Campus Mundi

Ez az összefoglaló azokat szólítja meg leginkább, akik Groningent választják első helyen (vagy akár már fel is vették őket). 

Tudtam tavaly januárban, hogy első osztályú angol nyelvű felsőoktatásban szeretnék részt venni, és erre az Egyesült Királyság/ Írország után Hollandiában van a legjobb lehetőségem. Mindezt a földtől annyira talán nem elrugaszkodott árszínvonal mellett tehetem meg itt, amivel a skandináv országokat is kiszorítja a képből. Emellett az ország híres az idegen nyelvi fejlettségéről, a filmeket nem szinkronizálják a mozikban, a strandon "házi limonádét" osztogató 8 évesektől, a hontalanokon át egészen az idős nyugdíjas korosztályig mindenki perfekt angol. És természetesen szívesen, mosollyal a száján használja azt bármilyen segítségkérés esetén!

Város

A várost illető választásom talán sokak számára meglepő lehet, akár még az is megfordul az olvasó fejében, hogy „biztos nem vették fel Amszterdamba”. A város Északkelet-Hollandiában fekszik, látszólag a semmi közepén, se tengerpart, se más nagyváros a közelben, ráadásul még az úthálózat is ritkul a térképen, meg ugye kelet is… Alapvetően jogos a kritika, Groningenre igaz, hogy az ország elmaradottabb részében fekszik, az átlagnál magasabb a munkanélküliség, kisebb a vállalkozói kedv, és a mezőgazdaság dominál a régióban. Ebből egy diák azonban semmi negatívat nem érez (hacsak nem valami 20 órás gyakornoki pozit akar megkaparintani, de az meg középszintű holland nélkül amúgy se megy).

Amit viszont észrevesz, az egy diákoktól nyüzsgő, kanálisokkal teli, csodás, elbűvölő egyetemi kisváros. Méretére semmilyen szempontból nem lehet panasz, van Ikea, mozi, világmárkákkal teli sétálóutca, millió bár és szórakozóhely, és cserébe biciklivel mindent el lehet érni maximum 20 perc alatt. A város nem hemzseg legénybúcsút ünneplő külföldi turistáktól, Groningen tényleg a groningenieké, de azé a 40 ezer diáké biztosan, aki itt kezdi minden évben tanulmányait.

Groningen egy diákoktól nyüzsgő, kanálisokkal teli, csodás, elbűvölő egyetemi kisváros.

Utazás

Talán mindenki számára ismert a tény, hogy a Wizzair parádésan olcsón repül Eindhovenbe, egy fapados jegy, ha nem last minute, többnyire 10 ezer forint alatt van, de sokszor akár 3-ért is találni. Ehhez még persze kell egy bőröndjegyet venni, meg ahhoz plusz kilókat, de valószínűleg ez még így is nagyon olcsó. Én karácsonyi hazajövetelkor - csak az olvasó kedvéért - kipróbáltam a vasúti csatlakozást is. Sajnos az első átszállás elrontásával már csak Bécsig jutottam, de oda már kirendelhető a család, (hacsak nem nyíregyháziak vagyunk.) Alapvetően tényleg járható út a vonat, az ÖBB (osztrák MÁV) honlapján egészen kedvező jegyárak találhatók, plusz poggyászt is annyit pakolhat magára az ember, amennyit bír. Az út Bécs-Groningen között 11-12 óráig tart, 4-5 órás szakaszokkal átszállás nélkül. Az ülés kényelmes, az internet hasít, így ha az ember időmilliomos, last minute ötletként megfontolandó lehet.

Szállás

Én a szállást a kinti nemzetközi iroda által is erősen reklámozott SSH-n keresztül intéztem. Azon belül a „reserved accommodation” kategóriában kerestem, mely a kinti egyetemmel való hivatalos kapcsolat létrejötte után valósulhat meg. A pontos feltétel az úgynevezett „Acceptance Letter” kézhez vétele, ez tartalmazza a kódot, vagy Student Number-t, amivel az SSH honlapján regisztrálni, és foglalni lehet. Ezek a szállások azonban nagyon hamar elkelnek, így érdemes időben elkezdeni a papírok intézését. Szükség van egy 2 évnél frissebb nyelvvizsga másolatára, személyi vagy útlevél másolatára és az angol nyelvű „transcript of records” elküldésére. (Msc esetén az alapszakos diploma beszkennelt verziója is szükséges.) Ha az SSH nyitás előtt ez mind megvan, legjobb esélyekkel indulunk egy feledhetetlen groningeni szemeszterre.

Én a Kornoeljestraat 2 student house-ban voltam, ez az egyetemtől max 10 perc bringával, a belvárostól éppúgy. Privát szobák vannak, kb. 12 négyzetméteresek. Ennek díja 360 euró volt havonta. Van közös helység, közös konyha, 2 eurós érmével működő vadonatúj mosó–, és szárítógépek. Összesen 10 emelet van, célszerű elkerülni a földszinti szobákat, az én félévem alatt ugyanis egyszer előfordult, hogy az ablakot betörve elloptak onnan egy laptopot. A végső benyomást természetesen úgyis majd a folyosódon megismert emberek adják, de előzetesen mindenképp megállapítható, hogy ez az SSH legjobb ajánlata.

Közlekedés

Egész Hollandiára a bicikliőrület jellemző.

Ez Groningenre hatványozottan igaz. A sík vidék és a holland hozzáállás lehetővé tette, hogy időjárásra való tekintet nélkül mindenki két keréken érje el céljait. Ez ráadásul sokkal olcsóbb, és gyorsabb is buszoknál. Egy használt bringát célszerű a lehető leggyorsabban beszerezni a kiérkezés után. Erre az eldugottabb, külvárosi bicikliboltok a legalkalmasabbak, ahol 50-70 euróért már beszerezhető egy megfelelő járgány. Havonta egyszer rendez a rendőrség is biciklivásárt a begyűjtött lopott anyagokból, itt az árak még kedvezőbbek, ha ez viszont épp nem esedékes, nem érdemes várni 10-20 euró megspórolásáért, mert csak rányomja a bélyegét az első napokra a sok unalmas séta.

Én végül az egyik bolt „Bike Plan” csomagjára fizettem be. Ennek értelmében 135 euróért béreltem a bringát a félévre, de annak ellopása esetén kaptam egy másikat, valamint bármilyen defekt és műszaki problémát ebbe az árba beleértve megszereltek. Bár az én bringámat el is lopták, még így is azt mondom, hogy ez messze nem a legjobb befektetés, maximum végső mentsvárnak jó. Fontos viszont egy jó lakat vétele, valamint első–hátsó lámpa beszerzése, melynek hiánya 65 eurós bírsággal jár(hat). Egy ócska led viszont már 80 centért kapható a legtöbb áruházban.


A Hollandián belüli utazáshoz mindenképp a vonatot ajánlom, az áraktól nem kell megijedni, ugyanis mindenki úgynevezett „group ticket”-tel utazik. Ennek lényege, hogy 10 ember összeáll, elegendő, ha az induló-, vagy célállomás megegyezik, és azon a napon a jegy birtokosa ezen állomás és egy általa választott között egész nap korlátlanul közlekedhet. Erre millió Facebook csoport van, ahol a szervezkedés folyik. A jegy ára így 7 euróra jön ki. A group ticket zavartalan beszerzéséhez elengedhetetlen viszont egy holland bankkártya. Én az ING-nél nyitottam diákszámlát, ennek számlavezetése díja nem volt. A hőn áhított Maestro kártya (legtöbb helyen csak ezt fogadják el) mellett ennek a netbankja a legnagyobb előnye, ahol díjtalanul utalhatunk real-time 7 eurókat (meg persze bármekkora más összeget is) szerte a nagyvilágba.


A vonaton kívül még a Flixbus-t érdemes számításba venni, ez Eindhoven és Groningen között például pont ugyanúgy 7 euróért visz, így kiutazáskor (holland bankszámla, és tapasztalat hiányában) talán ez a legegyszerűbb és legbiztosabb.

Egyetem

Az egyetemnek több komplexuma is van a városon belül, érdemes erre figyelni, amikor az órarendet összeállítja az ember. A legtöbb tárgy - a közgázosok kiváltképp – a Zernike Campus- on lesznek. Ez a város északi szélén található, a belvárostól kb. 10-15 perc biciklivel.


A holland rendszerben a szemeszter két tanítási blokkra van osztva, ez azt jelenti, hogy már van egy vizsgaidőszak október végén, november elején körülbelül. Magyarra lefordítva viszont ez annyiból pozitívum, hogy egy 5 kredites tárgy így összesen 7 előadásból és 7 gyakorlatból áll. Elméletileg ennek a különbségnek az otthon végzendő munkában meg kéne mutatkoznia, szerintem viszont ez még így is könnyebb (még) az itthoninál is. Szokatlan lehet (halkan jelzem, hogy csak nekünk, magyaroknak az), hogy vizsgaidőszakonként csak egyetlen vizsgaalkalom biztosított tárgyanként. „Resit”-re csak negyedévvel később van lehetőség. Tárgyakból bőven lehet válogatni, én az 5. félévemben voltam kint, kötelező tárgynak semmit nem találtam, ami az itthoni tantervembe beleillett volna, így mindent választhatóként fogadtatok majd el. Harmadik vagy negyedik féléves tárgyak viszont akadnak bőven: Statisztika I., II., Számvitel, VPÜ, Opkut, ezeket simán meg lehet kint is csinálni, és akkor el lehet kerülni a csúszást. Ha mégis marad bármi itthoni tárgy, amire nem találni kinti megfelelőt, a Neptunon "Erasmusos" indoklással lehet egyéni tanrendet kérvényezni, mellyel legtöbbször egy felszorzott összevont vizsgával letudhatjuk az adott tárgyat a vizsgaidőszakban hazaérkezés után.

Sport

Ha a napi bringázás mellett még valami komolyabbat is kibírna a szervezeted, érdemes 50 euróért félévre vagy 60-ért a teljes tanévre bérletet váltani az ACLO Sport-ba. Ez a Zernike Campus területén található komplexum, van 2 kézilabda-, 3 futsal-, 6 squash-, 8 teniszpálya, kondi-, és tornatermek valamint uszoda is. Millió sportot ki lehet próbálni. Én futsalra jártam, volt minden nap „open hour”, ahol sokszor akár 10 csapatra való srác is összegyűlt, és mentek másfél órán át a körmérkőzések. Lányoknak is van bőven mit találni, a többség köredzésekre vagy valamilyen táncos, zenés aerobikra járt. A bérlet feljogosít a teniszpálya és a squashpálya korlátlan foglalására. 

Szórakozás

A többség azért valószínűleg bulizni is bőven szeretne a kinti félév alatt. Erre a groningeni éjszaka szintén kitűnő. Akár alternatív, akár mainstream, itt tényleg mindenki megtalálja a számára megfelelő clubbot. Ami extra még a várost tekintve, hogy Hollandiában egyedül itt nincs korlátozva, hogy meddig lehetnek nyitva a szórakozóhelyek. Szóval, ha valaki kemény, akár a napfelkeltét is láthatja majd úton hazafelé bringázva.

Az ESN szervez minden félév elején „Introduction Week”-et. Ez 30 euró, ezerszer megéri, és érdemes nem halogatni a jegy megvételét (már kiutazás előtt online), mert hamar elszórják. A 4 napos program során egy random csoporttal integrálódsz majd végig, lesz majd közös vacsora, mozi est, sportnap és számtalan buli. Ha szerencsés vagy, az itt megismert emberekkel akár majd egész félévben kapcsolatban maradsz, de ha nem, mert esetleg már az első naptól kezdve alig páran jelennek meg csak a „csopitalin”, akkor se bánkódj, sokkal kifizetődőbb a student house-ból, a saját folyosódról jóban lenni sok mindenkivel. A „common room”-ban lesznek majd úgyis a spontán kártyapartik, alapozások, önálló szervezésű „international dinner”-ek.

Száz szónak is egy a vége, én egy percig nem bántam meg, hogy annak idején Groningent választottam. Millió élménnyel gazdagodtam, nem beszélve a csomó új barátról, akikkel nyárra már tervezzük is a következő találkozót. 

Utóirat:

1.) Ne hagyd ki az ESN Ameland szigetére szervezett 3 napos kirándulását! Én kihagytam, és máig bánom…
2.) Pályázz Campus Mundi ösztöndíjra - több pénz és egyszerűbb szerződésfeltételek a tárgyelfogadtatást tekintve!

 

A történet szerzője: Takács Bálint 
Fotók: Pixabay

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide!

Utolsó módosítás: 2018.03.12.