Campus Mundi

Nagy Nedda másodéves mesterszakos hallgató a Corvinus Egyetem vállalkozásfejlesztés szakán. Az őszi szemesztert a California State University hallgatóival töltötte Campus Mundi ösztöndíjjal.

Cél teljesítve: egy felejthetetlen sacramentói szemeszter!

Miért a Campus Mundi ösztöndíjra pályáztál? 

A bilaterális csereprogram előnye, hogy Európán kívülre lehet vele utazni, hátránya viszont, hogy nem nyújt anyagi támogatást. Az USA minden úti cél közül a drágábbak közé tartozik, nem csak iskola, de megélhetés tekintetében is. A célom a cserefélévvel elsősorban az volt, hogy szakmailag fejlődjek, de szerettem volna minél többet utazni, látni az országból, hiszen az USA nem olyan könnyen megközelíthető hely. A Campus Mundi ösztöndíj segítségével azokat a költségeimet fedezni tudtam, melyekre nem terjedt ki az iskolai csereprogram, ez lényegében a kollégiumi lakhatást és az étkezést jelentette. Ennek köszönhetően a saját megtakarításaimat másra tudtam költeni és megismerhettem az amerikai kultúrát, új ismerősöket és barátokat szerezhettem, utazhattam az ösztöndíjas félévem alatt. A Campus Mundi óriási anyagi segítséget jelentett a külföldi félévem során!  

Hogyan készültél az ösztöndíjas időszakra?

Különösebb felkészülést nem igényelt a cserefélév. A tanulmányi és a Campus Mundi pályázat leadása után már csak az egyéb papírmunkát kellett intéznem: jelentkezés a sacramentói egyetemre, összeállítani az órarendemet, elküldeni nekik a szükséges igazolásokat, jelentkezni a kollégiumba és persze intézni a vízumot. Az egyetemi jelentkezésben és az órák felvételében a külföldi Exchange Coordinator nagy segítségemre volt, így azoknak az ügyeknek az intézése könnyen ment. A vízum kicsit macerásabb volt. Tehát a papírmunkán kívül nem igényelt készülést.

Mesélnél a kinti körülményeidről?

Sacramento a fák városa, ezzel összhangban áll a campus „berendezése” is. A campus elég nagy, fásított, lényegében olyan, mint egy park. A kollégium a campus szélén van, de a legmesszebbi épületekbe is oda lehet érni 10 perc sétával.

A kollégiumi szobák jól felszereltek, de eléggé drágák és nincsen privát tered. Viszont az otthoniakhoz képest sokkal színvonalasabbak. A termek jól felszereltek, a könyvtár hatalmas és van egy másik 4 emeletes épület, ahol 24/7 van lehetőség a tanulásra. Nagy különbség az otthoni könyvtárhoz képest, hogy itt nincs csend, a diákok hangosak, együtt tanulnak.

Folyamatosan a rendelkezésünkre álltak az egyetem munkatársai, hogy segítsenek a tanulmányainkban, akár szakmai, akár technikai kérdésekben is. Lehet bérelni laptopot a könyvtárból. Óriási adatbázishoz van hozzáférése az egyetemnek, amit a kutatásokhoz fel lehet használni és egyébként nagy összegeket kellene fizetni a használatukért.
A campuson van egy nagy edzőterem is, a két épületből az egyik a campuson, ami elnyerte a fenntarthatósági díjat, az energiatakarékos megoldásainak és újrahasznosított építési anyagainak köszönhetően.

A tanítási stílus más, mint az otthoni. A tárgyak és a vizsgák nem olyan nehezek, de minden órán katalógus van, vagy legalábbis plusz pont jár a jelenlétért - ha fel is szólalsz, akkor még több plusz pontot lehet kapni. A félév közben folyamatosan vannak beadandók, minden hétre, minden órára van házi vagy kvíz, amire készülni kell. A hétköznapokat így általában tanulással és sportolással töltöttük.

Sikerült barátokra lelned?

Nagyon sok embert   megismertem a kinti félévem alatt. Először persze   a nemzetközi   diákokkal   kezdtünk el ismerkedni, mivel a félév elején volt egy   közös   orientációs   időszakunk. Az egyik legjobb dolog az USA-ban, hogy   az emberek   nagyon kedvesek, nyitottak és érdeklődőek. Igaz,   hogy   nagyon nehéz   velük barátságot kialakítani, de könnyen lehet   velük ismerkedni   és tényleg   nagyon segítőkészek. Több barátom is lett,   nemzetközi és amerikai   diákok   közül is, remélem, hogy a kapcsolatok egy része megmarad a jövőben is.

Szakmailag mit adott az ösztöndíjas időszak?

Lehetőségem volt két MBA-s órán is részt venni a félév alatt. Az egyik   órám   eddig az egyik legszínvonalasabb órám volt, érdekes volt az     MBA-s   hallgatók beszélgetéseit hallgatni, részt venni bennük,   nagyon más   nézőpontokat is megismertem. Minden órán   csapatmunkák voltak, ami még   jobban segített abban, hogy   alkalmazkodni tudjak mások munkastílusához,   illetve a kulturális   különbségek áthidalásában is. Az egyik csapatommal   bejutottunk egy   Pitch Competition döntőjére, ahol életemben először szakmai   zsűri előtt   prezentálhattam. A legnagyobb fejlődést az angol tudásomon   érzem. Nem csak a nyelvet gyakoroltam a hétköznapi használatban,   de több   órai prezentáció is volt. Az itteni tapasztalataimnak   köszönhetően   körvonalazódott, hogy milyen irányba szeretnék tovább   tanulni, valószínűleg   MBA-t csinálni a későbbiekben, illetve egy   potenciális vállalkozási ötletet is   viszek haza magammal. 

Fotók: Nagy Nedda

 

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide!

 

 

 

Utolsó módosítás: 2019.06.20.