Campus Mundi

Aki még csak álmodozik egy spanyolországi ösztöndíjról, valószínűleg pont ilyennek képzeli. Kancsó János, a Szegedi Tudományegyetem joghallgatója valenciai Campus Mundi élményeiről mesélt. Vágj bele te is! Mañana? Inkább még ma.

Paradicsomdobálás és téli szörfkurzus – ez csak Spanyolország lehet!

Hogy találkoztál a Campus Mundi ösztöndíj lehetőségével?

Amikor jelentkeztem Erasmus+ ösztöndíjra, a tanszéki koordinátor jelezte, hogy Campus Mundi támogatást is kaphatok a spanyol tanulmányaimhoz. Utánanéztem a lehetőségeknek, és úgy döntöttem, megpályázom a magasabb összegű ösztöndíjat.

Sok gondod volt a papírmunkával?

Nem, nagyon gördülékenyen ment az ügyintézés. Érthetően le van írva minden a honlapon, teljesen átlátható, mit hogyan kell benyújtani. Kint figyelembe kellett ugyan venni, hogy a „mañana” szemlélet („majd holnap”) miatt időben érdemes nekikezdeni a dolgoknak, de mindenki olyan kedves és segítőkész volt, hogy nem volt ebből semmilyen problémám.

Kijöttél a pénzedből Valenciában?

Spanyolország nem drága. Az árak nagyon hasonlóak, mint Szegeden, az albérlet is viszonylag olcsó volt, úgyhogy elég volt az ösztöndíj mindenre. Nagyon sokat utaztunk, buliztunk, nem szenvedtem hiányt semmiből. Igazából még szabadabbnak és gazdagabbnak éreztem magam, mint itthon az egyetemen. Sőt, haza is tudtam hozni egy kevés pénzt.

Összességében milyen volt megélni ezt az időszakot? Mik voltak a legjobb élményeid?

A barátaim, akik már voltak Erasmuson, régóta mondogatták, hogy ez nekem való, és igazuk lett. Egyrészt mindenféle nemzetiségű emberrel találkoztam, akik közül sokakkal ma is tartom a kapcsolatot, és ez nagyon jó! Másrészt körbeutaztuk Spanyolországot, ami fantasztikus volt!

Különleges élmény az is, hogy szörfórákra jártam az egyetemen, ráadásul télen. Eközben rengeteget tanultam arról, hogy kell önállóan elintézni valamit, szállást foglalni, feltalálni magam egy idegen városban… Ez nekem nagyon sokat jelentett. És ott van még a nyelvtanulás: mikor hazajöttem, letettem a spanyol nyelvvizsgát, és az angolom is nagyon sokat fejlődött.

Voltál a Tomatinán is, ugye?

Hát, az őrületes élmény volt! Rögtön a legelső napomon, hajnalban indult a busz Buñolba, a paradicsomdobáló fesztiválra. Direkt úgy terveztem meg az utazást, hogy részt tudjak ezen venni, de jobb lett volna, ha viszek búvárszemüveget és védőfelszerelést, mert még egy hét múlva is találtam paradicsomdarabokat magamon. Nagyon élveztem!

Milyen volt az egyetem? Szakmailag is tudtál fejlődni?

Igen, izgalmas óráim voltak, és nagyon jó előadókat ismertem meg. Például megszerettem a nemzetközi magánjog tantárgyat, ami itthon nem igazán fogott meg, most viszont el tudnám képzelni, hogy ezzel foglalkozzak a jövőben. Már nézegetem is a szakmai gyakorlati lehetőségeket nemzetközi civil szervezeteknél, mert szeretnék újra pályázni Campus Mundi ösztöndíjra a témában.

Jogászként milyen hasznát tudod venni annak, hogy külföldön is tanultál?

A nyelvtudás és a szaknyelv ismerete mindenképp fontos, de úgy tudom, sok ügyvédi irodában rá is kérdeznek a jelölteknél, hogy részt vettek-e Erasmuson vagy más külföldi ösztöndíjprogramban, mert fontosnak tartják az ilyen jellegű tapasztalatszerzést. Az, hogy valaki önállóan tud boldogulni egy másik országban, és kilépett otthonról a való életbe, olyan talpraesettséget feltételez, ami ebben a szakmában is nagyon fontos.

                                   

Az interjút készítette: Győrpál Zsuzsanna
Fotók: Kancsó János

 

Utolsó módosítás: 2020.03.12.