Előzetes tájékozódás:

Mielőtt nekivágsz a nagy kalandnak, jó, ha előre tájékozódsz, mire számíthatsz az Erasmus vagy Campus Mundi helyeden, ezért olvasgass élménybeszámolókat, blogokat.

Összegyűjtöttünk neked rengeteg érdekes Erasmus és Campus Mundi beszámolót, de a saját egyetemed honlapján is nagy valószínűséggel találsz az előző évekből élménybeszámolókat.

Emellett felveheted a kapcsolatot az egyetemedről olyan korábbi ösztöndíjasokkal, akik ugyanott töltöttek egy vagy két szemesztert, mint ahol te fogsz. Az egyetemi koordinátorod segíthet összekötni velük. Talán ők tudnak a legtöbbet segíteni abban, hogy mire számíts és a legtöbb praktikus információt is tőlük szerezheted be. Ez különösen fontos Európán kívüli, főleg ázsiai, afrikai országokba való kiutazás esetén, hiszen teljesen más kultúrájú, más gondolkodású országokról van szó. Ha lehetőséged van, ülj le beszélgetni valakivel, aki korábban az adott országban tanult, hiszen tőle első kézből tudsz információt szerezni, vagy próbálj kapcsolatba kerülni valakivel, aki a kiszemelt országból származik, és Magyarországon él, sok mindent elárulhat az ország sajátosságairól. Ha erre kiutazás előtt nem is tudsz sort keríteni, a megérkezéskor tanácsos személyesen beszélni valakivel az ország jellemzőiről, hogy elkerülhetőek legyenek a későbbi kulturális félreértések. A legfontosabb tehát, hogy tudatosan készüljünk a számunkra ennyire eltérő kultúrájú országokba való utazásra, számítsunk rá, hogy nagyon sok minden nem lesz olyan egyértelmű, mint itthon.

Tippek:

  • Alkalmazkodj a helyi szokásokhoz, például öltözködj úgy, ahogy a helyiek, mert ez megkönnyíti a beilleszkedést;
  • Ha olyan helyre utazol, ahol előfordulhatnak áramszünetek, készülj föl erre, és vigyél magaddal zsebtöltőt a telefonodhoz!

Ha már kint vagy, jó, ha tudod, hol találod a magyar konzulátust. Mivel a magyar állampolgárok érdekeinek külföldön történő védelmét a konzuli szolgálat látja el, legyen meg a számuk a telefonodban arra az esetre, ha bajba keverednél. Itt tudod megkeresni az elérhetőségüket: www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/kulkepviseletek

Utolsó módosítás: 2017.06.16.