Campus MundiSzakmai gyakorlat

Kinga orvostanhallgatóként vágott bele a külföldi szakmai gyakorlatba.

Belgyógyász gyakorlat a Helios Klinikumban

Hatodéves orvostanhallgatóként a 10 hetes belgyógyászat szigorló gyakorlatomat a Campus Mundi pályázat támogatásával Németországban, Aue városában, a Helios Klinikumban tölthettem.

A gyakorlat nyelve német volt, s bár rendelkezem német középfokú nyelvvizsgával, illetve szaknyelvi kurzust is végeztem az egyetemen, az élő nyelvet nem használtam napi szinten. Ezért tartottam tőle, hogy megfelelően boldogulok-e majd a kintlét során.

Várakozásaimmal ellentétben hamar ráhangolódtam és könnyedén hozzászoktam az idegen környezethez. 

A gyakorlat helyszínét saját magam választottam, e-mailben vettem fel a kapcsolatot a kiszemelt kórház osztályvezetőjével. Miután tőlük pozitív visszajelzést kaptam, saját szervezésű pályázatot adtam be a tavaszi félévben, fél évvel a kiutazásom tervezett időpontja előtt. A pályázat beadásához szükséges volt a fogadó szerv, illetve az egyetem által kitöltött nyilatkozatra, mellyel a külföldön töltött gyakorlatot engedélyezik és beszámítják tanulmányaimba. A pályázat beadása online felületen történt, ahová fel kellett tölteni a szükséges dokumentumokat. Az eredményt e-mailben kaptam meg, ezután rövid időn belül megírásra került a szerződés is. A pályázati támogatási összeg 90%-át röviddel a kiutazás után kaptam meg egy összegben, amellyel 100%-osan tudtam fedezni a külföldi tartózkodásom során felmerülő költségeket. 

Gyakorlati helyem, Aue, egy Szászország tartománybeli kisváros, amelyet azért választottam, mert hallgatótársaim szintén töltöttek ott gyakorlatot és nagyon jó véleménnyel voltak, sokat tanulhattak és aktívan részt vehettek a kórházi munkában. 

A választott kórház valóban nagyon jól felszerelt, modern, és hallgatócentrikus volt. A gyakorlatom idejére teljesen felszerelt lakást kaptam, ami kb. 5 percre volt a kórháztól. A lakásban hallgatótársammal laktam, de külön szobám volt. A kórház emellett biztosította a kiváló minőségű munkaruhát, védőfelszerelést, biztosítást, ebédjegyet és kiegészítő pénzügyi támogatást is.

Minden héten tartottak nekünk szakmai előadásokat különböző témákban.

Az osztály dolgozói rendkívül kedvesek voltak, a gyakorlati készségem sokat fejlődött - bátran részt vehettem az osztályos munkában, betegek felvételében, vizsgálatok kérésében egyaránt. A gyakorlat ideje alatt részt vehettem helyi szakmai találkozón is, ahol a régió szakemberei a legújabb kutatási témáikat adták elő. A külföldi gyakorlat alatt részt vehettem a választott belgyógyászati osztályok (gastroenterológia, kardiológia) mindennapi munkájában, önállóan végezhettem reggelente a vérvételeket, a branül behelyezést, a hemokultúra levételét. Önállóan vizsgáltam beteget, vettem fel az anamnézist és adhattam fel a laboratóriumi vizsgálatokat, illetve végeztem a betegek felvilágosítását a tervezett beavatkozásokkal kapcsolatban. Részt vettem mellkascsapolásban, sebkezelésben, terápiás terv kialakításában, emellett részt vettem a reggeli megbeszéléseken, viziteken, megfigyelhettem a problémás beteggel való kommunkációt. Részt vettem, segédkezhettem a gastroscopiás, rectoscopiás, bronchoscopiás vizsgálatokban, illetve hetente hallgattam szakmai előadást különböző témákban. Ezek mellett részt vehettem egy gastrenterológiai szakmai esten, ahol a leggyakoribb gastroenterlógiai betegségek legújabb terápiás lehetőségekről hallgattam előadást. 

Mindezek segítettek a szigorlatra való alaposabb felkészülésben, a betegvizsgálat elvégzéséhez is kaptam tanácsokat, valamint a gyakorlati készségem is fejlődött. 

Fontos volt számomra végigkísérni egy-egy beteg útját a beérkezéstől kezdve az első vizsgálatok, diagnózis felállításon keresztül a terápia elkezdéséig, amit nagyon jól, részletesen ismertettek velünk az orvosok, ezzel egyfajta rálátást kaphattunk, aminek segítségével később önállóan is tudunk majd dolgozni.

A kezdeti bizonytalanságom, a nyelvi nehézségeim miatti félelmem hamar elmúlt, a kint töltött két és fél hónap gyorsan eltelt, de nagyon tartalmas és emlékezetes volt számomra.

A fogadó intézmény szakmai és emberi szempontból is kifogástalannak bizonyult.

Aki hallgatóként szívesen utazna külföldre - akár kötelező gyakorlat teljesítésére hosszabb időre, akár szakmai tapasztalat szerzése céljából rövid tanulmányútra, mindenképpen megéri belevágni!

A Campus Mundi pályázat ennek megvalósításához egy nagyszerű lehetőséget jelent.

A történet szerzője: Kozma Kinga
Fotók: Kozma Kinga

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy kattints ide!

 

Utolsó módosítás: 2018.03.10.