Nincsenek végzetes döntések, csak kihagyott lehetőségek

2019.01.29.

Facebook | Felsőoktatás

Megyeri Mirtillel, a Zyntern.com társalapítójával készített interjúnk népszerű volt az Erasmus ösztöndíj hallgatóknak Facebook oldalon. Erasmusos élményein túl mesélt a hazai és külföldi szakmai gyakorlatok munkaerőpiaci helyzetéről is.

Megyeri Mirtill 2009-ben Skóciában töltötte az Erasmus ösztöndíjas időszakát. Többek között az ottani benyomásoknak is köszönhető, hogy egy újgenerációs álláshirdetési startup, a Zyntern.com társalapítója lett. 2018-ban a Forbes 30/30 sikeres magyar fiatalja közé választották.

Mi motivált arra, hogy Erasmusra jelentkezz? 

Kiskoromtól fogva nagyon vonzott a külföldi tanulmányi, szakmai gyakorlati lehetőség. Amint felvettek a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakára, már tudtam, hogy minél hamarabb szeretnék külföldön is tapasztalatot szerezni. Erre pedig remek lehetőséget adott az Erasmus program. A jelentkezés tudatos döntés volt, és biztos voltam benne, hogy a későbbi munkámhoz is kapcsolódni fog.

Mi alapján választottál úticélt? 

Szerettem volna angolszász nyelvterületen tanulni, Skócia pedig már régóta vonzott. Mindig is érdekeltek a külföldi oktatási rendszerek, az angolszász képzés pedig méltán híres. Így esett a választásom a skóciai University of the West of Scotlandre, ahol politológiát és szociológiát tanultam. Így retrospektív összehasonlítva a hazai oktatási rendszert a külföldivel, már látom mindkettőnek az erősségeit és örülök, hogy mindkettőben volt részem.

Hogy emlékszel vissza az Erasmusos mindennapokra? 

Nagyon szép emlék a kint töltött időszak. Nemzetközi közösségben lenni, megismerni más kultúrából, más háttérrel érkező embereket nagyon fontos tapasztalás, ami az ember világról alkotott nézeteit is meghatározza. Idegen nyelven tanulni egy más országban, más típusú oktatási rendszerben nagyon sokat adott.

Ha jól tudom az Erasmus után más ösztöndíjprogramokban is részt vettél. 

Igen, és utána diplomát is szereztem az Egyesült Királyságban. Ezt követően New Yorkban, Magyarország ENSZ nagykövetségén voltam szakmai gyakorlaton, végül pedig Brüsszelben dolgoztam. A mai napig vannak nemzetközi projektek, amiken dolgozunk és mai napig figyelem az ösztöndíj lehetőségeket, még az is lehet, hogy ismét pályázok!

Az Erasmusos félévednek volt kihatása később a munkaerőpiaci lehetőségeidre? 

Mindenképp. Azt gondolom, hogy ilyen szempontból is hatottak rám az Erasmus alatt tapasztaltak. Én jelenleg HR tanácsadóként dolgozok és társalapítója vagyok egy állásportálnak. HR területtel az Erasmus, illetve az Egyesült Királyságban töltött tanulmányaim után kezdtem el foglalkozni. Ott azt láttam, hogy a fiatalok felkészültebb pályakezdők, akik tudatosabban készülnek a karrierjükre. Ezért szerettem volna itthon is elindítani olyan programokat, amik segítik a fiatalokat a soft skill-jeik, kommunikációs készségük, önismeretük és egyéb képességeik fejlesztésében. Szerettem volna, ha már az egyetemi éveik alatt megismerkednek a munkaerőpiaci lehetőségeikkel. Ezt az ötletet rengeteg tapasztalat és munka követte, ami elvezetett oda, ahol most vagyok: HR tanácsadóként dolgozok nagyvállalatokkal.

Még nincs vége! Olvasd tovább az interjút ide kattintva >>

Kövesd az Erasmus ösztöndíj hallgatóknak Facebook oldalt, ahol további interjúkat, történeteket, videókat és érdekességeket találsz!

Utolsó módosítás: 2019.01.30.