Szálláskeresés

Kollégium, hostel vagy albérlet? Hogyan találd meg a megfelelő szállást? A külföldi élet elkezdésének egyik legfontosabb és legnehezebb előkészülete minden cserediák számára a szálláskeresés. Sok lehetőség közül lehet választani, az alábbiakban szeretném összefoglalni a legfontosabbakat.

Kollégium

Előnyök:

A legkézenfekvőbb választás a diákoknak, hiszen így rögtön belecsöppennek egy közösségbe, ahol általában nyitott, hasonló korú és érdeklődési körű fiatalokkal találkozhat. Így szinte rögtön új barátokra tehet szert az ember. Ha egyszemélyes szobára esik az ember választása, akkor van bőven személyes tér is, bár ez nyilván drágább, mint a kétszemélyes szobák. A kollégium előnye az is, hogy itt van lehetőséged gyakorolni a diáktársakkal az adott ország nyelvét, ami lehet, hogy egy albérletben nehéz lenne. Én ezt a kollégiumot barátok ajánlása révén találtam, érdemes körbenézni a különböző weboldalakon, Facebook csoportokban a tippekért.

Hátrányok:

A kollégiumot, időben le kell foglalni, mert könnyen megeshet, hogy nem marad számodra hely, ha nem állsz neki elég hamar. Sok egyetemen igen csak limitált a kollégiumi szobák férőhelye és pillanatok alatt megtelik, ezért nagyon fontos, hogy amint lehetőséged nyílik rá, azonnal pályázz. A legtöbb esetben fizetni kell eljárási , és kauciót is, de ez kollégiumonként különböző lehet.

Albérlet

Előnyök:

Ha másfajta szállás mellett döntesz, akkor is jól járhatsz, ha összeállsz másik 4-5 emberrel, ez bevált módszer pl. Németországban, de Angliában is. A szabály itt is ugyanaz: azonnal kezdj lakást keresni. Az albérlet nagy előnye a magánszféra megléte. Ha az ember egy többszobás lakásba költözik, ahol sok diák lakik, akkor szerezhet barátokat, gyakorolhatja a nyelvet, és úgy talán az árak se annyira borsosak. Lehet találni jó ajánlatokat albérletkereső oldalakon, vagy esetleg Erasmusos vagy Expat Facebook csoportokban is.

Hátrányok:

Nem árt körültekintőnek lenni, hiszen sokszor a szállásról készült képek csalókák lehetnek. Érdemes lehet ilyenkor egy pár szálláshellyel előre időpontot egyeztetni, és ha odaértél és megtekintetted a lakást, te magad döntheted el, hogy még mindig szimpatikus-e a szoba.

Egy albérletben nagyon sokféle ember lakik, így könnyen megeshet, hogy nem diákokkal kerülsz össze, hanem dolgozó emberekkel, és a különböző életviteli módok miatt lehetnek konfliktusok. Ugyancsak igaz az is, hogy egy főleg idősek és kisgyerekes családok által lakott társasházban zavaró lehet a diákok életvitele. Az albérletek hátránya az is, hogy általában drágábbak mint a kollégiumok, főleg az egyetemek közelében és a városközpontban.

WorkAway

Előnyök:

Egy családnál élhetsz anélkül, hogy fizetni kéne a lakhatásért. Van hogy kerti munkákban, vagy a ház körül kell segédkezni, esetleg házi állatokra felügyelni vagy nagyon gyakori a baby sitterkedés is mint munka. Akármelyik barátom kipróbálta ezt a szállásformát, mind pozitív élményekkel tértek vissza, gyakran a szálláson és az ételen felül fizetséget is kaptak a munkáért. A fogadócsaládok gyakran már évek óta fogadják a workawayen keresztül a lakókat, és általában nagyon nyitottak. Szívesen segítenek az eligazodásban az új városban, elvisznek szórakozni várost nézni, mert ők is élvezik az új kultúra megismerését és előfordul, hogy csak napi 1-2 órát van szükségük a segítségedre. A Workaway weboldalon (https://www.workaway.info/ ) kontinensekre és országokra leosztva láthatod a host családokat, akik részletes leírással hirdetik magukat, így kiválaszthatod magadnak a legszimpatikusabbat és információkat is szerezhetsz a feltételekről és az elvégzendő munkáról.

Hátrányok:

Ha a WorkAway-t választod, mint szállásformát, akkor valamennyire zsákbamacska, hogy milyen családhoz kerülsz, és hogy fogtok kijönni egymással. Ugyancsak nehéz a tanulás mellett beilleszteni a család által kért elvégzendő – néha napi öt órás – munkát. És ha mégsem válik be, utána nehéz újrakezdeni helyben a szálláskeresést.

További tippek

Néha fogadó egyetem is tud szállást ajánlani, de érdemes tanácsot kérni azoktól a diákoktól is, akik előtted voltak ugyanitt ösztöndíjasok. Ha sikerült szállást találnod, mielőbb derítsd ki, hogy van-e ott internet (pl. nem minden kollégiumban van) és ha nem, akkor milyen módon tudsz gondoskodni róla.

Arra az esetre is érdemes előre tervezni, ha az első napokban még valamilyen oknál fogva nincs szállásod, mert például a kollégium, ahol szállást találtál nem tud fogadni a kiérkezésedkor, vagy az albérleted kulcsát csak később veheted át, esetleg még nem találtál szállást, csak időpontokat tudtál lebeszélni a tulajdonosokkal. Ilyenkor megnézheted az egyetemi kollégium honlapját, előfordul, hogy ajánlanak olcsóbb hosteleket vagy szállásokat. A hostel keresésnél is összeállhatsz más cserediákokkal, hogy együtt vegyetek ki egy szobát, így rögtön megismerhetsz olyan hallgatókat, akik ugyanarra az egyetemre fognak járni, mint te. Szabad helyeknek például a következő oldalakon nézhetsz utána: 

 

A bejövő ösztöndíjasoknak ezen kívül általában mindenhol van valamilyen online kommunikációs csatornája, ahol kapcsolatba léphetnek egymással. Ezeken az oldalakon könnyebben találhatsz lakótársakat vagy szobatársakat.

Ha szereted a kalandokat, a nagyobb városokban jó eséllyel találhatsz couchsurfinglehetőséget, melynek segítségével valaki kanapéján alhatsz pár napot. Vannak olyan városok, ahol az egyház is felfigyelt arra, hogy a sok külföldi diáknak milyen nehéz szállást találnia, ezért náluk is érdeklődhetsz átmeneti szállás vagy hosszabb távú segítségért. Helsinkiben például az evangélikus egyház elindított egy, a diákok befogadását segítő programot. A külföldi diáknak csak ki kell töltenie egy űrlapot néhány fontosabb információval, és a program szervezői megpróbálnak találni neki egy vendéglátót, aki akár 1 hónapira is befogadja. A félév során további programokat szerveznek a vendéglátóknak és a vendégeknek, hogy egyfajta közösség alakuljon ki a helyiek és a külföldiek között.

A legtöbb egyetemen működik mentorhálózat, ami azt jelenti, hogy egy helyi diák segít majd a külföldi tanulmányaid során minden felmerő kérdésben, így nála is érdeklődhetsz szállás ügyben.

Szálláskeresésnél, de a későbbi ismerkedés során is hasznos lehet, ha az elején több, a közösségi média oldalain létrehozott csoportokhoz csatlakozol, amelyek a te ösztöndíjas fogadóhelyedhez kapcsolódnak. Manapság már itt történik a legtöbb kommunikáció és akár más magyarokra is lelhetsz a csoportokban. Valljuk be, mindig jó érzés honfitársakkal találkozni külföldön. Még egy előnye, hogy náluk is érdeklődhetsz affelől, hogy hol érdemes szállást keresni.

További szálláskereső oldalak:

 

 (Szerző: Tóth Anna)

TIPPEK EGY VOLT ÖSZTÖNDÍJASTÓL

"Lille-ben lakhatás kérdését tekintve két lehetőségünk van. Kereshetünk albérletet, ezek ára általában havi 500 euró környékén kezdődik. Erre több lehetőségünk is van, Facebook csoportok (pl. Accomodation in Lille) vagy http://www.appartager.com weboldal, vagy lakhatunk kollégiumban. Én utóbbit választottam, és nyugodt szívvel javaslom mindenkinek. A kollégiumokat az AEU szervezet működteti, az egyetemi étkeztetés és sportolási lehetőségek mellett.  A szobák egyébként egyszemélyesek, opcionálisan fürdőszobával és tűzhellyel. Áruk ezektől, valamint az egyetemtől való távolságtól alakul 280-470 euró között. Minden kollégiumban található egy jól felszerelt közös konyha, ami egyben a társasági élet színhelye is. A kollégium árába beletartozik a reggeli, ami azt jelenti, hogy minden héten kaptunk tejet, narancslevet, croissant, kenyeret, jamet, nutellát, teát és kávét.

(Sipaki Patrik, Lille, Franciaország)

 

CIKKAJÁNLÓ AZ EURÓPAI IFJÚSÁGI PORTÁLRÓL

Erasmus+ utunk során – legyen szó tanulmányi részképzésről, ifjúsági cseréről vagy más partnerségről – szükségünk van egy helyre, ahol nemcsak a fejünket hajthatjuk le esténként, de még egy sor más feltételnek is megfelel. Hogyan keressük eredményesen ideiglenes otthonunkat? És hol találunk ezzel kapcsolatban folyamatosan online információkat? Erről szól az Európai Ifjúsági portál egyik cikke.

Mi való nekem?

A kérdésre a választ leginkább a külföldi tartózkodás hossza és jellege adhatja meg. ha csak egy néhány napos konferenciára vagy képzésre utaztunk ki, a program szervezői valószínűleg a lakhatás költségeit is belekalkulálták a pályázati folyamatba. Ha ennél hosszabb távra tervezünk, már szükségünk lehet egy olyan állandó lakóhelyre, ahol saját kulccsal közlekedünk. Egy ilyen lakás megléte sokszor a külföldi bankszámlaszám igénylésének is feltétele.

Kollégium, a diákélet netovábbja?

Főiskolai-egyetemi ösztöndíjasként az első kézenfekvő ötlet a kollégium lehet. Ez csak akkor működőképes megoldás, ha az iskola, ahová pályáztunk, rendelkezik kollégiummal, vagy a városban működik független kollégium is.

Ugyan nem csak kollégiumokra szakosodott az Erasmusu.com oldal, de itt elkezdhetünk tájékozódni, érdeklődni. Ha nem találunk megfelelő szobát, érdemes belépni a helyi diákokat tömörítő közösségi média csoportokba, és ott tanácsot kérni.

A rotterdami egyetemen például még diáklakhatási Ügynökség (Student Housing Agency) is működik. Mivel nem ez az egyetlen hely, ahol az oda érkező cserediákok csupán kis százalékának tudnak bútorozott szobát adni, létrejöttek nemzetközi diákoknak szóló szálláskereső oldalak. Ilyen a szintén holland városokra koncentráló RoomPlaza.com, a spanyol RESA.es vagy a globális fókusszal működő housingAnywhere. com. Ezek persze csak példák, érdemes a célországban megkeresni a hasonló ügynökségeket.

Egyes nagyvárosokban (például Párizsban) a kint élő magyarok vagy szervezeteik is üzemeltetnek diák- vagy egyéb típusú szállásokat, őket is érdemes megkérdezni a lehetőségekről, és a hostelek ajánlatai között is lehet böngészni: akad olyan diákszálló, amely ajánl hosszú távon kiadó szobákat is.

Lakásban, mint a „nagyok”?

Aki nem talál sem kollégiumi, sem hostelszobát, annak marad az albérletkeresés (valószínűleg) idegőrlő folyamata.

Elsőként érdemes a Facebookon megtalálni az adott iskola cserediákjainak csoportját, ahol nemcsak lakáshirdetéseket töltenek fel a helyiek, hanem a már szállással rendelkező diákok is gyakran keresnek maguk mellé lakótársat. Másrészt érdemes feliratkozni a helyi magyar közösség hírlevelére, vagy belépni egy-egy Facebook csoportba, mert a helyi lakosok gyakran hirdetnek meg szobát saját lakásukban.

Egyes egyetemek a honlapjukon is feltüntetik az adott ország legnépszerűbb, kiadó lakásokat kínáló honlapjait, és érdemes érdeklődni az iskola Erasmus+ irodájában is – egészen biztosan küldenek e-mailben néhány jó oldalt. A párizsi SciencesPo például sokféle szálláslehetőséget biztosító oldalt tett közé a lakhatás szekcióban.

Aki valami szokatlanra vágyik...

…annak sem kell csalódnia, mert sok ország fejlesztett ki alternatív megoldásokat. dániában például sok diák, aki kiutazása után szeretne szállást keresni, a couchsurfing („kölcsönkanapé”) szolgáltatást veszi igénybe, de nem akármilyen módon! Koppenhágában ugyanis elterjedt, hogy jószívű diákok, sőt professzorok biztosítanak erre lehetőséget az újoncoknak! Finnország a szociális ágazat irányába „tolta el” a problémát: itt az idősek otthonában juthat szálláshoz az, aki tanulmányai alatt segít az ott élők gondozásában. A skandinávok pedig régi, hajózáskor használt szállító konténereket alakítottak át mind ideiglenes, mind állandó diáklakásokká.

Miben tud segíteni az Európai Ifjúsági portál? 

Az Európai Bizottság által létrehozott portál 2003 óta van jelen Magyarországon. Minden nap friss cikkeket olvashatunk a külföldi ösztöndíjakkal, önkéntességgel, tanulással és a munkavállalással kapcsolatban. Emellett a portál rendszeresen foglalkozik kultúrával, utazási lehetőségekkel, egészséggel, környezetvédelemmel és a társadalmi befogadást érintő kérdésekkel.

A hazai weboldal gondozását a Tempus Közalapítványnál működő Eurodesk Magyarország végzi. 2018-ban minden hónapban elsőbbséget élveznek bizonyos témák: faji megkülönböztetés, munkavállalás, esélyegyenlőség, európai kultúra, környezetvédelem. Így hatékonyabban tudjuk átadni a megszerzett információkat, és az Erasmus+ kitűzött céljait is erősítjük. Az Európai Ifjúsági Portál honlapja mellett a legjelentősebb felületünk a Facebook oldalunk. Itt a cikkeken kívül megosztunk minden olyan információt, ami a fiatalok számára hasznos lehet. 

europa.eu/youth/hu_hu
www.facebook.com/EYPMagyarorszag

 

Horváth Dóra és Ribáry Manuéla
Európai Ifjúsági Portál

Utolsó módosítás: 2019.10.10.