Campus MundiErasmus+Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj

Ismerd meg Olaszországot egy ösztöndíjasunk személyes tapasztalatain keresztül.

Olaszország

Olaszországba nemcsak a kalandvágyó, műértő hallgatóknak érdemes utazniuk, hanem azok számára is remek lehetőségeket nyújt az ország, akik magas színvonalon szeretnék tovább folytatni vagy kibővíteni felsőfokú tanulmányaikat. Az országban számos nemzetközileg elismert felsőfokú intézmény van. A nyelvtanulás szempontjából is tökéletes helyszín, hiszen az olasz a negyedik legelterjedtebb nyelv a világon.

 

Tények Olaszországról

Hivatalos név: Olasz Köztársaság (Repubblica Italiana)

Fővárosa: Róma

Hivatalos nyelv: olasz

Terület: 301 318 km2

Fizetőeszköz: euró

Népessége: 60,6 millió fő (2016)

Tagság: ENSZ, EU, NATO, OECD, EBESZ, G7

A minőségi oktatás nagy hagyománya

Olaszországot akár az egyetemek bölcsőjének is nevezhetjük, hiszen a 10 legrégebbi – az ehhez megfelelő státusszal rendelkező – egyetem közül 5 is innen kerül ki. Nemcsak a középkorban, hanem jelenleg is magas színvonalat nyújtó intézmények, amelyek az európai, hanem világon is kiemelkedők.

Bolognai Egyetem - Alma Mater Studiorum Università di Bologna, Emilia-Romagna régió

A Bolognai Egyetem a világ első, ma is működő felsőfokú oktatási intézménye. Az 1088-ban alapított intézményt ezért nem véletlenül minden egyetem bölcsőjeként ismerik el. Érdekesség, hogy az egyetem könyvtárában őrzik a világ legrégebbi Tóra-tekercsét, amely körülbelül 1155 és 1255 közöttről származhat.

Egyetemi honlap: https://www.unibo.it/it

Kedvcsináló videó: https://www.youtube.com/watch?v=TegrcjUxZ3U

Padovai Egyetem - Università degli Studi di Padova, Veneto régió

A Padovai Egyetem Olaszország második, a világ ötödik legrégebbi egyeteme 1222-ben alapított univerzitása 2016-ban elnyerte „az olasz felsőoktatási intézmények legjobbika” címet. Több híres személy is tanult vagy oktatott az egyetem falain belül, például Nikolausz Kopernikusz csillagász, Vesalius, a modern emberi anatómia megalapítója vagy Galileo Galilei.

Egyetemi honlap: https://www.unipd.it/

Kedvcsináló videó: https://www.youtube.com/watch?v=jNJQfU0sz80

La Sapienza Egyetem – Università degli Studi di Roma Università La Sapienza, Lazio régió

A mintegy 112 ezer diákjával a legnagyobb európai egyetemeként számon tartott római La Sapienza Egyetem. Továbbá nemcsak a legnagyobb, hanem Dél-Európa és Olaszország legragosabbja is. Az 1303-ban alapított intézményben számos tanszék és kar található meg.

Egyetemi honlap: https://www.uniroma1.it/it/pagina-strutturale/home

Kedvcsináló videó: https://www.youtube.com/watch?v=6ztXOnK2w6U

Mivel utazzunk Olaszországba?

Ennek a kérdésnek a megválaszolása attól függ, hogy az ország melyik felére indulunk. Ha északra, például Triesztbe, Velencébe vagy Padovába utazunk, akkor akár a nemzetközi vasútjáratokat vagy különböző buszjáratokat, például a Flixbus-t is igénybe vehetjük.

Azonban ha már Milánóba utazunk vagy kissé délebbre, akkor érdemesebb repülőgépre szállnunk. Milánóba gyakorta vannak 3000 forintos jegyárak, míg Rómába is el tudunk utazni baráti áron.

Utazás Olaszországba:

https://www.flixbus.hu/

https://wizzair.com/hu-hu#/

Utazás Olaszországon belül:

https://www.trenitalia.com/

 

Végtelen Olaszország

Habár egy országról beszélünk, amikor mégis átutazunk egyik régióból a másikba, akkor szinte egy teljesen más környezetet és kultúrát ismerhetünk fel. Gyakori, hogy egyes régiók lakói nem is értik meg egymást – különösen a Szardínia szigetén élő szárdok, akik szinte egy teljesen más nyelvet beszélnek mint az „olaszok”.

Azonban éppen ez a sokoldalósága adja egyik igazi varázsát Itáliának. A látnivalókból és turisztikai célpontokból kifogyhatatlan ország. A gazdaságilag fejlett északon elég megemlíteni Padovát, Milánót, Genovát vagy Velencét vagy Közép-Itáliában fekvő csodálatos Toscanát Firenzével, Pisával és Sienával. Délebbre haladva Rómába, Nápolyba utazhatunk, vagy átugorhatunk Szicíliába vagy Szardíniába – a sort végtelenségig lehetne folytatni.

Kedvcsináló videó: https://www.youtube.com/watch?v=1ecpwfqBZMM

Gasztronómia

Nehéz azzal a kijelentéssel vitatkozni, hogy az olasz gasztronómia az egyik legismertebb és legnépszerűbb a világon. Az ételeken keresztül is megismerhetjük a különböző olasz régiókat. Habár minden recept más és más, egy közös pontot lehet találni bennük: az olasz receptek egyáltalán nem bonyolultak, értékük abban áll, hogy csakis friss alapanyagokkal és hozzávalókkal dolgoznak. S mik ezek az alapanyagok? Olívaolaj, tengeri só, bazsalikom, rozmaring, parmezán sajt, paradicsom.

Az olyan ételek, mint a Carbonara, a Pizza, a Lasagne vagy a Pasta Genovese, valamennyi étterem étlapján megtalálható, mint ahogy a Tiramisu, a Panna Cotta vagy a Profiterole is. S mi a közös bennük? Hogy mind 100% olasz!

Ha Olaszországban szeretnél tanulni, az alábbi ösztöndíjakra pályázhatsz:

Erasmus+

Campus Mundi

Államközi Ösztöndíj

Fedezd fel Olaszországot Gősi Lillával!

Fedezd fel velünk ...! FACEBOOK LIVE sorozatunkban hat európai országot mutattak be korábbi Erasmus ösztöndíjasok és EVS önkéntesek. Erasmus ösztöndíj hallgatóknak Facebook oldalunkon megtalálod a videókat AusztriárólSzlovákiárólSpanyolországról és az Egyesült KirályságrólErasmus+ Ifjúság és Eurodesk Facebook oldalon pedig Svédországról.

 

 

Készítette: Kiss András

Utolsó módosítás: 2021.04.14.