Tények és tévhitek az Erasmusról

2018.09.11.

Pályázat | Felsőoktatás

Vannak kételyek az Erasmus+ ösztöndíjjal kapcsolatban, amelyek mindenki fejében megfordulnak a jelentkezés, sőt még a kiutazás előtt is. Ezek a félelmek teljesen természetesek, ha az ember egy ekkora környezetváltozás előtt áll. Az Erasmus igenis nagy dolog. De amilyen félelmetes, olyan fantasztikus is. Lássuk, sikerül-e eloszlatni ezeket a kételyeket a bejegyzés végére.

 
 „Nem tudok olyan jól angolul, csak egy középfokom van!” 

Az angol nyelvtudás miatt egyáltalán nem kell aggódni. Egy középfokú nyelvvizsga elegendő ahhoz, hogy kint boldoguljatok. Ne feledjétek, hogy Erasmuson mindenki ugyanabban a cipőben jár, mint ti. Kint mindenki nyitott és barátságos lesz, hiszen a többiek is arra vágynak, hogy egy klassz, befogadó közösség részei legyenek. Lesznek, akikkel szorosabb kapcsolatokat fogtok kialakítani, de minden közösségben szívesen fognak várni titeket. Tehát a lényeg a nyitottság és a barátságosság! Ha hibásan vagy lassan is beszélitek az angolt, de kedvesek, vidámak és megközelíthetőek vagytok, nem fogtok egyedül maradni. Az Erasmusos diákoktól gyakran hallani, hogy csak akkor vannak egyedül, ha ők arra vágynak, máskülönben folyamatosan emberek veszik őket körül, amiben az ESN is nagyon sokat segít.

 

 „Soha nem hagytam még itt a családomat és a barátaimat!” 

A családtól, a barátoktól és a megszokott környezettől való elválás csak a búcsú pillanatáig nehéz. Ezt követően olyan intenzív és új élmények várnak rátok, amelyek segítenek csökkenteni a honvágy és a család hiányának érzetét. Az Erasmus során nem hogy kevesebb, de még több barátotok lesz, akikkel rengeteg új dolgot fogtok megtapasztalni. A többi Erasmusossal egymásra lesztek utalva egy idegen országban távol a családi biztonságtól, és ennek erős közösségformáló ereje van. Az otthon maradt barátoknak pedig megannyi történetet mesélhettek el nap mint nap, amihez a rengeteg fórum, mint a Facebook chat, Whatsapp, Skype, Viber vagy a Gmail is a segítségetekre lesz.

 

 „Bonyolult az ügyintézés, nagyon sok papírmunkával jár!” 

Az ügyintézés legnagyobb része online történik. Szinte minden iratot és szerződést emailen keresztül továbbíthattok a koordinátorotoknak. Személyes megjelenésre szinte csak az Erasmus interjú során van szükség. Ez nagyban megkönnyíti nektek az ügyintézést, hiszen mindent otthonról a számítógép előtt meg tudtok oldani.

Arra biztatlak titeket, hogy bátran kérdezzetek és kérjetek tanácsot, ha szükségetek van rá. Az intézményi koordinátorok mindenben a segítségetekre állnak a kiutazás előtt, alatt és után. Ez egy nagyon jó mentőháló, ha bármiben elakadnátok. Az Erasmus nem csak az élményekről és a kalandokról szól, de a felnőtté válásról is.

Ha további kérdésetek van a külföldi részképzésekkel kapcsolatban, kattintsatok ide! >>

Utolsó módosítás: 2019.01.07.