Erasmus+ sikerek a cukrászatban

2018.06.13.

Pályázóink hírei | Szakképzés

Idén egy igazi különlegességet mutattak be a Magyarország tortája versenyen, a Mátyás király-emlékév tiszteletére készített Mathias Rex tortát.

A Magyarország tortája versenyen évről-évre sikerrel szerepelnek olyan fiatalok, akik az Erasmus+ és a korábbi Leonardo programnak köszönhetően nemzetközi tapasztalatokra tehettek szert uniós támogatással. 

A Magyar Cukrász Ipartestület kiírása értelmében a versenyzőktől természetes alapanyagok felhasználását, változatos textúrák alkalmazását kérik, egyben elvárva, hogy a tradíció tisztelete, Magyarországhoz való kötődése is jelenjen meg. Az idei Magyarország tortája versenyre készült el a Mathias Rex torta, melyről az ötletgazda, Vojtek Éva, Erasmus+ projektfelelős mesélt.

Dulcz Gábor cukrászmestert több mint 20 éve ismerem, még abból az időből, amikor egy Leonardo program keretében szakiskolásokkal a Steigenberger Frankfurter Hof-ban a „Patisserie der Kaiserzeit” elnevezésű programban együtt mutattuk be a híres magyar cukrászatot. Gábor nagyon nyitott, kreatív személyiség, jól alkalmazkodik változatos feladatokhoz. Tulajdonosa a La Panna kávézónak, mely egy csöppnyi kis üzlet, tele finomsággal.

Tanítványa és egyben harmadik társunk, Sitkei Balázs sem volt számomra ismeretlen, hiszen én biztattam a versenyre is. Két éve az ország legfiatalabb cukrászvállalkozójaként nagymamájától vehette át a stafétabotot a Pakson található Stella cukrászdában, ahol a bolt választékát teljesen megújította. Két Erasmus+ mobilitási program tapasztalatai is segítették azt a fejlődési folyamatot, amelynek egyik szakmai állomása a most elkészült Mathias Rex torta.”

A torta összeállításánál figyelemmel voltak arra, hogy csak olyan alapanyagokkal dolgozzanak, és olyan textúrák jelenjenek meg a süteményben, amely abban a korban már létezhetett (kivételt képez a cukor). Így került az egyik piskótába aszalt gyümölcs, a másikba vörösbor, és összekötőként liktáriumot használtak. A torta még rejteget egy lágy grillázsréteget is magában, a zárását pedig windhabbal (felvert tojásfehérje cukorral) oldották meg, és hogy színe legyen, egy kis lekvár került bele, majd megpörkölték.

A különleges desszert nagy sikert aratott a kóstolók körében.

A Mátyás Király-emlékév Rimóczi Lászlót, a Grillázsszövetség vezetőjét is megihlette. A „grillázsguru” karrierjét 2010-ben szintén egy Leonardo programban való részvétele indította el, melynek tapasztalatait folyamatosan építette be munkásságába. Később is résztvevője volt nemzetközi mobilitási programoknak, ami további ötleteket adott vállalkozása kiszélesítéséhez. Idén, tekintettel az emlékévre, tematikus versenykiírást hirdetett meg az általa alapított lajosmizsei grillázsversenyre, melynek témája a reneszánsz világ lesz.

 

Szöveg és fotók: Vojtek Éva, Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Utolsó módosítás: 2018.08.28.