Ázsia legnagyobb oktatási kiállításán a Study in Hungary

2019.04.16.

Hír | Felsőoktatás

Az ázsiai és csendes-óceáni régió egyik legkiemelkedőbb oktatási kiállításán, az APAIE-on mutatkozott be a magyar felsőoktatás a Tempus Közalapítvány (TKA) koordinálásában 2019 márciusában, immár ötödik alkalommal. Az idén Malajziában megrendezett eseményen 15 magyar felsőoktatási intézmény és a Magyar Rektori Konferencia mellett a délkelet-ázsiai és távol-keleti régióból 11 magyar külképviselet állított ki a Study in Hungary standon. A magyar jelenlétet a Study in Hungary fogadás, valamint a Közalapítvány két szekcióban és egy poszterbemutatóban való közreműködése erősítette.

Az APAIE több ázsiai oktatási intézményt gyűjtő szervezet, amelynek célja az együttműködések, nemzetközi programok, cserék és a minőségi oktatás támogatása kiemelten az ázsiai régióban. 14. alkalommal szervezte meg éves, konferenciával egybekötött kiállítását oktatási szakemberek, felsőoktatásban dolgozók és a nemzetköziesítéssel foglalkozó munkatársak számára. A rendezvényre 2544 résztvevő érkezett 58 országból a világ minden tájáról.

Az APAIE konferencia fontos ázsiai találkozópont, ahol a térség felsőoktatásával kapcsolatos aktuális témák, úgynevezett „hot topikok” is kibeszélésre kerülhetnek. Ennek szellemében idén a „Diversity and Inclusivity of Higher Education in the Asia Pacific” témakörét taglalták az előadások. A vándorrendezvénynek minden évben más térségbeli nagyváros ad otthon. Idén a Délkelet-Ázsiában kiemelkedő és dinamikusan fejlődő Kuala Lumpur volt a házigazda.

A TKA 2014 óta szervez magyar megjelenést a kiállításon. Idén kiemelt létszámú magyar delegáció vett részt az eseményen: a Közalapítvány és a Magyar Rektori Konferencia munkatársain kívül tizenöt felsőoktatási intézmény, valamint a délkelet-ázsiai és távol-keleti régióból 11 magyar külképviselet segítette a magyar kapcsolatok építését.

Malajzia emellett új partnerország a TKA egyik ösztöndíjprogramjában, a külföldi egyetemi hallgatók magyarországi tanulását támogató Stipendium Hungaricum programban. A megjelenés kiváló alkalom volt a két ország közötti program elmélyítésére, megalapozva emellett az egyetemek közötti együttműködést.

A Közalapítvány által kezelt más programok és partnerségi lehetőségek megismertetésére, valamint délkelet-ázsiai partnerségek kialakítására a TKA a Malajziai Magyar Nagykövetség közreműködésével fogadást szervezett, amelyen csaknem 70 felsőoktatási képviselő vett részt 8 országból.

Az idei megjelenés különlegessége a nagy létszámú magyar intézményi képviselet mellett a külképviseleti munkatársak bekapcsolódása volt a régióból. A magyar delegáció számára a TKA a Kuala Lumpurban székelő Magyar Nagykövetség közreműködésével és helyszínén Fórumot szervezett a konferenciát megelőzően. A fórum a felsőoktatási intézmények és külképviseletek közötti együttműködési lehetőségekre fókuszált, emellett a régiós tapasztalatok és nemzetközi alumni kapcsán működő jó gyakorlatok megosztásán alapult.

A delegáció útját a University of Kuala Lumpur intézményben tett látogatás zárta, amelyen Káli Attila nagykövet úr jelenléte is erősítette a magyar intézmények kapcsolatépítési szándékát.

A TKA tervezi az APAIE 2020 rendezvényen való kiállítást is, amelynek ezúttal a csendes-óceáni régióból Kanada ad otthont (További információ: https://apaie2020.org/).

 

Utolsó módosítás: 2019.04.17.