A jövő döntéshozói a parlamentben üléseztek

2018.10.19.

Hír | Ifjúság, Köznevelés

300 középiskolás diák tehette fel kérdéseit hazai és európai parlamenti képviselőknek az Országházban.

Hogyan kívánják népszerűsíteni az európai demokratikus értékeket a fiatalság körében? Mi lenne az előnye és hátránya, ha Magyarországon is bevezetnék az eurót? Mit tud tenni az Európai Unió, illetve mi magunk mit tehetünk annak érdekében, hogy a jövőnket biztonságban tudhassuk? Ezekről a témákról is szó volt a hetedik alkalommal megrendezett „Van beleszólásod!” Parlamenti Ifjúsági Napon.

A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet arra: mindannyiunk számára fontos, hogy a fiatalok megtanuljanak beleszólni a róluk szóló döntésekbe, a jövőben pedig aktívan részt vegyenek az őket érintő ügyek megoldásában. Ennek egyik eszköze a fiatalok és a döntéshozók közötti párbeszéd elősegítése, ami hozzájárul ahhoz, hogy a politikusok figyelembe vegyék a fiatalok szempontjait, a jövő döntéshozói pedig megtanulják hallatni a hangjukat, és elmondani a véleményüket.

A „Van beleszólásod!” Parlamenti Ifjúsági Nap résztvevői két budapesti és nyolc vidéki iskolából érkeztek. A 16-18 éves diákok frakciókat alakítottak, és Novák Katalin köszöntője után Ujhelyi István európai parlamenti, valamint Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselőnek, majd Dúró Dóra országgyűlési és Deutsch Tamás európai parlamenti képviselőnek tehették fel az őket leginkább érdeklő kérdéseket.

A program fókuszában az európai választások álltak, így a felmerült témák legnagyobb része is az Európai Unió működésére és jövőjére vonatkozott. Emellett az oktatásügy, a gazdaság és a politikusi életpálya kérdései foglalkoztatták a fiatalokat, de megfogalmaztak a környezetvédelemre, az esélyegyenlőségre és az egészségügyre vonatkozó kérdéseket is.

A nap során a diákok megismerkedhettek az Európai Unió Erasmus+ programjának ifjúsági lehetőségeivel, valamint játékos formában modellezték a parlamenti döntéshozatali folyamatokat: az oktatáshoz kapcsolódó költségvetési terveket vitattak meg, illetve szavaztak is a javaslatokról.

A diákcsoportok részvételét szakmai zsűri értékeli, hiszen a leginkább aktív, felkészült és kreatív osztály fődíja egy Euroscola-programon való részvétel lesz Strasbourgban, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája támogatásával.

A rendezvény a Tempus Közalapítvány, az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága, valamint az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája közös szervezésében valósult meg, a Nemzeti Ifjúsági Tanács részvételével.

Fotók: Fülöp Ildikó

Utolsó módosítás: 2018.10.25.