Óvodától egyetemig és tovább – Átadták az Erasmus+ Nívódíjakat

2019.05.30.

Hír | Köznevelés, Felsőoktatás, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Ifjúság, EU

A legkiválóbb magyar koordinálású együttműködéseket Erasmus+ Nívódíjjal tüntette ki a Tempus Közalapítvány az élményalapú tanulást fókuszba állító konferencián.

Az Európai Unió Erasmus+ programja szinte mindenki számára kínál nemzetközi tapasztalatszerzési lehetőségeket. Évről évre egyre többen, 2018-ban Magyarországról több mint 22.000-ren kapcsolódtak be a programba. 

Nívódíjat a legkiemelkedőbb színvonalon megvalósított Erasmus+ pályázatok kaphatnak. Az idei hat díjazott között van óvoda, céges-oktatási együttműködés, valamint ifjúsági csoport is. Ezeknek a projekteknek köszönhetően olyan módszereket, eszközöket és technológiákat alkalmaznak a részt vevő intézményekben és szervezetknél, amelyek hozzájárulnak a hazai oktatás és képzés fejlesztéséhez, emellett mások számára is inspirálóak és hasznosak lehetnek. Az Erasmus+ Nívódíjakat május 30-án, a Tempus Közalapítvány szakmai konferenciáján adták át Budapesten.

Az élményalapú tanulást fókuszba állító rendezvényen az Erasmus+ program teljes spektruma bemutatkozott. Számos intézményi jó példát, változatos és sokszínű projektet ismerhettek meg a résztvevők, amelyekben nemzetközi partnerségeket, külföldi tanulmányutakat, továbbképzéseket és szakmai gyakorlatokat valósítottak meg.

Dr. Navracsics Tibor, Fotó: Lékó Tamás

Dr. Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyekért felelős uniós biztos köszöntőjében elmondta: az Erasmus+ program hozzájárul az európai identitás és a társadalmi kohézió erősítéséhez. A program több mint 30 éves története alatt beigazolódott, hogy a külföldi kitekintés, a magabiztos nyelvismeret és a korszerű tudás jól hasznosul a munkaerőpiacon, és a személyiségfejlődéshez is hozzájárul.

Dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár hozzátette: a programba a köznevelés, a szakképzés, a felsőoktatás, a felnőtt tanulás és az ifjúság területéről is be lehet kapcsolódni. Hazánkban 2018-ban 14,5 milliárd forintból valósulhattak meg nemzetközi együttműködések az Erasmus+ programban, ami több mint 22.000 fő részvételét tette lehetővé.

Fotó: Lékó Tamás

Tordai Péter, a Tempus Közalapítvány igazgatója kiemelte: az uniós programban részt vevő intézmények között számos kistelepülés és hátrányos helyzetű régió is található. A pályázók óriási szabadsággal rendelkeznek abban a tekintetben, hogy kikkel, milyen témában és formában szeretnének együttműködni. A lehetőségek száma ráadásul tovább nő, mivel 2019-ben az előző évhez képest 20 százalékkal magasabb összeg áll a magyar pályázók rendelkezésére Erasmus+ projektek megvalósítására.

 

Erasmus+ Nívódíjjal elismert projektek, 2019

Határtalan Egészségnevelés Lehetőségei Program (HELP) – Kertvárosi Óvoda, Pécs

A határon túli óvodákkal megvalósított Erasmus+ projektben színes programokon és izgalmas tevékenységekben vehettek részt a gyerekek. Mivel hátrányos helyzetű családok gyermekei is járnak az együttműködő óvodákba, fontosnak tartották, hogy be tudják vonni őket egy egészséges életmódra nevelő, és a lelki egészségvédelemmel is foglalkozó programba. A közös munka segítséget nyújtott a gyerekek komplex fejlesztéséhez.

Módszertani és nyelvi megújulás a Hunfalvyban – Budapesti Gazdasági SZC Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakgimnáziuma

Széles látókörű, magasan képzett, európai tapasztalatokkal rendelkező pedagógusokkal szeretnének dolgozni az iskolában, ezért 19 munkatársuk nyelvi és módszertani továbbképzését valósították meg ebben az Erasmus+ projektben. A külföldi tanulmányutak célja a pedagógusközösség megerősítése, a tanárok elkötelezettségének erősítése, új IKT eszközök megismerése és a diákok motivációjának növelése volt.

Training for Unique Skills and Techniques for Mentoring (TRUST ME) – Budapesti Gazdasági Egyetem

A projekt egyik különlegessége, hogy felsőoktatási intézmény valósított meg szakképzés-fejlesztési együttműködést. Az Erasmus+ program támogatásával arra keresték a választ, hogy üzleti mentorok bevonásával hogyan támogatható a kis- és középvállalkozások hosszú távú fennmaradása és sikeressége. A nemzetközi partnerek között cég, vállalkozói szövetség és oktatási intézmény is található, az általuk kidolgozott képzési anyag pedig bárki számára hozzáférhető.

Szakmai és szakmódszertani kompetenciák innovatív fejlesztése európai környezetben – Szegedi SZC Krúdy Gyula Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Hat különböző országba utazhatott ki az iskola 45 tanulója és 8 dolgozója külföldi tapasztalatszerzésre az Erasmus+ program keretében. A diákok szakmai gyakorlatát, illetve az oktatók továbbképzését és szakmai látogatásait az intézmény valós igényeihez és a piaci elvárásokhoz igazították. A megszerzett tapasztalatokat beépítették az oktatásba, hogy minél korszerűbb képzéseket kínálhassanak az iskolában.

RÉszreVétel (RÉV) – Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság

Élményalapú képzéssorozat, fiatalok és önkormányzatok közötti kommunikáció, kézikönyv a helyi ifjúsági referensek számára – ezeket egyesítette ez az Erasmus+ ifjúsági projekt, amelybe közel 40 települést és 455 résztvevőt vontak be. A projekt keretében a fiatalok megismerhették például a fenntartható településfejlesztés szempontjait, felmérték saját közösségük igényeit, és megoszthatták ötleteiket az önkormányzatok döntéshozóival.

ENCORE – Qualitimpact Informal Group

Fiatalokkal foglalkozó szakembereknek, tanároknak és ifjúságsegítőknek szerveztek gyakorlati képzéseket az Erasmus+ program támogatásával. A résztvevők olyan kommunikációs technikákat és módszereket sajátíthattak el, amelyek segíthetik a munkájukat a mindennapokban. A projektben 14 országból 19 partnerrel és 28 külső szakértővel dolgoztak együtt azért, hogy támogassák a különböző szektorok közötti tudásmegosztást.

 

Nézze meg az Erasmus+ nívódíjas projektekről készült kisfilmeket ide kattintva!

További Erasmus+ nívódíjas projektekről ide kattintva olvashat.

További részletek az Erasmus+ programról: www.erasmusplusz.hu

Utolsó módosítás: 2019.06.26.