Felkészülés a Brexitre: az Európai Bizottság közleménye

2019.03.29.

Hír | Felsőoktatás, Felnőtt tanulás, Ifjúság, Szakképzés, Köznevelés

A Brexit várható időpontja 2020. január 31-ére tolódott ki az Európai Tanács döntése alapján, azonban ennek újabb meghosszabbítását kérvényezheti a brit kormány.

Frissítve: 2020. 01.27.

Brexit tájékoztató európai uniós diákok részére

A Brexit várható időpontja 2020. január 31-ére tolódott ki az Európai Tanács döntése alapján, azonban ennek újabb meghosszabbítását kérvényezheti a brit kormány.

Milyen változásokra számíthatnak az EU-ból kiutazó diákok?

Aki 2021. január 1-je előtt érkezik a szigetországba, annak nem lesz szüksége vízumra, azonban ha 2021. január után is kint marad, ’pre-settled’ vagy ’settled’ státuszt kell igényelnie a gov.uk/settled-status-eu-citizens-families oldalon.

Az a hallgató, aki 2021. január előtt kezdte meg tanulmányait Nagy-Britanniában, ’pre-settled status’-t, azaz letelepedés előtti állapotot kérvényezhet magának. Ezzel öt évig tartózkodhat kint, majd ’settled’, vagyis letelepedett státuszt igényelve határozatlan ideig maradhat Nagy-Britanniában. Ha valaki már öt éve kint tartózkodik, egyből ’settled’ státuszért folyamodhat.

Azok az európai uniós diákok, akik 2019-2020, vagy azelőtti években kezdtek el tanulni Nagy-Britanniában, ugyanazt a tandíjat kötelesek fizetni, mint brit társaik, mindemellett kölcsönök igénylésére is hasonlóképp jogosultak.

Előreláthatólag a britek a jelenlegi program lezárultáig teljes jogú programországként vesznek részt az Erasmus+-ban, tehát semmi nem változik a január 31-i kilépést követően sem. Az új program(ok)ban történő részvételük természetesen külön megállapodás tárgya lesz.

Forrás: https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/about/brexit_en 

 

Frissítve 2019.03.28.

Március 19-én az Európai Tanács és az Európai Parlament elfogadta azt a rendeletet, amely az Erasmus+ tanulási mobilitási projektekre vonatkozik megállapodás nélküli Brexit esetén. A rendelet biztosítja, hogy azok a résztvevők, akik Erasmus+ tanulási mobilitási projektjükkel már Nagy-Britanniában tartózkodnak az ország megállapodás nélküli kilépésének idején, befejezhessék projektjüket. A rendelettel kapcsolatban az EU gyakran ismételt kérdéseket állított össze, amely itt érhető el.

Emellett egy olyan dokumentum is megjelent, amely specifikusan azoknak az Erasmus+ és Európai Szolidaritási Testület résztvevőknek a  jövőjére vonatkozik, akik már Nagy-Britanniában vannak, vagy ott terveznek projektben részt venni. A dokumentum megerősíti, hogy a már folyamatban lévő tanulási mobilitási Erasmus+ projekteket nem szakítják meg, azonban a Szolidaritási Testületben résztvevők jövőjére vonatkozó javaslatot még nem fogadták el.

Frissítve 2019. 02. 05.

Mivel egyre nagyobb a kockázata annak, hogy az Egyesült Királyság idén március 30-án megállapodás nélkül lép ki az EU-ból, az Európai Bizottság elfogadta a rendkívüli helyzetre vonatkozó utolsó javaslatcsomagot az Erasmus+ program jövőjét illetően.

Az intézkedések biztosítanák, hogy megállapodás nélküli Brexit esetén azok az uniós és brit fiatalok, akik 2019. március 30-án Erasmus+ programban vesznek részt, megszakítás nélkül befejezhessék külföldi tartózkodásukat és továbbra is hozzájuthassanak a támogatáshoz.

Az Erasmus+ programnak köszönhetően március 30-án 14 000 fiatal tartózkodik majd az Egyesült Királyságban, valamint 7 000 brit vesz majd részt a programban. A megállapodás nélküli Brexit esetén e javaslat nélkül ők nem fejezhetnék be az Erasmus+ félévüket, és elveszíthetnék a támogatásokra való jogosultságukat.

A témában folyamatosan frissülő angol nyelvű GYIK ITT érhető el.

Ha további kérdései lennének, forduljon bátran a magyar nemzeti irodához, a Tempus Közalapítványhoz!

Forrás: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-743_hu.htm

Frissítés a január 15-i szavazás fényében:

Január 15-én az alsóház leszavazta a Theresa May által előterjesztett kilépési megállapodást. Az brit nemzeti iroda tájékoztatása szerint az Egyesült Királyság még mindig az Európai Unióval való megállapodásra törekszik, azonban a brit nemzeti iroda elkezdte a felkészülést arra az esetre is, ha megállapodásra nem kerül sor. A nemzeti iroda azt javasolja a pályázóknak, hogy továbbra is folytassák a már megkezdett projektek kivitelezését, és hangsúlyozza, hogy még mindig fogadnak pályázatokat a 2019-es pályázati felhívásoknak megfelelően Erasmus+ és Európai Szolidaritási Testület esetében is.

Előre láthatóan még januárban várható további tájékoztatás az üggyel kapcsolatban.

Forrás: https://www.erasmusplus.org.uk/brexit-update

A brit kormány közleményben tájékoztatta az érintett intézményeket, szervezeteket és magánszemélyeket az Erasmus+ program támogatásáról a Brexit időpontját követően.

Mivel még nem született meg a britek kilépéséről rendelkező végső megállapodás az Európai Unió és az Egyesült Királyság között, a brit kormány több közleményt is kiadott az elmúlt időszakban a Brexit utáni lehetséges forgatókönyvekről.

Az Erasmus+ program jövőjét tárgyaló közlemény arról tájékoztatja az érintetteket, hogy a kilépést követően is támogatásban részesülnek a program 2014-2020 közötti szakaszában – abban az esetben is, ha 2019. márciusáig nem születik megállapodás a kilépés pontos részleteit illetően.

A brit kormány kiemelten fontosnak tartja a nemzetközi együttműködéseket az oktatás és képzés területén, ezért közleményében megerősítette, hogy kötelezettséget vállal az Erasmus+ további támogatására a program zárásáig.  Ennek megfelelően a brit szervezetek, intézmények folyamatban lévő Erasmus+ projektjei változatlan feltételek mellett folytatódhatnak.

A garancia kiterjed a kilépést követően, 2020-ig benyújtott és jóváhagyott pályázatok támogatására is, abban az esetben, ha a brit pályázók jogosultak maradnak a programban való részvételre.

További információ a brit nemzeti iroda honlapján és az Egyesült Királyság kormányának honlapján található. Az oldalak folyamtosan frissülnek.

 

Forrás: UK Government, Department for Education

Utolsó módosítás: 2020.01.27.