Doktori és poszt-doktori ösztöndíj-lehetőségek a francia nemzeti űrkutatási központban (CNES)

2019.02.18.

Pályázat | Felsőoktatás

A francia nemzeti űrkutatási intézet (Centre national d'études spatiales, CNES) közzétette a külföldi hallgatók és frissen tudományos fokozatot szerzett kutatóknak kiírt doktori és posztdoktori ösztöndíj-pályázatát.

A francia nemzeti űrkutatási intézet (Centre national d'études spatiales, CNES) közzétette a külföldi hallgatók és frissen tudományos fokozatot szerzett kutatóknak kiírt doktori és posztdoktori ösztöndíj-pályázatát, ami a következő területeket érinti:

  • mérnöki tudományok (orbitális pályán keringő rendszerek, szállító eszközök),
  • az űreszközökhöz kapcsolódó tudományterületek (a világűr kutatása, természet-tudományok, mikrogravitációval kapcsolatos kutatás),
  • társadalomtudományok (jog, történelem, közgazdaság, szociológia, pszichológia, stb.).

A CNES komoly szerepet vállal a kutatáson keresztül mindazon szakemberek képzésében, akik részesei lesznek a jövő űrkutatási rendszereinek kifejlesztésében. Ezt szolgálja a CNES doktori és poszt-doktori ösztöndíj-pályázata, amire magyar hallgatók és fiatal kutatók is jelentkezhetnek.

A jelentkezések beérkezési határideje egységesen 2019. április 1., éjfél

Az elérhető doktori témák listája erre a linkre kattintva érhető el (amennyiben nem nyílik meg, javasoljuk, hogy a nyitott munkahelyek listáján – ld. jelen lap alján – jelölje ki a doktori vagy posztdoktori lehetőséget és indítsa el a keresést).

A doktori pályázatok eljárásrendje:

  • tekintse át a választható témák listáját,
  • vegye föl a kapcsolatot a megadott témavezetővel (elérhetőségét megtalálja az adott téma leírásánál),
  • segítségével töltse ki a társfinanszírozásra vonatkozó részt (azaz ilyen formában válaszoljon a fölhívásra) legkésőbb 2019. április elsején éjfélig, és minden szükséges anyagot egy egységes dossziéba foglalva (doc, docx vagy pdf formátumban) küldjön be. A kötelező mellékletek:
    1. CV,
    2. az MSc-2 szintű végzettséget adó fölsőoktatási intézmény oktatójának ajánlása,
    3. a tanulmányi eredményeket igazoló dokumentum.

Kérdés esetén írjon levelet a következő címre: these@cnes.fr

 

A posztdoktori ösztöndíj-pályázatokkal kapcsolatos általános tájékoztató a következő linkeken érhető el:

Fontos adalék: a megnyíló oldalak alján található egy-egy hivatkozás az adott nyelven, erre kattintva megnyílik a nyitott pályázati témakörök listája (az egyes témák részletes leírásánál pedig link található az elektronikus pályázati adatlaphoz).

A jelentkezéshez:

  • tekintse meg a nyitott pozíciók listáját ide kattintva, a megnyíló oldal legalján található link segítségével
  • küldje meg a kiválasztott téma befogadó laboratóriuma CNES-alkalmazott felelősének az Ön által javasolt munkatervet előzetes véleményezésre,
  • töltse ki a nyitott pályázatok listájábankiválasztott lehetőségre kattintva megjelenő részletes leírás végén található linkről megnyíló elektronikus jelentkezési lapot legkésőbb  2019 április elsején éjfélig és csatolja hozzá (doc, docx, pdf formátumban) a következőket:
    1. CV,
    2. teljes publikációs lista,
    3. korábbi doktori témavezetőjének ajánlólevele,
    4. a kiválasztott fogad laboratórium vezetőjének befogadó nyilatkozata,
    5. a megvédett doktori cselekményélnek leírása és a kiválasztott témával kapcsolatos munkaterve (összesen legföljebb három oldal terjedelemben).

Kérdés esetén írjon levelet a következő címre: postdoctorat@cnes.fr

 

Fontos adalék: a meghirdetett témakörök közül kizárólag a szállító járművekkel (hordozórakéták, meghajtás, folyadékok, stb.) esetében kerül sor a jelentkezők előzetes szelekciójára.

A jelentkezéshez vegye föl a kapcsolatot a az adott téma leírásánál megadott kutatási témavezetővel és töltse ki az elektronikus jelentkezési lapot legkésőbb 2019. április 1-én éjfélig, valamint ne felejtse el csatolni a kötelező mellékleteket!

A pályázatokkal kapcsolatos főbb határidők:

Egységes jelentkezési határidő a doktori és poszt-doktori pályázók számára: 2019. április 1., éjfél. A beadott pályázatok alapján esélyesnek tartott poszt-doktori pályázókat a kiíró személyes meghallgatásra hívja, ennek várható időpontja 2019. májusában lehet (a doktori pályázatra jelentkezők részére nem lesz személyes meghallgatás). A zsűrik mindkét pályázói kör esetében május vége előtt döntést hoznak. Az eredményhirdetés várható időpontja 2019. június közepe, az állományba lépésé 2019. októbere.

A doktori és poszt-doktori pályázati rendszerrel kapcsolatos tudnivalók az alábbi linkeken érhetők el:

 

Kontakt személyek:

  • Joelle GUINLE joelle.guinle at cnes.fr
  • Benjamin LEGRAND benjamin.legrand at cnes.fr
  • Myriana LOZACH myriana.lozach at cnes.fr

 

A CNES várja az űrkutatás iránt érdeklődő munkavállalók jelentkezését is, a pályázható posztok listája elérhető a következő linken: https://cnes.fr/fr/les-ressources-humaines-du-cnes/liste-des-offres?shs_term_node_tid_depth=0&keys=

 

Kérjük Önöket, a TéT-attaséi hivatal munkájának hatékonyságát erősítendő osszák meg a pályázattal kapcsolatos tapasztalataikat velünk a norbert.somogyi@mfa.gov.hu címen. Visszajelzésüket előre is köszönjük!

Utolsó módosítás: 2019.02.18.