A díj, ami közelebb hozza az Európai Uniót a fiatalokhoz

2018.11.13.

Hír | Felsőoktatás, Ifjúság, Köznevelés, EU

A tavalyi évhez hasonlóan az Európai Bizottság idén is meghirdeti a Spinelli-díj elnevezésű uniós pályázatot.

Az „Altiero Spinelli-díj az Európáról szóló ismeretek terjesztéséért” az Európai Unió egyik alapító tagjáról kapta a nevét, és olyan pályamunkákat jutalmaz, amik segítik a polgárokat abban, hogy jobban megismerjék, és megérhessék az EU működését. Az idei pályázat a fiatalok elérésére, és az őket érdeklő témákra kiemelten nagy hangsúlyt helyez.

A díjra olyanok munkáit várják, akik innovatív, újszerű oktatási programok, kampányok kidolgozásában vesznek részt, vagy pedagógiai játékokat fejlesztenek, amik segítségével a fiatal korosztály bővítheti az Európával kapcsolatos tapasztalatait. Mindezek mellett olyan együttműködési kezdeményezések is pályázhatnak, amik demokratikus szerepvállalásra ösztönöznek.

„Fontos, hogy az Európai Uniót közelebb hozzuk a fiatalokhoz. A Spinelli-díj pontosan erre szolgál, hiszen azokat a jó példákat díjazza, amik segítenek, hogy a fiatal korosztály jobban megérthesse az EU működését, valamint a demokratikus szerepvállalásukra is nagy hangsúlyt helyez. Épp ezért lényeges, hogy ezek a kezdeményezések mindenki számára láthatóak, és Európa-szerte elismertek legyenek.” – mondta el a díjról Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa.

Idén az uniós országok állampolgárai, illetve az EU-ban letelepedett nem kormányzati jogi személyek jelentkezhetnek a pályázatra, melynek határideje 2019. január 7. A jelentkezéseket független külső szakértők fogják elbírálni, az ő értékelésük alapján a Bizottság öt pályázónak ítéli oda az egyenként 25 000 euró értékű díjat. A díjátadóra az Európai Ifjúsági Hét keretein belül kerül majd sor, 2019. április 29. és május 5. között. A rendezvény idén a fiatalok és a demokrácia kérdéskörével foglalkozik.

A Spinelli-díjat az Európai Bizottság hozta létre, az Európai Parlament kezdeményezésére, 2017-ben adták át első alkalommal. A tervek szerint további három évig biztosan folytatódik a díjazás, évente 800 000 eurós költségkerettel.

Jelentkezésre online felületen van lehetőség, az alábbi honlapon.

További információk az eac-spinelli-prize@ec.europa.eu  email címen érhetőek el.

Utolsó módosítás: 2018.11.28.