Fókuszban az Europass Mobilitási Igazolvány

2019.02.07.

Europass | Szakképzés

Villáminterjú Lénárt Györgynével, a Miskolci SZC Martin János Szakközépiskolája, Szakiskolája és Készségfejlesztő Iskolája intézményvezetőjével az iskola Erasmus+ szakképzési mobilitási projektjéről.

A Miskolci SZC Martin János Szakközépiskolája, Szakiskolája és Készségfejlesztő Iskolája Zöld Árnyalatok a szakképzésben és a munkaerőpiacon délen címmel indított Erasmus+ szakképzési mobilitási projektjének célja a SNI tanulók társadalmi befogadásának elősegítése, valamint munkaerőpiaci sikerességük növelése volt. A diákoknak lehetőségük nyílt szakmai, nyelvi, szociális kompetenciáik fejlesztésére, miközben nemzetközi tapasztalatokkal is gazdagodtak.

A mobilitási projektben részt vevők Europass mobilitási igazolványt kapnak, amely a megszerzett készségeiket Európa szerte egységes formában igazolja. Az igazolvány jelentőségéről, munkaerőpiaci hasznáról Lénárt Györgyné intézményvezetőt kérdeztük.

 Ön szerint miért jó, hogy a tanulók kapnak Europass mobilitási igazolványt? 

Véleményem szerint a mobilitási igazolvány egy nagyon fontos és hasznos dokumentum. Egyértelműen világossá teszi mind a tanuló, mind a gyakorlatvezető, mind az itthoni tanárok számára, sőt, a munkaerőpiac számára is, hogy milyen ismereteket, plusz információkat, tantervi tananyagokat sajátított el a külföldi szakmai gyakorlaton részt vevő diák. A dokumentum azt is megmutatja, hogy ténylegesen mire képes a tanuló, és milyen szinten, hogyan tudja alkalmazni a megszerzett tudást. A diáknak a külföldön töltött gyakorlat alatt lehetősége adódik olyan plusz ismeretek megszerzésére, a mobilitási igazolvány segítségével pedig ezek bemutatására, amire a munkáltató felfigyel.

 Ön szerint van munkaerő-piaci értéke a mobilitási igazolványnak? 

Igen, különösen az SNI tanulók esetében van nagy jelentősége, de persze mindenki számára hasznos lehet. A mobilitási igazolvány olyan dokumentum, amely bizonyítja, hogy a tanulók valóban elsajátították a szükséges ismereteket; ezért egy kiváló plusz eszköz a tudás elismerésére. A munkaerőpiacon érték, hogy a tanulónak külföldi gyakorlata is van, utazott, más körülmények között, másként ért el eredményeket, mint a többiek. Én azt veszem észre, hogy a munkáltatók elolvassák, és van jelentősége, egyfajta méltósága a munkaerőpiacon.

 Mit tart a dokumentum legnagyobb előnyének? 

Nagyon jól strukturált, kidomborítja azokat a kompetenciákat is, amelyek nincsenek a tudásanyagban, például fókuszál a nyelvismeretre, az időbeosztás megismerésére stb. Legfőbb előnye, hogy rengeteg plusz információ felsorolására van lehetőség, a tanulási eredményeken kívül is.

Utolsó módosítás: 2019.02.26.