motivációs levélnek is beillő érdeklődő emailt, és a biztonság kedvéért csatold az önéletrajzodat!

A szakmai gyakorlatos ösztöndíj elnyerésének fontos szempontja, hogy a gyakorlatot be tudod-e számíttatni a tanulmányaidba. Ha a külföldi cégnél végzett tevékenység illeszkedik a tanrendedbe, kredit járhat érte, de az is lehet, hogy a gyakorlat elvégzését a diplomamellékletedben tünteti majd fel az intézményed.

Az Erasmus+ szakmai gyakorlat során megszerzett tapasztalatok, képességek és kompetenciák igazolásához érdemes elkészítened Europass mobilitási igazolványodat.  

Utolsó módosítás: .