AZ ERASMUS GENERÁCIÓ ÍGY KÉPZELI EL A MOBILITÁSI PROGRAM JÖVŐJÉT

Az Erasmus+ Generation Online Meeting Point-ot az Európai Bizottság azzal a céllal hozta létre, hogy egy olyan virtuális közösségi teret teremtsen, amelyben a programban érintett, abban valamilyen formában részt vevő Erasmus generáció hangot adhat véleményének, kapcsolatba léphet egymással és javaslatot tehet az Erasmus+ jövőjének alakítására.

A konzultációk alapján az Erasmus+ Generation vitavezetői egy nyilatkozatban foglalták össze javaslataikat, melyeket november 30-án, az Erasmus+ 30. évforduló záró ceremóniáján tártak az Európai Unió döntéshozói elé.

A teljes nyilatkozat ide kattintva letölthető (PDF)

30 éves az Erasmus

Az Erasmus+ program az Európai Unió egyik legsikeresebb kezdeményezése, mely közvetlen hatással van több millió ember életére: segíti a fiatalok munkába állását, erősíti az EU polgárainak aktív társadalmi szerepvállalását, támogatja a társadalmi beilleszkedést és nemzetközi perspektívát nyújt a résztvevőknek.

Az Erasmus 30. születésnapja alkalmából 2017-ben Európa-szerte, így Magyarországon is egész éven át tartó ünnepségsorozat mutatja be a program eredményeit és hatásait. Az év során számos izgalmas rendezvény szól majd arról, milyen lehetőségeket kínál az Erasmus+ az oktatás, a képzés, az ifjúsági ügyek és a sport területén.

Az Erasmus 1987-ben indult felsőoktatási csereprogramként, azzal a céllal, hogy a hallgatók belekóstolhassanak abba, milyen egy másik országban élni és tanulni. Ma a 2014 óta futó Erasmus+ számos további egyéni és intézményi lehetőséget kínál az önkéntességtől a szakmai gyakorlaton át a nemzetközi projektekig. Az elmúlt harminc évben több mint 9 millióan vettek részt az Erasmus programban, az Erasmus+ 2020-ig további 2 millió embernek kínál lehetőségeket Európában és az egész világon.

 

Az Erasmus+ 30 arcai

Az Erasmus+ 30 nyolc hivatalos arcának egyike Szó Gellért, aki cukrászként Erasmus+ szakképzési gyakorlaton volt Franciaországban, és azóta itthon két egymást követő évben is megnyerte a Magyarország Tortája versenyt. A képre kattintva megtekintheti Szó Gellért videóját, amelyben kiderül, neki milyen pluszt jelentett az Erasmus+ program.

Szó Gellért mellett több olyan volt ösztöndíjast, résztvevőt is felkértünk arra, hogy legyenek az Erasmus+ 30 hazai arcai, akiknek a története, sikerei inspirációként szolgálhatnak mások számára.

Januárban Facebookon is kerestük az Erasmus+ 30 arcait: Legyél Te az Erasmus+ 30 arca! felhívásunkra 140-en jelentkeztek. Volt Erasmus ösztöndíjasok, önkéntesek, szakmai gyakorlatos diákok, projektgazdák, tanárok, iskolaigazgatók közül választottuk ki a program arcait, akikről rövidfilmeket és online plakátokat készítettünk.


Rendezvények

Februárban egyetemi roadshow-ra indultunk, amellyel 5 város 6 egyetemét látogattuk meg, és több mint 1200 hallgatóval találkoztunk.

Május 5-én Erasmus+ Szabadegyetemet szerveztünk, ahol sikereket elért volt ösztöndíjasok, az Erasmus+ 30 arcai tartottak inspiráló előadásokat, kiállítást szerveztünk volt ösztöndíjasok emléktárgyaiból, és egy Erasmus+ party zárta az estét interaktív fényjátékkal. Az eseményen megkóstoltuk az Erasmus szülinapi tortáját is, amelyet Szó Gellért cukrász készített.

Az Európa Napon, május 7-én Erasmus+ 30 mezben futottunk az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete által szervezett futóversenyen.

A hónap végén, május 30-án pedig szakmai konferenciát tartottunk az Erasmus+ összes szektora számára, és megmutattuk a program résztvevők életére gyakorolt hatását, miközben a résztvevők ízelítőt kaptak számos projekt szakmai eredményéből is.

nyári fesztiválokat sem hagytuk ki, ellátogattunk az EFOTT-ra, a Campus Fesztiválra, a SZIGET-re és a Szegedi Ifjúsági Napokra is, ahol az izgalmas játékokon és nyereményeken kívül rengeteg választ nyújtottunk a fiatalok személyre szabott, külföldi tanulással és ösztöndíjainkkal kapcsolatos kérdéseire.

Ősszel az Erasmus+ pályázatíró szemináriumokon várjuk az érdeklődőket. Országszerte több időpontban és helyszínen nyújtunk praktikus segítséget leendő pályázóinknak a 2018-as mobilitási és stratégiai partnerségi pályázatok elkészítésében.


Kisfilmek

Az év során több kisfilmet is készítettünk: az Erasmus+ 30 arcairól, az Erasmus+ Szabadegyetem előadásairól és a program 30. születésnapjáról.

   

   

Közösségi média akciók

Az Erasmus+ 30 kampányhoz kapcsolódóan számos közösségi média akcióra is sor kerül mindhárom Erasmus+ Facebook oldalunkon:

  • Facebook Live videók: Fedezd fel velünk az Erasmus+ országokat!
  • Vendégposztolók
  • Nyereményjátékok

               
 

Az Erasmus+ Magyarországon

Magyarország 1997 óta vesz részt az Európai Unió által támogatott oktatási programokban. Elsőként a felsőoktatási hallgatók uniós tanulmányait segítő Erasmusban, majd a köznevelés, a szakképzés, a felnőtt tanulás és az ifjúsági programok terén is elindulhattak az együttműködések.

Hazánkból eddig már 60.000 egyetemi és főiskolai hallgató vett részt a programban, ugyanakkor Magyarország is egyre vonzóbb célponttá vált. Mostanra évente több mint 5000 külföldi Erasmus hallgató érkezik magyar felsőoktatási intézményekbe vagy szakmai gyakorlatra Magyarországra.

Az Erasmus+ program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány adatai szerint évről évre egyre többen pályáznak a köznevelés, a szakképzés és a felnőtt tanulás szereplői közül is: 2016-ban több mint 14.000 magyar résztvevője volt az Erasmus+ programnak az oktatási, képzési és ifjúsági területről. Legtöbben az Egyesült Királyságba, Németországba, Olaszországba és Spanyolországba utaztak külföldi tanulmányútra, szakmai gyakorlatra, vendégtanításra, továbbképzésre vagy önkéntes munka végzésére.

Factsheet - Az Erasmus+ Magyarországon (pdf, 0,98 Mb)

 


Erasmus30 az Európai Bizottság honlapján

Utolsó módosítás: 2018.01.08.