Tények és tévhitek az Erasmusról

2021.08.12.

Ösztöndíj | Felsőoktatás

Vannak kételyek az Erasmus+ ösztöndíjjal kapcsolatban, amelyek mindenki fejében megfordulnak a jelentkezés, sőt még a kiutazás előtt is. Ezek a félelmek teljesen természetesek, ha az ember egy ekkora környezetváltozás előtt áll. Az Erasmus igenis nagy dolog. De amilyen félelmetes, olyan fantasztikus is.

 „Nem tudok olyan jól angolul, csak egy középfokom van!”

Emiatt egyáltalán nem kell aggódni. Egy középfokú nyelvtudás már elegendő ahhoz, hogy kint boldogulj. Ne feledd, hogy Erasmuson mindenki ugyanabban a cipőben jár, mint te. Kint mindenki nyitott és barátságos lesz, hiszen a többiek is arra vágynak, hogy egy klassz, befogadó közösség részei legyenek. Kint fog igazán a nyelvtudásod fejlődni, adj esélyt magadnak a fejlődésre.

Lesznek, akikkel szorosabb kapcsolatokat fogsz kialakítani, de minden közösségben szívesen fognak várni téged. Tehát a lényeg a nyitottság és a barátságosság! Ha eleinte hibásan vagy lassan is beszéled az angolt, de kedves, vidám és nyitott vagy, nem fogsz egyedül maradni. Az Erasmusos diákoktól gyakran hallani, hogy csak akkor vannak egyedül, ha ők arra vágynak, máskülönben folyamatosan emberek veszik őket körül, amiben az ESN is nagyon sokat segít.

„Soha nem hagytam még itt a családomat és a barátaimat!”

A családtól, a barátoktól és a megszokott környezettől való elválás csak a búcsú pillanatáig nehéz. Ezt követően olyan intenzív és új élmények várnak rád, amelyek segítenek csökkenteni a honvágy és a család hiányának érzetét. Az Erasmus során nemhogy kevesebb, de még több barátod lesz, akikkel rengeteg új dolgot fogtok megtapasztalni. A többi Erasmusossal egymásra lesztek utalva egy idegen országban távol a családi biztonságtól, és ennek erős közösségformáló ereje van. Az otthon maradt barátoknak pedig megannyi történetet mesélhetsz el nap mint nap, amihez rengeteg alkalmazás lesz a segítségedre (Messenger, Whatsapp, Skype, Viber, Gmail).

„Bonyolult az ügyintézés, nagyon sok papírmunkával jár!”

Igen, valóban, de az életben rengeteg sokkal bonyolultabb dolog van még. Az ügyintézés legnagyobb része ma már online történik. Ez nagyban megkönnyíti a folyamatot, hiszen a legtöbb dolgot otthonról a számítógép előtt meg tudsz oldani, de lesznek persze személyes ügyintézést kívánó feladatok is. Meg tudod oldani!

Arra biztatunk, hogy bátran kérdezz és kérj tanácsot, ha szükséged van rá. Az Erasmus koordinátorok mindenben a segítségedre állnak a kiutazás előtt, alatt és után. Ez egy nagyon jó mentőháló, ha bármiben elakadnál. Az Erasmus nem csak az élményekről és a kalandokról szól, de a felnőtté válásról is.

A 2021-es EFOTT fesztiválon eloszlattuk az ösztöndíjprogramokkal kapcsolatos kételyeket.

Ha további kérdésed van a külföldi lehetőségekkel kapcsolatban, kattints ide! >>

Utolsó módosítás: 2021.09.16.